Fortsatt tid til å male

Gå til hovedinnhold

Fortsatt tid til å male

Fikk du ikke unnagjort malerjobben i sommer? Det er fortsatt ikke for sent, men husk å sjekke værmeldingen.

SJEKK VÆRMELDINGEN: Det er fullt mulig å male på fine høstdager. Pass bare på at malingen tørker før temperaturene begynner å synke, og avslutt før det begynner å dugge. Foto: Scanox

I juni virker sommeren som ligger fremfor en uendelig lang, og det er et hav av tid å ta av til å få unnagjort den der malerjobben. Så – vips – er august og skolestart her, og veggene står like umalt som for noen varme uker siden. Men fortvil ikke: Det er fortsatt ikke for sent å male utendørs. Pass bare godt på å sjekke værmeldingen før du setter i gang, og avslutt i tide før kvelden, lyder rådene fra ekspertene.

Helg med finvær

– Du får gjort mye i løpet av en helg med finvær, spesielt om du allerede har malingen hjemme, sier Mentz Holmen ved Askim & Mysen Rør, avdeling Maling og interiør.

Ved malearbeider om høsten er dog noen forholdsregler viktigere enn ellers: mål fukten, sluttfør arbeidet tidlig om dagen, og håp at værmeldingen stemmer og at det ikke begynner å regne før malingen er tørr.

– Det viktigste er å få avsluttet tidsnok om kvelden, sier han. 

Unngå kveldsarbeid

Vanntynnede malinger tørker raskt, og er svært holdbare.

På høstkvelder og -formiddager er dugg et vanlig fenomen. Kommer dugg på en fuktig eller halvtørr maling, vil det kunne oppstå matte skjolder, såkalt duggmatting.

– Derfor bør du male tidlig på dagen, og avslutte arbeidet tidsnok til at malingen rekker å bli godt skinntørr, og vel så det, før duggen kommer, sier han.

Hvor lang tid en maling bruker for å tørke, er angitt på boksen eller i faktabladet som hører med produktet. 

Bruk akryl

For den som må ta ettermiddagene i bruk, er vanntynnbare akrylprodukter å anbefale. Moderne akrylmalinger og beiser kan bli tilstrekkelig tørre på noen timer, mens en tradisjonell oljemaling, tjærebeis eller oljebeis bruker lang tid på å tørke på veggen.

– Akrylmalinger tørker rask, så da har du mer tid å male på. Dessuten er de miljøvennlige og overlegne når det kommer til holdbarhet for farge, glans og malingsfilm, sier Holmen. 

Mål fukten

Fuktmåleren er et må-ha-produkt – spesielt ved malearbeider om høsten. Med en fuktmåler kan du sjekke at treverket er tørt nok før du setter i gang. Da slipper du ubehagelige overraskelser innestengt fukt kan medføre.

Kledningens relative fuktighet skal ikke overstige 15-18 prosent. Mål på flere steder, gjerne på de mest fuktutsatte delene av veggen rundt vinduer, ved endeveden og de minst solutsatte veggene for å få et rettferdig resultat.

– Inne i treverket skal det ikke være fukt, men med et vanntynnet produkt er det ikke helt krise om overflaten ikke er knusktørr når du begynner. Malingen inneholder jo vann i seg selv, og er det kommet litt dugg på flaten på formiddagen, kan du fint male over det, dersom det er tørt innenfor, sier Holmen. 

Pass på temperaturen

Bruker du vanntynnet maling, må du imidlertid passe på at temperaturen ikke går lavere enn fem grader før malingen er helt tørr. Vanntynnede malinger er nemlig avhengig av at det er flere plussgrader i underlaget for de skal tørke.

- Vanntynnede malinger vil ikke tørke hvis det er under fem plussgrader. For å oppnå et godt resultat, må du sikre at temperaturen holder seg god gjennom hele døgnet når du maler utendørs, sier Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef i Scanox.

Rene oljemalinger tørker senere ved lave temperaturer enn når det er varmt i luften – men forskjellen er at de faktisk tørker.

Dette beror på at fortynningsmidlet – White spirit – forsvinner uansett vær, mens vannet i vanntynnede malinger tørker ved at vannet fordamper. Og til det kreves temperaturer over fem grader. 

Ikke i regnvær

Å male i regnvær går dårlig. Fersk maling som utsettes for regnvann får stygge skjolder, og en vanntynnet maling kan i verste fall renne av veggen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer