8 sparetips som fungerer

Gå til hovedinnhold

8 sparetips som fungerer

Betaler du unødvendig på ting du aldri bruker? Pengelekkasjen i norske hjem er stor. Vi tettet 8 hull og sparte over 2 000 kroner i måneden.

Pengelekkasjer er et stort problem for de fleste av oss. Hvor blir det av alle pengene? Det er lett å peke på den ekstra pilsen når man er ute, eller forretten eller desserten man kanskje ikke trengte å spe på middagen med. Men – det er hverdagslekkasjene som kanskje skaper størst trøbbel, og tar man en gjennomgang av hva man faktisk bruker penger på kan man få sjokk over hvor idiotisk det i blant kan være. Under har vi listet opp 9 potensielle sparemuligheter med noen bonusmuligheter. Bli med - spar og tjen penger du også!

1) Strømmetjenester

Samtidig som strømmetjenstene gjør at vi sparer mye penger på kjøp av film, musikk og bøker er det viktig å huske på at mange bekker små hugger i økonomien med ljå. Gå gjennom hvilke tjenester du bruker og hva du egentlig trenger. Her kan du spare mye penger, for digitale tjenester kan bli et stort pengesluk. Du bør også se på bruksmønsteret ditt. Er du en som «binger» serier (å se mange episoder etter hverandre på en gang)  kan det være lurt å kjøpe en og en måned de gangene du har tenkt til å se det du vil se, fremfor å betale året gjennom. 

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Kanskje har du foreldre, søsken, venner eller naboer med samme strømmebehov som deg selv? Da kan dere vurdere å dele på abonnementer. Å spleise på Netflix, TV2Sumo, Dplay, HBO, Spotify, Fabel, Storytel vil halvere kostnadene. Og bare i år vil flere andre strømmetjenester komme til. Mange av tjenestene tillater flere brukere samtidig, og om de ikke gjør det er det kanskje ikke ofte man kommer i konflikt med hverandres tv-titting. Det er verdt et forsøk og du sparer flere tusen kroner i året.

Eksempel: Det er ikke uvanlig for en familie å for eksempel ha Netflix premium for barna (139 kroner), HBO til de voksne (99 kroner), Tv2Sumo premium for alle (399 kroner), Spotify for alle (109 kroner) og Fabel for alle (169 kroner). Da blir totalkostnaden 915 kroner i måneden. Del disse kostnadene med familie eller venner.

Potensielt spart: Delt på to sparer en familie fort 458 kroner i måneden.

2) Bredbånd

Mange betaler for altfor raskt internett, og ofte får man ikke en gang det man betaler for. De færreste bruker bredbåndet til noe annet enn å strømme filmer og til å surfe på internett. Da trenger du ikke de heftigste linjene inn i huset. Forsøk å nedgradere abonnementet ditt og spar masse penger i måneden på det.

Potensielt spart: ca 200 kroner.

Bonus: Ikke alle trenger fiber og stor båndbredde hjemme. Mange telefonabonnementer kan dekke behovet, og vil du se film på tv kan du spille av fra telefonen eller nettbrettet og direkte på din smarte tv, eller via for eksempel Chromecast. I tillegg har mange telefon via jobb. Kanskje er det upraktisk, men for en del kan det være verdt å se på muligheten for å kutte ut bredbånd.

3) Strøm

Byttet du strømleverandør for en stund tilbake? Da bør du sjekke om avtalen din fortsatt er så gunstig som den var da du kjøpte den. Mange tilbud er gode bare over en liten periode. De kalles lokkepriser. Du blir lokket inn til en meget billig pris, og etter kort tid forandrer avtalen seg og du sitter og betaler unødvendig mye på en dårlig avtale. Bransjenettstedet Europower har omtalt flere strømleverandører som har satt opp prisene kraftig etter kort tid. Det verste eksempelet var et selskap som satte opp prisene med 512,5 prosent etter kun en måned. Strømavtaler er enkelt å bytte. Ikke vær lojal, det sparer du ingenting på.

Potensielt spart: Umulig å anslå da det er et hav av forskjellige tilbud der ute.

4) Senk temperaturen

Det er mange måter å spare strøm på. Oppvarming av hus er et strømsluk. Mesteparten av døgnet står faktisk huset ubrukt. Du tilbringer åtte dagtimer borte fra huset på jobb og skole, og på natten sover man omtrent syv timer. Det betyr at huset ikke trenger å være så varmt 15 timer i løpet av døgnet. I praksis er det kun ettermiddag og kveld hvor man oppholder seg særlig i huset. Det er meningsløst å la huset stå varmt i 15 timer fordi du skal bruke det i ni. Senk temperaturen på termostatene med et par grader og varm heller opp raskt med for eksempel ved. Varmen holder seg godt og gir nok til at innetemperaturen blir meget høy om du foretrekker det. Husk også at termostatene slutter å jobbe når du holder huset varmt med ved, slik at strømforbruket blir mindre i tiden du fyrer med veden.

Potensielt spart: Det kommer an på størrelse på huset og strømavtalen, men oppvarming er en stor kostnad i norske hjem.

5) Lad el-bilen borte

Nå som man kan regne med en krone per kWh kan det være lurt å se etter ladealternativer borte fra hjemmet. Kan du lade på jobb kan du nesten eliminere ladekostnadene hjemme. Med dagens priser lader du fort for 30 kroner per dag dersom du bruker bilen til og fra jobb, og til småkjøring hver dag.

Potensielt spart: Her kan du spare alt fra null til rundt 300 kroner i måneden avhengig av hvor mye du kan lade borte.

6) Bank

Sjekk renta, refinansier og be om bedre betingelser i banken. Om du ikke er avhengig av å kunne kontonummeret ditt utenat bør du kaste bort lojalitetstanken til banken også. I lokalbanker vil du ofte kunne oppnå bedre betingelser, så om den ene ektefellen har en lokal tilknytning kan det være lurt å sjekke om betingelsene i ektefellens lokalbank kanskje kan være bedre enn der dere har plassert lånet i øyeblikket. Sjekk også arbeidsgiverorganisasjoner og fagforeninger, og andre organiasjoner du er tilknyttet.

La oss sammenlikne to lån: Et lån på to millioner i en stor landsdekkende bank gir i skrivende stund en effektiv rente på 2,84 prosent. Over 25 år vil dette gi et terminbeløp på 9 283 kroner. Bytter du bank til den som har lavest rente i dag får du en effektiv rente på 2,33 og månedlig terminbeløp på 8 779 kroner.

Potensielt spart: 504 kroner i måneden.

Bonus: Sjekk om du har mange betalingskort. Et betalingskort på en konto i en bank kan fort koste 275 kroner i årlig Visa-avgift. Kjedelige penger når det i stedet finnes andre alternativer.

7) Trening

Nå skal journalisten i meg rett og slett bruke hodet, og hente tilbake litt av «kunnskapen» jeg har opparbeidet meg som mangeårig idrettsutøver. Treningsstudio er rett og slett et pengesluk for de fleste av oss, og mange bruker det rett og slett ikke ofte nok. Dessuten har tester hos "TV2-hjelper deg" vist at treningsstudioer er rene bakteriefeller. Dropp støtteabonnementet på 600 kroner i måneden, for dørstokkmila er mye kortere for å trene hjemme. Engangsinvesteringen på enkle treningsapparater til hjemmebruk kan være mye smartere enn å tro du skal være rå på "gymmet".

Du trenger ikke tredemølle - ute har du verdens beste løpsmuligheter selv vinterstid.

Har du Tuftepark i nærheten? Den bør du satse på å bruke når du synes det er komfortabelt.

Manualer? For de fleste holder enkle innkjøp, dersom du ikke satser på å bli verdensmester i Fitness. Bruk handleposer og malingspann som erstatning for manualer og kettlebells, måk snø fra den ene siden til den andre, og tilbake igjen. Bruk naturen og bruk alt du har i huset. Bordet kan brukes, trapper kan brukes, vegger kan brukes, dører og terskler. Faktisk kan det være like morsomt som et svett treningssenter. Se bare på Rocky Balboa i den fjerde Rockyfilmen – han blir best når han vender tilbake til røttene og trener med trillebårer og tømmerstokker. Fancy treningsmuligheter og vitenskap hjalp ikke Ivan Drago, der nei.

Potensielt spart: Ca. 600 kroner i måneden.

Totalt spart i denne artikkelen: 2 207 kroner i måneden, og da er ikke strøm inkludert.

Hvorfor ikke også tjene litt penger?

8) Selg unna

Du trenger ikke bare å spare penger, men hva med å tjene litt penger? Altfor ofte blir vi sittende å ruge på ting vi sjelden eller aldri bruker. Bruk muligheten til å selge unna ting på Finn.no, så rydder du deg kanskje rom i økonomien og i boligen til å gjøre andre investeringer som er mer hensiktsmessig for dagens behov.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer