Alt du må vite om mus i boligen

Gå til hovedinnhold

Alt du må vite om mus i boligen

Skalk lukene. Nå kommer musa inn i boligen, for å ha det godt om vinteren. Dette er hva du må gjøre.

Hus, hytter og uteskjul er ofte godt tilrettelagt for å ta imot mus og rotter. De får egen inngang, tak over hodet og god mat, sier Jens Galby i Anticimex.

Musa er ekstremt god til finne veien inn. En vedstabel som plasseres langs en yttervegg kan fort fungere som en trapp til et vindu eller en lufteventil, slik at musa finner veien inn. Vedstabelen er i tillegg et skjulested for musen dersom den skulle være i fare.

– På befaring er vi alltid på utkikk etter hvor gnagerne kommer inn. Det kan være gjennom sprekker i grunnmuren, hull i bekledningen under panelet eller direkte gjennom lufteventiler og vinduer. En mus trenger kun en åpning på fem til syv millimeter for å komme inn, sier Galby.

Bor du i tettere bystrøk må du også være på vakt for rotter. Disse trenger kun sprekker og åpninger på 12 millimeter for å komme seg inn.

Hold det ryddig og rent

Mus og rotter elsker å spise dine etterlatenskaper, men det du kanskje ikke visst er at mat som egentlig er myntet på andre hyggelige skapninger er rene matfesten for disse uvelkomne gnagerne.

– Mange huseiere mater fuglene med solsikkefrø fra fuglebrett på terrassen. Når fuglene forsyner seg blir det mye søl, og halvparten ender på marken, som blir det rene matfatet for mus og rotter, sier Galby.

På denne tiden av året blir også inntaket av feit mat mer vanlig, og denne maten kaster vi gjerne i toalettet. Rotter elsker dette fettet, og kvitter du deg med dette gjennom avløpet er det som å invitere uhumskhetene på julefest.

Kaldere netter

Det er i oktober og november, når utetemperaturen virkelig begynner å synke, at musene trekker inn i boliger. Småskogmus og storskogmus er de vanligste artene å få på besøk. Når musene først har kommet seg inn i skjul, hytter eller bolighus kan de lage reder i isolasjonen eller andre beskyttede steder. I tillegg gnager de på eiendeler og de etterlater seg etterlatenskaper overalt. Dermed gjør musa stor skade.

– De fleste oppdager at de har mus i huset ved at de hører krafsing i vegger, gulv eller på loftet. Ofte finner man muselort, og iblant ser man dem pile over gulvet, sier han.

Mus regnes som skadedyr. De kan spre en rekke sykdommer. De kan blant annet spre salmonella og tarmbakterier. Derfor bør du også være forsiktig når du skal feie opp muselort, ettersom du kan bli syk av å innånde bakterier som gjør det syk. Hvis de dør inne i huskonstruksjonen kan det også resultere i vond lukt.

Hva gjør du?

Hvis du ikke ønsker å bli vert for gnagere, er det flere tiltak som hindrer musene å komme inn i huset.

– Det viktigste er å sørge for at huset er tett. Et godt tips kan være å sette mobilene på selfie-funksjon og filme oppunder kledningen. Da vil du fort oppdage hvor det er glipper eller hull, sier Galby.

For å tette hull og sprekker kan man bruke egnet netting, byggeskum eller silikon. Eller man kan feste musebånd eller børster i sprekker under dører. Sørg også for at vinduer og luker ikke står åpne, eller at det er sprekker i grunnmuren hvor dyrene kan krype inn.

– Likevel er det vanskelig å garantere at huset blir musefritt, sier han.

Ønsker du å bli kvitt mus som har kommet inn er musefeller det beste. Spesielt en felle utmerket seg da Hus & Bolig testet musefeller. Men i motsetning til hva mange tror er det ikke ost som lokker best.

– Mus er langt mer glad i sjokoladepålegg eller peanøttsmør, sier Galby.

Hørt at ultralyd fungerer mot mus? Se hva eksepertene mener om dette i denne saken fra Hus & Bolig.

Ifølge Galby er det lite heldig å bruke gift.

– Det kan medføre sekundærforgiftning ved at andre dyr spiser musen, noe man ikke ønsker.

Dessuten er det stor sjanse for at musen dør inne i huset.

– Den råtne museskrotten vil fort lukte, og det kan være vanskelig å lokalisere hvor lukten kommer fra. I noen tilfeller må man åpne vegger og gulv. Det er en myte at mus trekker ut for å drikke når de har fått i seg gift, sier han.

I tillegg er det fare for at andredyr, som for eksempel fugler kan forgiftes, i tillegg til at mennesker også kan få dette i seg. Folkehelsa anbefaler at dersom man vil bekjemte mot gift bør dette gjøres av eksperter.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer