Slik kan du enkelt spare strøm

Gå til hovedinnhold

Slik kan du enkelt spare strøm

Frykter du høye strømpriser utover høsten og vinteren? Med disse lavskalatipsene blir det enkelt å spare.

Energiøkonomisering eller ENØK er optimal energiteknisk og økonomisk utnyttelse av tilgjengelige energiressurser. Kort sagt betyr det at du kan lære å forvalte strømforbruket på en bedre måte for å redusere sløsing uten å kutte i komforten. 

Hvis alle norske husholdninger sparer fem prosent av sitt energiforbruk årlig vil det utgjøre en innsparing på 2 TWh (terrawatt) i året på landsbasis. En TWh (terrawatt time) er en milliard kWh (kilowatt timer). I disse tipsene fra elfag kommer ordtaket "mange bekker små, gjør en stor Å" til sin rett.

01 Velg rask og kort lufting

Å sette et vindu på gløtt er en lite økonomisk løsning, og drar masse energi fra varmekildene dine over tid. Velg heller rask og effektiv lufting, der all luften byttes ut i løpet av kort tid.

 

02 Bytt til sparedusj

En sparedusj senker vannforbruket med opptil 50 prosent, og jo mindre vann du bruker, desto mindre må varmtvannsberederen varme opp.

 

03 Få montert en varmepumpe

Varmepumpen er en effektiv varmekilde. Kostnadene ved kjøp og montering spares inn på få år. Ved å erstatte panelovnene med varmepumpe kan du senke strømforbruket til oppvarming med over 60 prosent.

 

04 Bruk termostater med tidsstyring

Det har ikke noe for seg å holde huset varmt når ingen er hjemme. Hvis du velger termostater med tidsstyring, kan du senke temperaturen når du er på jobb og øke den igjen et par timer før du reiser hjem.

 

05 Skift til LED-pærer

Sammenlignet med tradisjonelle glødepærer, bruker LED-pærer langt mindre energi. Dermed får du samme lysstyrke ved vesentlig lavere effekt.

 

06 Sjekk om du betaler for mye

Sjekk om du har den billigste strømleverandøren i ditt område. Ikke betal mer penger enn du må.

 

07 Skru av lyset når du går ut

Hold lysene av og varmen nede inntil rommene skal brukes, gjerne med et automatisk system bestående av sensorer og fjernstyring.

 

08 Damp maten i stedet for å koke den

Dampkoking er ikke bare en energisparende måte å lage mat på, det reduserer også koketiden.

 

09 Unngå standby-modus

Skru helt av TV’n, konsoller og andre elektriske apparater som ikke er i bruk. I løpet av ett år suger faktisk alle apparatene som står på standby- eller hvilemodus ganske mye strøm samlet sett.

 

10 Vask fulle maskiner

Både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen bruker like mye strøm og vann på en halv vask som en full vask, så velg sistnevnte.

 

11 Senk innetemperaturen

For hver grad du senker innetemperaturen sparer du ca. 5 prosent av kostnadene til oppvarming.

 

12 Gjør hjemmet ditt smart

Sjekk ut moderne smarthusløsninger som kan hjelpe deg med strømsparing.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer