På tide å vaske huset utvendig

Gå til hovedinnhold

På tide å vaske huset utvendig

Flere dager med kraftig nedbør i kombinasjon med høyere temperaturer, gir grobunn for sopp og alger. Det er derfor viktig å vaske huset ofte.

Sopp og alger trives godt i fuktig klima. Og enda våtere skal det bli.

- Jeg er bekymret. Jeg var ikke det for fem år siden, men den siste tiden har det skjedd en rivende utvikling. Vi får flere og flere rapporter fra hele verden, og alle peker i samme retning. Det er skremmende hvor store klimaendringer vi får og hvor fort de kommer, sa statsmeteorolog Bente Wahl til Hus & Bolig høsten 2015.

Ett år senere var det klimaminister Vidar Helgesen og kommunalminister Jan Tore Sanner som slo fast at det blir våtere. I dag er det svært få som ikke ser dette tydelig. Som huseier må du regne med å bruke mer tid og penger på å tilpasse huset ditt til disse klimaendringene.

Vask hvert år

Fuktigere klima øker faren for råteskader. Sopp og alger finner raskere veien til husveggen, og der sprer de seg raskt. Uønsket spredning kan gi skader i panelet.

Anbefalingene er helt klare; årlig vask av huset er viktig. En av grunnene er at de nye, miljøvennlige malingene inneholder mindre sopp- og algedrepende midler enn før. Det gjør at algene i større grad enn tidligere kan gro på husveggen.

Skal du beise eller male er grundig vask i forkant helt essensielt. Men selv om du ikke skal til med større vedlikeholdsoppgaver gjør grundig vask godt. Når du vasker, fjerner du både skitt og skadelig sopp- og algedannelse, og etter noen få timers arbeid fremstår huset rent og godt vedlikeholdt. En god husvask bidrar til at du slipper å male så ofte og forlenger husets levetid.

Svertesopp

Det er ofte lysmalte hus som får svertesopp. Overflatetemperaturen på lyse overflater blir rett og slett ikke så høy at den dreper soppen. Også grønske vil i hovedsak sette seg på lite solbelyste flater.

Svertesopp forårsaker blå til svart misfarging i veden og på overflaten av maling, lakk og enkelte plaststoffer. Soppen ser ut som svarte flekker på overflaten av yttervegger, og kan gjøre treverket mindre motstandsdyktig mot fukt, noe som igjen øker faren for råteangrep.

Det finnes flere typer spesialsåpe for utendørs vedlikeholdsvask. Når valget er gjort, er det viktig å lese bruksanvisningen nøye for å få et optimalt resultat av vasken.

Vanlig Husvask har god effekt på svertesopp og bevarer glansen i malingen. Husvask 2-i-1, som er et nytt produkt på markedet, inneholder både såpe og sopp- og algedreper. Du kan også bruke Klorin mot svertesopp.

Bruk ikke høytrykkspyler

Mange har anskaffet høytrykkspylere, men til husvask frarådes det å bruke så heftig og grov redskap. Den kraftige vannstrålen kan slå vann inn bak veggbordene og føre til fuktskader. Ofte vil man også flise opp treverket og skade panelet og overflatebehandlingen, nesten som når man sandblåser.

Etter at vaskemiddelet er blandet ut i vann, kan du påføre blandingen på veggen med kost eller med påføringsflaske. Start nedenfra og jobb deg oppover. Da unngår du striper og skjolder.  Følg anbefalingen for vaskemiddelet. Når det har virket lenge nok, kan vaskemiddelet skylles av med hageslangen ovenfra og ned. Bruk rikelig med vann.

De nye vaskemidlene skal gi mindre behov for skrubbing, men ved kraftige sopp- og algeangrep, kan det være nødvendig å bruke børste. Vær imidlertid oppmerksom på at vaskemiddelet kan ha langtidsvirkende effekt, og at det kan ta noen uker før soppen slipper taket.

Slik vasker du riktig

1. Finn frem utstyret du trenger. Bruk heldekkende klær og gjerne hansker og beskyttelsesbriller for å unngå irriterende sprut mot øyne og hud.

2. Følg anbefalt blandingsforhold for vaskemiddel og vann. Spray på veggen nedenfra og oppover i et jevnt lag.

3. La det virke i noen minutter. Gå over med en halvstiv børste. Vask nedenfra og oppover for å unngå striper og skjolder.

4. Skyll rikelig med hageslange ovenfra og nedover.

5. Hold veggen våt under hele vaskeprosessen og ikke vask i direkte solskinn.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer