Ringer på vinduene - hva er det?

Gå til hovedinnhold

Ringer på vinduene - hva er det?

Silikon fra sugekoppene kan sette fra seg store ringer som blir synlige i spesielt lys.

Vindusglass med ringer
Ringspill: Når sola skinner på vindusglasset i en spesiell vinkel, blir sporene etter sugekopper synlige. Det er rester av silikon du ser.

Glass må løftes og flyttes mange ganger før det er på plass i et vindu, og vinduet må også løftes og flyttes før det er på plass i et bygg. Sugekopper som festes til glasset er helt nødvendig utstyr når tungt glass skal forflyttes. Men sugekoppene inneholder silikon, og når de er nye vil ringer av silikon sitte igjen på vindusglasset. Disse ringene kan bli svært synlige når sola skinner, og det ser ut som vinduet er skittent eller skadet.

Ringer av silikon på vinduene er ikke gjenstand for reklamasjon hvis ringene er på utsiden eller innsiden av vinduet. Men det skal ikke være silikonringer inni vinduet – de vil det ikke være mulig å vaske bort.

Regelmessig og vanlig rengjøring vil fjerne silikonrestene på vinduene, men er avsetningene gjenstridige, anbefales det å skrape av silikonen mekanisk. Bruk en glasskrape som holdes med lav vinkel. Det finnes også  spesielle rengjøringsmidler, glassrens, som inneholder cerium oksid som vil gjøre jobben enklere. 

Cerium oxide-pulver som blandes med vann brukes blant annet til høyglanspolering av glass og speil. Pulveret kan også brukes til å fjerne små riper i glasset.

 

Slik fjerner du silikon på glass

  • Skrap bort silikonrester med en glasskrape
  • Vask restene bort med glassrens som inneholder cerium oksid

 

Denne artikkelen ble første gang publisert i Hus & Bolig nr. 2 2023.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer