Slik gjør du din dumme TV smart

Gå til hovedinnhold

Slik gjør du din dumme TV smart

Kjenner du til Apple-TV, Chromecast eller Fire TV? Dersom dette fortsatt er uklart for deg bør du vurdere å sette deg inn i det. Vi ser mer TV enn før, men på langt nær på samme måte. Les våre 5 skritt for å kunne strømme innhold.

Ifølge Elektronikkbransjen står skjerm på ønskelisten til 34 prosent av nordmenn. 10 prosent ønsker seg mobiltelefon, 10 prosent ønsker seg nettbrett, 8 prosent ønsker seg ny pc, mens 6 prosent ønsker seg ny tv. Årsaken til at vi ønsker oss skjerm er sannsynligvis muligheten for å få tilgang til strømmetjenester. I dag bruker vi dobbelt så mye tid på å se strømmet tv-innhold som vi gjorde for tre år siden, og strømming er i ferd med å få gjennomslag i alle aldersgrupper. Det kom frem i undersøkelsen 24 timer fra Kantar Media tidligere i år.

 

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

– Strømmetjenestenes fremmarsj på bekostning av vanlig lineær-tv er nok det viktigste funnet denne gang. Dette utgjør et brudd med tradisjonelle bruksmønstre. For tre år siden strømmet vi i snitt 25 minutter om dagen. Nå er dette doblet til 50 minutter, forteller seniorkonsulent Salve Jortveit i Kantar Media. 

– TV-selskapene opplever et nytt konkurransebilde, og med det følger muligheten til å gjenskape seg gjennom strømming. Da er det viktig å satse på et variert tilbud, hvor man dekker både lineære og ikke-lineære behov, understreker Jortveit.  

Netflix er fortsatt lokomotivet som fanger flest mennesker blant strømmetjenestene. Men tv-selskapenes egne tjenester som NRK Nett-tv, TV 2 Sumo og Viaplay har også mange brukere. I tillegg kommer andre internasjonale abonnementstjenester som HBO og Amazon Prime.

Slik gjør du din dumme TV smart

Ifølge Norske Mediebarometer (SSB) har andelen av befolkningen mellom 9 og 79 år som bruker lineær tv (vanlig fjernsyn) sunket til 62 prosent i 2017. Året før viste den samme undersøkelsen 69 prosent. I 1991 var andelen hele 84 prosent.  I 2017 oppga hele 37 prosent at de brukte strømmetjenester mot 26 prosent i 2016.

For å få tilgang til strømmetjenester og tv-selskapenes egne tjenester er du nødt til å ha et smartprodukt som kan få dette inn på tv’en. Har du ikke en smart-tv, er det i hovedsak tre navn du nå må forholde deg til; Apple-TV, Chromecast og Fire TV. De to første er de to største, men Fire TV kommer nå for fullt. Mens de to førstnevnte er fra henholdsvis Apple og Google, er Fire TV et Amazonprodukt som har vært på markedet en liten stund, men som kommer for fullt i 2019.

Det finnes utallige tester som tar for seg forholdet Chromecast og Apple TV. Hva som er best kommer helt an på den enkeltes behov og bruksmønster. At de leveres fra henholdsvis Google og Apple, gjenspeiler seg i hva som kreves av tekniske løsninger for å styre dem, mens en smart-tv hovedsakelig vil være helt uavhengig av noen av disse. En viktig forskjell er at Chromecast styres via din mobiltelefon eller nettbrett og at alt innhold kommer herfra, mens Apple TV ikke krever dette da Apple TV har disse funksjonene i mottakeren.

Begge deler fungerer bra, og det er rett og slett smak og behag, og pris som bør avgjøre hvilken løsning du velger.

5 steg frem til å strømme innhold

1) For at du i det hele tatt skal kunne bruke disse produktene må tv’en din ha HDMI-inngang. Dette sjekker du ved å se på inngangene bak på tv’en. HDMI-innganger er tydelig merket.

2) Sørg for at du har nettilgang. Alle produktene krever nett og tar imot trådløse signaler. Å kunne strømme krever også internett.

3) Når du har kjøpt ønsket produkt monterer du det og følger innstillingene.

4) Med Chromecast må du ha telefonen tilgjengelig, det trenger du ikke med Apple TV.

5) For å strømme innhold bør du ha abonnementer til strømmetjenestene, men NRK sitt innhold ligger åpent for alle.

Chromecast og Fire-TV er billigere enn Apple-TV. Kjøper du produktet og følger den enkle installasjonen kan plutselig din gamle tv utføre mye av det smart-tv’en kan gjøre, og du får tilgang til strømmetjenester og du kan speile innhold fra telefonen eller nettbrettet inn på TV’en.

Mens vanlige tv-sendinger stuper øker skjermtiden. Folk ser mer på levende bilder enn noensinne. Har du ennå ikke gjort deg kjent med strømmeboksene der ute er det på tide. Salget av smarte tv’er har økt stort og står nok også på manges ønskeliste før jul. Fortsatt er det mange som har tv’er der ute som ikke har smartfunksjoner. Nå kan du kanskje beholde den gamle TV’en og heller ønske deg en smart liten boks som gjør jobben for deg.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer