Så lenge bør taket vare

Gå til hovedinnhold

Så lenge bør taket vare

Det er godt å ha tak over hodet, men vel så viktig er det å ha godt tak over hodet. Men hvor lang levetid bør man kunne forvente at takmaterialet bør ha?

Så lenge kan taket ditt vare

Takets levetid kan variere fra rundt 30 år til så mye som over 100 år. Det er stor forskjell på de forskjellige takmaterialene. Det er lurt å finne frem kalkulatoren og finregne på kostnadene i forhold til levetid og tilleggsarbeider som må gjøres med de forskjellige typene.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig, medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund. Visste du at medlemmer får gratis økonomisk, juridisk og teknisk rådgivning om boligrelaterte spørsmål?

Sjekk taket før vinteren

Nå som vinteren nærmer seg kan det være lurt å ta en liten sjekk av hvordan ting ser ut på taket. Sjekklisten trenger ikke være spesielt lang for å avgjøre om taket ditt holder stand. Da kan du gå over det meste på en gang.

Sjekk først om taksteinene er like hele. Ødelagt takstein bør skiftes. Har du takshingel bør du se etter sår eller blåser. Vær spesielt nøye med å sjekke gjennomføringer og detaljer, som for eksempel rundt luftehatt, takvindu og pipe. Skader på slike punkter fører ofte til lekkasje.

Når du allikevel er på taket skal du også se etter rust, avskalling eller sprekker på alle beslag i tilknytning til takfot, vindski og pipe. Benytt anledningen til å sjekke at takrenner og eventuelle ventilasjonshetter er i god stand.

Hvor lenge varer et tak?

Valg av hva slags takmateriale du bør bruke avhenger av takets konstruksjon og oppbyggning. Her en en kjapp liten guide til hva du bør tenke på.

Skifertak

Et relativt tungt taktekke, men et materiale som har lange tradisjoner og som tåler vær og vind. Skifer er blant de dyreste materialene, men har svært lang levetid.. Tilformet skifer har hakk eller hull slik at den kan festes med spesielle skiferspiker og legges om igjen flere ganger. Takvinkelen må være 22 grader. Forventet levetid er minst 100 år.

Takstein

Dette er et tungt tak som stiller større krav til bærekonstruksjonen. Det eksklusive, glaserte tegltaket er ekstremt holdbart og tåler både sur nedbør, kalde vinternetter og varme sommerdager uten å forandre utseendet. Vingetegl krever minst 25 graders takvinkel, falset taktegl minst 15 grader. Forventet levetid på et tegltak er minst 75 år.

Takplater

Plater av stål eller aluminium, i ulike former og størrelser. De er belagt med lakk eller skiferstrø. De fleste typer undertak kan benyttes. Takvinkelen bør være fra 10 grader på enkelte plater. Forventet levetid er ca. 50 år.

Betongtakstein

Et tungt taktekke som gir god beskyttelse mot støy. Et miljøvennlig materiale av sand, sement og vann. Finnes i mange fargevariasjoner. Betongtakstein er ofte rimeligere enn både shingel og platetak. Antatt levetid er ca. 50 år.

Takshingel

Takshingel er svært lett og derfor spesielt egnet til rehabilitering av eldre tak med enklere takkonstruksjoner. Det er enkelt å frakte frem til byggeplass og kan legges uten bruk av spesialverktøy. Takshingel kan benyttes på alle skråtak med takvinkel mellom 15 og 85 grader. Forventet levetid er ca. 30 år.

Kilder: Maxbo, Monier, Isola, Icopal.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler