Slik maler du huset på en helg

Gå til hovedinnhold

Slik maler du huset på en helg

Med god planlegging og gode venner kan du få unnagjort jobben på et par dager. Sjekk rådene her.

Når du sørger for et godt vedlikehold, vil huset vare lengre

En godt gjennomtenkt plan er alfa og omega, og jo mer tid du bruker på å planlegge, jo mindre tid vil du bruke på jobben. Lag ei liste over venner og familie du kan be på dugnad, og frist med god mat og drikke som belønning. Malesesongen som varer fra april til oktober gir deg fortsatt tid til å sette i gang.

Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.

Vask huset

For at malingen skal få en maksimal levetid, må du sørge for at fasadene er rene for skitt og svertesopp. Har du noen regnværsdager i vente, benytt anledningen til å vaske huset mens det regner, så får du litt hjelp fra oven samtidig. Når du likevel vasker huset, sjekk samtidig om du har behov for å skrape eller pusse enkelte områder eller vinduene. Mugg og sprekker i panelet kan være starten på en råteskade. Finner du mykt eller svampete treverk, vil det være modent for utskiftning. Lag deg en oversikt, og skriv det ned. Når du har vasket huset, må det få stå å tørke en stund.

Fuktmåler

Maler du på en overflate som ikke er tørr nok, risikerer du krymperenner, dårlig vedheft, begroing under malingen, vabler og avflassing. I verste fall må du gjøre jobben på nytt. Derfor er fuktmåleren et nyttig redskap. Det gjelder å stikke nålene på fuktmåleren så langt inn som mulig i treverket. For å unngå soppvekst under malingen, bør det måles under 20 prosent fuktighet, og måler du rundt 17-18 prosent er veggen klar til å males.

Dekk til

På forhånd, sørg for å dekke til alt som ikke skal males, som for eksempel grunnmuren, terrassegulv eller balkonger, kanskje også blomsterbed eller gangstier. Da sparer du tid når maledugnaden starter. Dekker du til med plast, må du sørge for at du fester den skikkelig slik at den ikke blåser vekk ved første vindpust. Bruker du filt, vil den ligge bedre, og dynker du den med litt vann blir den tyngre og vil ligge i ro. I tillegg kan du spare på filten til gjenbruk.

Forbered dugnaden

Gjør unna forberedelsene før dugnaden, slik at de som kommer og hjelper deg bare kan gå i gang med malingen. Trenger du å skrape, pusse eller skifte ut panelbord sett i gang i god tid. Alle er ikke like stødige med penselen, så vurder også å feste maskeringstape rundt vinduene.

Sjekk ut på hvilke tidspunkt solen treffer husets fasader slik at du planlegger å begynne dugnaden med vegger som har skygge, og fortsetter ettersom solen snur. Dersom du maler veggen i solskinn, risikerer du at malingen får blemmer.

Har du beregnet å ha nok stiger? Har du ikke, spør dugnadshjelpen. Er stigene høye nok til å nå vindskiene? Er de ikke det, bør du vurdere å leie en lift, og bestille den i god tid. Hva med verktøyet? Har du nok malebøtter, kroker, pensler, ruller, pussefiller, eventuelt white spirit og forlengerskaft? Har du beregnet hvor mye maling du trenger? Kjøp litt ekstra. Ingenting er verre enn å stå klar til dugnad, men ikke ha nok utstyr. Sett opp listen over deltakerne på dugnaden og fordel oppgavene.

Sjekk værmeldingen og langtidsvarselet

Ideelt malevær er overskyet og 15 til 16 grader. Er det meldt sol, så må du bare passe at du starter med skyggesidene og følger etter solen.

Vær oppmerksom på dugg

Tidlig på våren og på høsten bør du være ekstra oppmerksom på dugg. Sjekk tidspunktet for når duggen har forsvunnet og planlegg å starte dugnaden da. Planlegg også å avslutte dagen i god tid før solen går ned. Legger det seg dugg på et strøk som ikke har tørket skikkelig, blir overflaten matt og skjoldete.

God dugnad!

kgd@huseierne.no

Dugg

Duggpunktstemperatur er den temperaturen lufta må avkjøles til før metning (duggdannelse) inntreffer. Duggpunktstemperaturen er alltid lavere enn temperaturen, og gir i mye større grad et bilde av den absolutte fuktigheten i lufta enn relativ fuktighet (RF) gjør.

Kilde: Meteorologisk institutt

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer