Det må være tørt når du skal male

Gå til hovedinnhold

Det må være tørt når du skal male

Skal du male huset, bør det være tørt og varmt i været. Mange har ikke tålmodighet og henter malerpenselen alt for tidlig.

 

I Norge bør man bare beise eller male mellom april og oktober. Mange steder i landet er sesongen enda kortere, sier malermester Eirik Milsem i malingsprodusenten Nordsjö til Newswire. Vær også oppmerksom på at det kan være langt fuktigere om natten enn om dagen. Legger det seg dugg på et strøk som ikke har tørket skikkelig, blir overflaten matt og skjoldet.


Reparer skader

Før du går i gang med selve malerarbeidet kan det være lurt å se over flatene som skal fargesettes. Mugg kan være tegn på at det er fukt eller råte under overflaten. Er treverket mykt eller svampete må plankene skiftes. Sprekker i panelet kan være starten på en råteskade. Sprukkent treverk bør også byttes ut.


Vask huset

Økte mengder av nitrater og fosfater i luften gir gode vekstbetingelser for sopp og alger. For å forebygge skader, bør huset vaskes utvendig minst en gang hvert år. Før du skal male huset er det svært viktig å få bort skitten. Slurves det med rengjøringen reduseres levetiden både på beis og maling.

Dekk til grunnmuren

Du sparer deg for mange ergrelser om du dekker til grunnmuren med plast. Da unngår du skjemmende malingsflekker som kan være vanskelig å få bort etterpå. Flere gode råd finner du på nettsidene til malingsprodusentene, for eksempel www.jotun.no eller www.nordsjo.no.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer