Ikke glem vedlikeholdet

Gå til hovedinnhold

Ikke glem vedlikeholdet

Nordmenn bruker over 70 milliarder kroner i året på oppussing. Norges Takseringsforbund advarer mot å bruke alle pengene på å få det lekkert på bekostning av vedlikeholdet.

Vi står øverst på pallen i oppussing i Europa. Når det elektriske anlegget plutselig ryker, eller taket begynner å lekke kan du forvente store regninger. Da er det fint å ikke ha brukt alle pengene på et stilig kjøkken eller et lekkert bad.

Å sette i stand bad og kjøkken gir boligen en merverdi, men i det store bildet er det nok viktigere å ha oversikt over ting i huset som vil gå ut på dato. Vi glemmer å sette av penger til vedlikehold advarer Norges Takseringsforbund i en pressemelding.

– Det kan være svært risikabelt å legge alle pengene i oppussingspotten og glemme de store vedlikeholdsutgiftene som kommer før eller siden, sier NTFs administrerende direktør, Are Andenæs Huser.

Sett av penger

Alle ting har en begrenset levetid, og en vedlikeholdsplan gjør deg bevisst på hva som kommer til å måtte gjøres av reparasjoner på boligen din. 

- Når du kjøper en bil, vet du at du må investere i nye dekk i ny og ne og at service og reparasjoner kan bli dyre. Det er ingen grunn til å tenke på en annen måte om huset ditt, sier Maik Kunde, NTF-sertifisert takstmann i Tek-Norge AS.

Han råder alle huseiere til å sette opp et langsiktig vedlikeholdsfond. Her kan man sette av penger hver måned med tanke på de store utgiftene som en dag nesten garantert vil komme. 

Få oversikt

Planlegger du å ta steget over fra leilighet til hus, så er du muligens ikke klar over hvilke utfordringer du kan møte. Da vil det være smart å få en oversikt over alder eller slitasje på husets viktigste installasjoner. 

Kunde fremhever seks spesielt store utgiftsposter som de fleste huseiere før eller siden må forholde seg til. Det er tak med tekking og konstruksjon, det er yttervegger og vinduer for tetthet, isolasjonsevne og vedlikehold, drenering, spesielt for eldre hus, tekniske installasjoner som varmtvann, sanitær, oppvarming og ventilasjon. I tillegg bør man tenke på det elektriske anlegget hvor eldre typer kan måtte oppgraderes, men også eventuelle lekkasjer i våtrom.

Et tak vil ha forskjellig varighet alt etter konstruksjon, ventilasjon og tekking. Vet du hvor gammelt ditt tak er? Eller hvordan det ser ut? Et nytt tak vil sannsynligvis komme opp i et sekssifret beløp. Vet du hvor mye isolasjon det er i veggene dine? Kanskje kan du spare mye penger i oppvarming hvis du etterisolerer. Er det lenge siden huset ble malt? 

Når er vinduene produsert? Inneholder de miljøgifter? Hvis du må du skifte ut alle vinduene i boligen kan det raskt bli snakk om ganske store summer. Og ja, hvis varmtvannstanken eller det elektriske anlegget ryker det samme året som du tar en oppussingssjau, kan det raskt bli økonomisk utfordrende.

Sjekk anlegget

- Myndighetene gir en levealder på 30 år på en elektrisk installasjon, vi gir det 20 år, sier fagsjef i elsikkerhet Bjørn Sørensen i Nelfo

Han anbefaler alle som flytter inn i en eldre bolig å bestille en el-kontroll for å få oversikt over anleggets tilstand.

- Det er ikke minst viktig fordi eier og bruker er ansvarlig for dette anlegget, forteller han.

Han legger til at anlegget godt kan være i brukbar stand lenge dersom det er godt vedlikeholdt, men gjør oppmerksom på at en bruksendring kan være risikabel. 

- En barnefamilie som flytter inn i et hus hvor det har bodd et eldre ektepar som har brukt lite strøm, vil sannsynligvis ha et mye større behov enn det de tidligere eierne hadde, sier han, og nevner spesielt el-krevende apparater eller en el-bil som lader.

Trenger du hjelp?

Rådgivning vil ofte lønne seg. Kanskje tilbyr bostedskommunen din gratis energirådgivning? Kanskje kan en NTF-sertifisert takstmann være den som hjelper deg til å sette opp en vedlikeholdsplan. Når du får en oversikt over hva som bør utbedres og når du bør gjøre det, vil du også kunne vite hvor mye du bør spare til vedlikehold for å være på den sikre siden. Det vil også hjelpe deg i prioriteringen.

Husk boligmappa

Når vedlikehold er utført, glem ikke å legge alle regninger og bevis på vedlikehold inn der, slik at du har alle papirene i orden hvis du en dag vurderer å selge boligen videre.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer