Fuktmåleren er et nyttig redskap

Gå til hovedinnhold

Fuktmåleren er et nyttig redskap

Den norske sommeren er ikke bare godvær, men du har hastverk med å male. Sjekk likevel at treverket er tørt nok før du begynner.

Maler du på en overflate som ikke er tørr nok, risikerer du krymperenner, dårlig vedheft, begroing under malingen, vabler og avflassing. I verste fall må du gjøre jobben på nytt.

- Å måle fukt i en kledning er ganske enkelt, sier seniorrådgiver i Mycoteam, Mari Sand Austigard.

Gjør det riktig

Det gjelder å stikke nålene på fuktmåleren så langt inn som mulig i treverket. For å unngå soppvekst under malingen, bør det måles under 20 prosent fuktighet.

- En grei utefukt vil ligge på 17-18 prosent vår og høst, men blir gjerne lavere i tørre perioder, sier hun.

Hvis man skal måle fuktighet i et materiale på over 2 cm i tykkelse, bør man bruke en hammerelektrode for å nå inn til midten av trevirket.

- Slike hammerelektroder følger med noen av fuktmålerne, eller kjøpes som ekstrautstyr, sier Austigard.

Fuktmålerne har ofte forhåndsinnstillinger som type treverk, gjerne furu, og temperatur ofte innstilt på 20 grader. Når det er andre tretyper eller annen temperatur, og innstillingene ikke er tilgjengelige på måleren, skal det være tabeller som følger med og som man lett kan lese variasjonene på.

- Det vil da være variasjoner i prosentpoeng som legges til eller trekkes fra målingen, forklarer hun.

Fuktsøker og fuktmåler

Ja, hva er egentlig forskjellen?

- En fuktsøker er en indikasjonsmåler, den vil altså indikere fukt, forteller Austigard.

Fuktsøkeren legges på overflaten og måler elektrisk motstand under måleren, uten at noe stikkes inn i materialet.

- Når man bruker en slik søker, vet man ikke egentlig hva man måler, og det er mange fallgruver, understreker hun.

Den klassiske takstmannfeilen er å bruke fuktsøker på et bad hvor det vil gi utslag på fukt hvis dusjen er brukt de siste par dagene. Andre feilkilder kan være vannrør, stålstendere eller varmekabler. Austigard forteller om et eksempel hvor en hel soveromsvegg viste høy fukt.

- Da man til slutt valgte å rive av tapet for å sjekke grundigere, viste det seg at det var tapetet med elektrisk ledende fargepigmenter som ga utslaget, sier hun.

Duggvarsel

Generelt er det smart å male i sommermånedene fra april til begynnelsen av oktober, etter at solen har tørket luften, og i god tid før solen går ned om kvelden. Hvis malingen ikke er tilstrekkelig tørr når duggen legger seg, vil overflaten bli matt og skjoldet. 

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler