Rotter elsker julefettet ditt

Gå til hovedinnhold

Rotter elsker julefettet ditt

Ribbefett og fett fra pinnekjøtt er festmåltid for rotter. Tenk nøye over hvor du kaster dette.

I SØPLA: Vent til fettet stivner og kast det med restavfallet. Foto: fettvett.no
I SØPLA: Vent til fettet stivner og kast det med restavfallet. Foto: fettvett.no

Julen og ukene før er tiden for festmåltider og annen matkos. Smultringer, delfiakake, ribbe, pinnekjøtt – dette er noe av tradisjonsmaten som ikke bare vi mennesker, men også kloakkrottene setter pris på. Dersom du kaster matfett i toalettet eller skyller det ut i vasken, kan de firbeinte gnagerne virkelig gå en strålende julehøytid i møte.

 

Rottemat

For fettet du skyller ned i toalettet er super mat for kloakkrottene. Befolkningen i Oslo, Asker og Bærum holder trolig liv i ca. 120 000 kloakkrotter som koser seg med matrester vi skyller ned i toalettet eller vasken. Fett er de særlig glade i, for det fester seg i avløpsnettet og blir ikke skylt videre på samme måte som tyntflytende væske. Dersom ingen hadde spylt ned matrester, hadde rottene hatt mye dårligere livsgrunnlag. De spiser nemlig ikke avføring og toalettpapir.

 

Blir mange

Men hvis rottene derimot går en fet jul i møte vil resultatet trolig bli at mange av dem setter i gang med familieforøkelse. Et rottepar kan få 1 000 barn i løpet av et år.

- Det vil alltids være rotter i et avløpssystem, der det er varmt og godt for dem å være. Om de er veldig få gjør for så vidt liten skade, men når de blir mange blir det problemer. Det har skjedd flere ganger i Oslo at rotter har kommet seg opp i toalettet til folk. De gangene det har skjedd, som jeg har hørt om, har de blitt liggende i toalettskåla, sier overingeniør Vivi Paulsen i Vann og avløpsetaten i Oslo kommune.

Den glatte toalettskålen kan være vanskelig å forsere for små, krafsende rotteføtter.

- Dette skjer imidlertid ikke så ofte. Et kanskje vanligere problem er at rottene gnager seg gjennom plastrør og kommer inn i kjellerne til folk, sier Paulsen.

 

Julefett i pumpene

Rundt juletider må pumper og alle installasjoner som skal behandle avløpsvann rengjøres oftere enn ellers, på grunn av ribbe og pinnekjøtt.

- Særlig det dyrefettet som smelter når du tilbereder maten, men som deretter stivner igjen veldig fort fester seg som kaker i anleggene. Og vi ser at rundt juletider er problemet større enn ellers, sier Paulsen.

Som oppfordrer alle til å la fettet stå til det størkner, og deretter tørke det vekk med husholdningspapir og kaste det i søpla.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer