Rørinspeksjon: Finner feilen når rørene blir tette

Gå til hovedinnhold

Rørinspeksjon: Finner feilen når rørene blir tette

Et av de mindre glamorøse øyeblikkene i livet som huseier må være når du står der på badet og skal spyle ned. Og det som er i toalettet ikke forsvinner som det skal – eller, enda verre – finner veien utover badegulvet.

- Det er gjerne når det er tett at vi blir tilkalt. Folk tenker ikke på avløpsrørene før det øyeblikket de ikke lenger virker som de skal.

Det sier operatør Rune Fostenes hos Ragn Sells, som er et av mange firmaer som tilbyr rørinspeksjon.

- Når det har tettet seg kommer vi gjerne og høyttrykksspyler for å forsøke å få bukt med proppen, og så kan vi gå inn med kamera etterpå for å undersøke, sier Fostenes.

Visste du at medlemmer i Huseierne får inntil 40 % rabatt på byggevarer? 

Alder har betydning

Som alt annet har avløpsrør en viss levetid. Hvor lenge akkurat de som er tilknyttet din bolig vil holde, er selvsagt ikke mulig å spå, men jo eldre de er, jo større sannsynlighet er det for at noe etter hvert vil gå galt.

- Det som går igjen når vi undersøker, er dårlig betong. Ettersom årene går blir betongrørene ru på innsiden, og dermed setter ting seg lettere fast. Når noe blir sittende fast, vil det kunne danne grunnlaget for propp i systemet, sier Fostenes.

Det finnes også rør som er glasert på innsiden – der har du ikke dette problemet. Men de glaserte rørene har en tendens til å kunne lekke i overgangene. Da fester det seg tørrstoffer ved lekkasjepunktene, og så bygger proppen seg opp der.

Fostenes forteller videre at plastrør vanligvis er mer pålitelige og mindre utsatt for avløpsstopp. Men også disse kan ha problemer, dersom de ikke er bygd med riktig fall: Da kan det danne det seg dammer inni røret, som i verste fall kan forhindre vannet i å strømme som det skal. Feil eller lekkasje ved pakninger kan også oppstå.

I tillegg kommer alle de menneskelige feilene, da. Frostenes har sett sin andel av kluter og filler som ved en feiltagelse ble skylt ned sammen med vannet fra vaskebøtten, samt legoklosser og andre leker som de yngste i husene nok må ta skylden for at kom på avveie.

- En annen klassiker er slike duftklosser som festes på toalettkanten. Men de sitter gjerne i toalettets vannlås, og kommer som oftest ikke så mye lenger. Men avløpsstopp blir det jo av det, også, sier Fostenes.

Mange får panikk med en gang det tetter seg, og ringer etter hjelp. Men er du av typen som helst vil sjekke om du kan ordne opp selv, er en full bøtte med vann, en enkel klosettpumpe og et par lange plasthansker gode hjelpere.

Bør tidlig inn

Trond Alm er leder for avdeling spyling i interesseorganisasjonen Rørinspeksjon Norge. Han mener mange feil og dyre opprettinger kunne vært unngått om rørinspeksjon kom inn som en del av en byggeprosess. For det er ikke bare elde som er problemet. Feil og mangler som dukker opp like i etterkant av at boliger er satt opp, er noe bransjen stadig oppdager.

- Vi finner ofte feil i etterkant av en byggeprosess. Å få inn rørinspeksjon når alle rør står opp av pukken og sålen er klar til å støpes ville vært en billig forsikring. Det kan være en pakning som er sklidd ut, eller en stein som plutselig presser inn mot røret. Det kan være at fallet er feil, slik at det oppstår dammer, eller det kan ligge igjen verktøy - eller blindlokk kan stå på, sier Alm.

Gravefritt

Han mener også det kan være nyttig for huseiere å ta en sjekk av avløpsrørene når de har nådd en viss levealder – selv om man ikke har opplevd at det har blitt propp.

- Rørene har en viss levetid. Si at du pusser opp et bad i kjelleren etter 30 år – om du ikke samtidig sjekker avløpsrørene risikerer du å gå på en kjempesmell. Jeg har sett flunkende nye bad bli pigget opp fordi det noen uker etter at oppussingen var ferdig ble brudd på avløpsledningen, sier Alm.

Rørenes tilstand er også noe du bør sjekke før du kjøper ny bolig: Det er lett å la seg friste av nye, fine fliser på badet, men husk å lese dokumentasjonen som viser alder og tilstand på rørene.

Dersom en rørkollaps først er et faktum, må røret i mange tilfeller graves opp for å fikses. Men dersom man oppdager svakheter i forkant, vil man kunne gjøre en gravefri rørfornying. Rørreparasjon med graving kan fort komme opp i flere hundre tusen kroner i kostnader, mens gravefri rørfornying ligger på en brøkdel av prisen.

- Problemet er bare at gravefri utbedring ofte ikke kan gjøres dersom røret først har kollapset, sier Alm.

Dytter inn kamera

En rørinspeksjon utføres ved at et kamera dyttes inn i avløpsrøret. Man trenger ikke å grave eller bore eller pigge opp noe sted for å få kameraet inn.

- Vi tar det inn gjennom inspeksjonsluker eller stakeluker i vegg eller kjeller. Vi kan skru av toalettet eller demontere rør under kjøkkenbenken, eller vi kan gå inn fra luftingen i taket, eller fra stakekum i hagen. Vi finner alltid en vei, sier Alm.

For deg som oppdragsgiver vil inspeksjon foretatt av et seriøst firma munne ut i en rapport med eventuelle anbefalinger og en video.

Avløpsrørene og stikkledningene er ditt ansvar og din eiendom helt til de møter det kommunale avløpsnettet. Mange kommuner er i gang med oppgradering av de kommunale rørene, men her er det et stort etterslep. Dersom en eventuell feil ikke ligger i dine rør, men i de kommunale rørene, vil dette også kunne avsløres ved en inspeksjon. raa@huseierne.no

Hva dekker forsikringen?

Hva forsikringsselskapene dekker av brudd eller feil på stikkledningene (som er fagbetegnelsen på vann- og avløpsrørene mellom boligen din og kommunalt anlegg) varierer noe. Det kan derfor lønne seg å kontakte eget forsikringsselskap for å høre hva som gjelder i ditt tilfelle. Mange forsikringsselskaper dekker (eventuelt med en viss egenandel) reparasjon av bruddskade, tette rør, lekkasje og tilbakeslag dersom rørene er av plast – uansett alder. Det er da hele utbedringen som dekkes, altså ikke bare nytt rør, men det medfølgende gravearbeidet også.

Dersom stikkledningene er av annet materiale, for eksempel betong eller metall, opererer mange forsikringsselskaper med aldersfradrag som slår inn fra rørene er 20 år. Fra da av trekkes fem prosent per påbegynte år. Noen stopper på 80 prosent aldersfradrag, mens andre fortsetter til 100. Har du over førti år gamle betongrør som får brudd risikerer du altså å måtte betale hele utbedringen selv dersom skader oppstår.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer