Bo bedre med smarte baderomsløsninger

Gå til hovedinnhold

Bo bedre med smarte baderomsløsninger

De fleste av oss vil bo hjemme så lenge vi kan, også når alderen begynner å gjøre ting litt vanskeligere. Mange kjenner ikke til de smarte løsningene som finnes, for eksempel til badet.

Tolv prosent av befolkningen i Norge, omtrent hver niende person, er 70 år eller mer. I 2060 vil andelen ha steget til 19 prosent, og omtrent hver femte person vil være 70 eller eldre. Mange vil klare seg helt fint uten noen form for tilpasning av boligen, men mange vil også trenge produkter og tilpasninger som gjør hverdagen lettere. Det er altså på høy tid ikke lenger å se på tilpasset utstyr som nisjeprodukter.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis.

For høyt, for lavt

Å klare seg på egenhånd på badet er noe av det som kan bli vanskeligere med alderen. Badekarkanten blir en barriere, toalettet blir plutselig for lavt, vasken utilgjengelig med rullestol og så videre. Men alt dette finnes det gode løsninger for - ikke bare på institusjoner, men også til privatboliger.

Badekar med dør. Foto: Funksjonsutstyr.

- Vi leverer en god del utstyr til utlån gjennom Hjelpemiddelsentralen; da er det NAV som eier det, og man får det bare til utlån. Men det er også fullt mulig å kjøpe produktene våre og få dem montert på eget baderom, forklarer Irene Golden Olsen, markedssjef i Funksjonsutstyr, som er en utstyrsleverandør som blant annet samarbeider med rørleggerkjeden Varme & Bad mot privatmarkedet.

Justeres i høyden

De fleste problemer på badet finnes det smarte løsninger på. Mange synes vanlige toaletter blir for lave. Da kan man skifte det ut med et som er høyere enn vanlig, eller et som kan justeres opp og ned.

- Til det justerbare toalettet følger det med en fjernkontroll, eller knapper, om man foretrekker det, slik at man selv kan stille det inn i passende høyde, forklarer Olsen.

Man kan også få spyle- og tørkefunksjon, noe som blant annet er svært populært i Japan og en del andre asiatiske land.

Håndvasken kan også bli trøblete når man blir eldre. Da er det godt å vite at det også finnes vasker som kan justeres i høyden, og som selvsagt er uten underskap eller omfattende røropplegg under.

- Vasker som er åpne under er mye lettere å komme til med rullestol, så det er en fin løsning for de som bruker det, sier Olsen.

- Hvordan går det med rør og tilkoblinger når disse tingene kan justeres i høyden?

- Vi har selvsagt fleksible rør som tåler den bevegelsen. Vi drar også på befaring på de aktuelle baderommene der disse tingene skal installeres, slik at vi finner den beste løsningen, sier Olsen, som legger til at dersom det dreier seg om nybygging av bad vil de gjerne komme inn tidlig i prosessen, slik at det kan tilrettelegges med forsterkninger i vegger og så videre.

Hun forteller at et høydejusterbart toalett koster rundt 30 000 kroner pluss moms. Det er altså godt over vanlige toaletter - på den annen side kan investeringen være vel verdt det dersom det forlenger livskvaliteten, samt tiden man kan bli boende hjemme og klare seg nogen lunde selv eller med litt hjelp fra familie eller hjemmetjeneste.

Håndtak

Et av de enkleste hjelpemidlene du får på badet, er håndtak. Toalettstøtter og gripehåndtak i dusjen gjør hverdagen enklere for mange, og dette er det mange som kjenner til. Mange velger å låne fra Hjelpemiddelsentralen, men det er også en del som vil kjøpe dette, blant annet for å få noe som ser litt bra ut. Men - blir det ikke lett litt institusjonsaktig når man får opp diverse hjelpemidler og spesialtilpassede ting på badet?

- Vår leverandør, danske Pressalit Care, legger stor vekt på at produktene skal se bra ut. Du skal kunne ha det hyggelig rundt deg, også når du har behov for litt ekstra hjelp, sier Olsen, som forteller at mange av varene deres kommer i valgfri farge. Dette gjør ikke bare at man kan tilpasse dem til sin egen stil - det gjør også at man kan bruke kontraster smart dersom den som skal bruke badet er svaksynt.

Badekar med dør

Eldre blir gjerne anbefalt å hive ut badekaret og heller satse på en funksjonell dusj med lavt innsteg. Det kan absolutt være noe i denne anbefalingen, men hva med de som faktisk ønsker å kunne ta seg varme, deilige bad som før? Også her finnes det løsninger.

- Vi har badekar med dør, som gjør at man ikke trenger å tråkke over den høye kanten. Disse finnes i ulike modeller, både som sittebadekar og liggebadekar, og vi kan levere med og uten seter og det som trengs av tilbehør, sier Olsen.

Et godt bad forlenger livet?

I rapporten "Et godt bad forlenger livet (i egen bolig)" som ble utarbeidet for Kommunal- og moderniseringsdepartementet i 2018, kommer det frem at fysiske hindre i og rundt boligen har påvirkning på hvor lenge eldre pleietrengende kan bli boende hjemme. Dårlig tilrettelegging kan føre til at personer må flytte ut av sin private bolig og inn i en omsorgsbolig eller på et sykehjem tidligere enn om brukeren hadde bodd i en godt tilrettelagt bolig. "I de tilfellene der boligen er viktig for ressursbruken i pleie- og omsorgstjenestene, er det badet som fremstår som det største problemområdet", heter det i rapporten.

Det er altså gode grunner til å tenke fremover og vurdere om badet kan utbedres. Andre tiltak enn hjelpemidlene nevnt over, er å fjerne dørterskelen, utvide døråpningen, og eventuelt bygge om slik at badet ligger på samme plan som resten av boligens sentrale rom.

Man kan søke Husbanken om lån og tilskudd for å finansiere små og store ombygginger og tilpasninger.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer