Ny strømmåler? Har du aktivert HAN-porten?

Gå til hovedinnhold

Ny strømmåler? Har du aktivert HAN-porten?

Alle nye, smarte strømmålere skal være utstyrt med en såkalt HAN-port. Av personvernhensyn er porten stengt, og du må selv gi nettselskapet beskjed dersom du vil åpne den.

AMS-måler med Han-port.

Har du åpnet HAN-porten på din nye AMS-måler? Ikke? Er du ikke engang helt sikker på hva det er for noe? Du er ikke alene.

- Foreløpig har vi ikke akkurat hatt noe rush av folk som vil få åpnet sin HAN-port. Det er mest forespørsler fra de som er litt spesielt teknologiinteresserte, foreløpig, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett, Norges største nettleverandør.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Data i sanntid

For oss som ikke er det, kan det kanskje være nyttig å ta et steg tilbake: Hva er HAN-utgangen - og trenger jeg å få åpnet den?

- HAN står for Home Area Network og er en utgang på strømmåleren dit sanntidsdata om ditt forbruk sendes. Dataene inneholder blant annet hvor stor effekt du tar ut i sanntid, og kvaliteten på spenningen som leveres til deg, forklarer administrerende direktør Leif Aanensen i NEK (Norsk Elektronisk Komité).

- Men gjør ikke strømmåleren dette allerede av seg selv?

- Strømmåleren gir bare nøyaktig oversikt over hva du har brukt, noe som måles og sendes inn til nettselskapet én gang i døgnet – i ettertid. Gjennom HAN-porten er det forbruket i sanntid du får informasjon om, sier Aanensen.

Tilleggsutstyr

For å nyttiggjøre deg data som strømmer ut av HAN-porten trenger du tilleggsutstyr, som i mange tilfeller ikke tilbys fra nettselskapet, men fra andre, uavhengige aktører i markedet.

Morten Schau i Hafslund.

Morten Schau. Foto: Hafslund.

- Hva du velger å koble til HAN-utgangen er ditt valg som forbruker. Men det vi ser for oss vil være nyttig for mange forbrukere fremover, vil være å koble til styringssystemer som kobler ut såkalte trege laster, som for eksempel varmtvannsberederen eller varmekablene i enkelte rom, i perioder der du bruker mye effekt, sier Schau i Hafslund.

Varmtvannstanken kan godt kobles ut to-tre timer uten at det merkes: Vannet der vil fortsatt være varmt når tanken går på igjen etter et lite opphold. Det samme gjelder for varmekabler – gulvet rekker ikke å bli iskaldt om de skrus av for noen få timer.

- Det finnes for eksempel utstyr der du kan styre apparater som skal skru seg av i prioritert rekkefølge når forbruket ditt blir høyere enn en grense du selv setter, forklarer Schau.

Effekttariffer

Dersom NVE innfører effekttariffer på strømnettet, noe de har varslet, vil denne typen ekstrautstyr være spesielt nyttig, mener informasjonssjefen.

- Si at du setter en grense på 10 000 watt som din makseffekt – mer enn det skal du ikke bruke på én gang. Da vil et slikt system som automatisk slår av ting og sørger for at du ikke går over grensen være nyttig for deg som forbruker, sier Schau.

Huseiernes Landsforbund er svært kritiske til forslaget om effekttariffer, og jobber for å få NVE til å endre sitt forslag.

- Men betyr dette at noen i nettselskapet eller hos leverandøren av styringssystemet eller andre steder kan «se» når jeg skrur av eller på komfyren, når jeg tar meg en dusj og når jeg lader el-bilen?

- Overhodet ikke! Det eneste du kan se dersom du tar i bruk HAN-porten, er hvor mye strøm du bruker i øyeblikket. Hvilke apparater som til enhver tid er på eller av er det ingen som kan ane noe om, sier Schau.

Personvern

Likevel – når HAN-porten som følger med alle smarte strømmålere i utgangspunktet er stengt og krever at du som forbruker gir beskjed om du vil åpne den, er det av personvernhensyn.

- Tanken er at du som forbruker skal ha et aktivt forhold til om du ønsker å åpne for denne datastrømmen fra målerne eller ikke. Nå er det ikke spesielt beskyttelsesverdige data, likevel mener man at det er greit at forbrukere selv tar avgjørelsene på dette, sier Aanensen i NEK.

- Til slutt: Trenger jeg å få åpnet min HAN-port om jeg ikke helt har planer om å koble til noen form for styringssystemer ennå?

- Nei, da er det ingen grunn til det. Det er først når du ser behovet for å ta i bruk tjenester som baserer seg på dataene fra HAN-porten at du trenger å få den åpnet, sier Aanensen.

NEK har fått i oppdrag av NVE å utvikle nettsider der både forbrukere og produktutviklere skal finne nyttig informasjon om HAN-porten. Sidene er under utvikling. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer