Hjemmepåske: 9 smarte tips

Gå til hovedinnhold

Hjemmepåske: 9 smarte tips

Ikke alle drar til fjells i påsken. Vi som skal være hjemme kan glede oss over både å få slappet av, og få gjort nyttige og hyggelige ting i hus og hage. Her er tipsene som gir deg forspranget når naboen soser bort tiden på fjellet.

Vårbilde fra Norheimsund

Skal du være hjemme i påsken? Du er slett ikke den eneste. I følge en undersøkelse som Kantar TNS har gjort på oppdrag fra NHO Reiseliv legger litt over 50 prosent av oss ut på påskeferie i år. Mange tilbringer altså høytiden hjemme, og kan benytte anledningen til å få kontrollert at alt er på stell i hus og hage, og få et godt forsprang på naboen som tuller rundt i skiløypa i stedet å få skikk på eiendommen.

Medlemmer i Huseierne får inntil 40 % rabatt på byggevarer!

1) Sjekk taket og rens takrennene

Alle bør ta en kikk på taket etter vinteren. Er alle takstein hele? Er takrennene skadet eller bøyd, eller har de flyttet på seg etter vinterens herjinger? Sørg for å få ting på plass dersom de har flyttet seg. Dersom en takstein er sprukket eller mangler, bør du få den erstattet så raskt som mulig.

Rens takrennene vår og høst.

Pass på å sikre deg dersom du skal klatre opp på et høyt tak. Ikke alle er like komfortable med slik tak-klatring. Kanskje kan du da inspisere taket fra hagen med kikkert? Det finnes også firmaer som kan være behjelpelige med takinspeksjon; Monter har blant annet en gratis tjeneste for folk som vil sjekke taket. Sintef anbefaler to tak-kontroller årlig.

Takrennene bør du rense for løv, greiner og ting som snøen kan ha tatt med seg. Husk at du må grave ut det som har satt seg der, ikke spyle det ut: Dersom «propper» i systemet sender vannet på ville veier vil slik spyling kunne gjøre vondt verre.

Har du flatt tak, så rens sluket slik at du er sikret rask avrenning av vann.

2) Sjekk loft og kjeller for fukt

Etter vinteren bør du ta en runde i kjeller og på loft og se etter fukt. Lukter det annerledes? Er det skjolder på veggene eller i taket? Hvis svaret er ja bør du kontakte fagfolk og utbedre problemet før det blir større.

3)  Planlegg malejobben

Ta en inspeksjonsrunde rundt huset. Hvordan står det til med malingen? Er den tørr, sprukken og flassete, eller holder den et år til? Kanskje er det bare syd/vestfasaden som trenger et nytt strøk. Planlegg malejobben – men ikke begynn før frostnettene er forbi. Begynner du for tidlig risikerer du et stygt og skjoldete resultat. Husk også å sjekke vinduskarmene og ta gjerne også en kikk på eventuelle beslag.

4) Funksjonstest stoppekrana

Når var sist du sjekket stoppekrana? Dessverre er det enkelte som opplever at krana sitter bom fast når de virkelig trenger å få stengt den, for eksempel ved en plutselig lekkasje. Dermed kan vannskadene bli ekstremt omfattende. Enkelte vet heller ikke hvor stoppekrana er. En liten stoppekran-test tar ikke mange minuttene, men er ekstremt nyttig den dagen ulykken eventuelt er ute.

5) Rens eller bytt filter

Har du balansert ventilasjon, luftvarmepumpe eller annen type installasjon som filtrerer luften? Da kan dette være en god tid til å sjekke filteret. Mange som har balansert ventilasjonsanlegg har serviceavtale med produsenten og får tilsendt nye filtre med jevne mellomrom, men ikke alle har dette, og må dermed passe på å sjekke, rense eller bytte selv. De fleste luftvarmepumper har filtre man skal rense jevnlig for støv, og dette er viktig å gjøre for å opprettholde god ytelse på pumpen. Et rent eller nytt filter er godt å ha i pollensesongen.

6) Vask terrassen

Terrassen holder seg lengre pen om du vasker den et par ganger i året, for eksempel vår og høst. Bruk terrassevask som du får kjøpt på byggvarehus, eller Zalo. Ikke bruk høytrykkspyler med mindre du har egnet ekstrautstyr. Du kommer langt med en vanlig kost og hageslange.

Terrassen er svært utsatt for både sol og regn og dersom du har behandlet den med beis eller olje bør du gjenta behandlingen med jevne mellomrom. Om det er hvert annet år eller hvert tredje kommer an på hvor værutsatt terrassen er, men noe særlig mer enn tre år bør det nok ikke gå mellom hver behandling. Husk å vente med overflatebehandling til frostnettene er over.

7)  Rydd

Påsken er en glimrende anledning til å få ryddet skikkelig. Legg bort alt som hører vintersesongen til og kartlegg hva som må fornyes til sommersesongen: Har barna vokst fra alt av shorts og lette jakker fra i fjor? Skriv liste over hva som må skaffes, og gi bort det som er for smått.

8)     Klart for påskestemning!

Nå har du gjort det du burde – så nå er det på tide å nyte påsken med noen skikkelige påskeaktiviteter for hele familien!

Mal egg!

Foto: Pixabay.

Finn frem en kartong med hvite egg. Stikk et lite hull øverst i eggene og et litt større hull nederst og blås ut innholdet i en skål. Finn frem vannmaling og pensel og dekorer det tomme skallet med fine farger. Stikk til slutt inn en utbøyd binders eller fyrstikk med en sytråd bundet fast, og heng eggene opp på kvister dere plukker ute.

Så karse!

Karse vokser raskt og villig i våt vatt. Så i halve eggeskall med påtegnet ansikt – da blir karsen til stilig grønt hår. Karsen kan brukes som krydder i mat, salat eller på brødskiven.

Lag påskeegg-jakt!

Dersom du har barn i husstanden er det rimelig sikkert at påskeharen tar en tur innom og legger igjen påskeegg med noe godt i. Men haren er ganske sky, og det kan godt hende at den kommer om natten, for så bare å legge igjen et kart som viser veien til eggene, kan det ikke? Påskeegg-jakt i hus og hage er moro for de minste barna! Kanskje har påskeharen hengt egg i eplettreet i år, eller mistet det i gresset under trampolinen? Tegn kart, lag en rebus eller, for de aller minste, ta bilder som gir hint om hvor de skal gå for å finne påskeeggskatten.

9)     Steng vannet hvis du reiser

Melder feriefølelsen seg nå for alvor? Dersom du bestemmer deg for likevel å ta noen dager hjemmefra, så husk å stenge stoppekrana (nå vet du hvor den er, og at den virker!) og tøm rørene for vann ved å tappe ut av den laveste krana etter at vanntilførselen er stengt. Dette er en god vane å legge seg til når man reiser fra boligen, så unngår man våte overraskelser ved hjemkomst. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer