Tid for vårrengjøring på terrassen

Gå til hovedinnhold

Tid for vårrengjøring på terrassen

Endelig begynner gradestokken å krype godt oppover, også nattestid, og rundt om i det ganske land åpner vi verandadørene og vil ut i vårsola med kaffekoppen.

Men terrassen er full av rusk og møkk, og egentlig ikke spesielt innbydende. Så selv om våren er en tid for å nyte hagen og uteplassen, kan det være greit å legge ned litt arbeid først som sist.

Du kan begynne med å finne frem hageslangen og spyle godt. Chresten Nielsen er malermester og fagsjef hos Beckers. Han sier temperaturen helst bør komme opp i 10-15 grader før du begynner med terrassevasken.

– Det er ikke spesielt vanskelig, og går som regel ganske fort. Du trenger en vanlig skurebørste og hageslange eller høytrykkspyler. Hvis du bruker høytrykkspyler er det viktig at du ikke holder den for nære, sier han til Hus & Bolig.

Han påpeker at en høytrykkspyler har lite vann, men mye trykk, så en vanlig hageslange vil nok som regel være å foretrekke.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Drep soppen

Når en lang vinter med milde temperaturer, høy luftfuktighet og mye forurensning endelig er over, er det ofte mye synlig møkk, og også sopp og alger, på terrasser rundt omkring.Terrassen fortjener en god vask etter en lang vinter. Foto: Scanstock PhotoTerrassen fortjener en god vask etter en lang vinter. Foto: Scanstock Photo

Når du setter i gang kan det derfor være en ide å blande ut sopp- og algedreper i en pumpekanne og spraye på de verste stedene før du begynner med selve hovedrengjøringen.

Pass på at terrassen er tørr når du starter arbeidet. La soppmiddelet få virke en stund før du spyler med vann. 

Når du har skylt vekk soppmiddelet kan du gå i gang med terrasserensen. En del produkter kan være ganske sterke, så det kan være lurt å finne frem et par gummihansker. 

Når du skal børste gulvet med en kost eller børste er det viktig at du jobber i bordenes retning, og ikke på tvers. Til sist er det bare å finne frem hageslangen og spyle nok en gang.

Gammelt eller nytt

Nielsen opplever at mange slurver med terrassevasken, spesielt før de skal behandle den. Skal du kun rengjøre en allerede behandlet terrasse trenger du ikke bruke kraftvask, men kan heller gå for mer skånsomme midler.

Er terrassen imidlertid ny eller du skal beise eller behandle på ny, må det sterkere lut til. Impregneringsmiddelet på det nye treverket gjør at oljer og annen behandling ikke trekker inn hvis du ikke vasker det først. 

– Mange vasker bare litt forsiktig over før de klasker på med produkter. I tillegg bruker mange for mye av behandlingsproduktet. Da vil du kun få en overflatebehandling, mens du egentlig ønsker at det skal trekke inn. Det vil etter hvert bare flasse av, sier Nielsen. 

Tidligere var rådet at nye terrasser skulle stå i to til tre år før du behandlet dem. Dette rådet gjaldt trykkimpregnert treverk som ble brukt tidligere, men mange har ikke fått med seg at rådet ikke gjelder lenger, mener Nielsen.

– Dette gjelder ikke materialer som brukes i dag. De bør behandles samme år terrassen settes opp, og aller helst før vinteren kommer.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer