Så stor skade gjør mus

Gå til hovedinnhold

Så stor skade gjør mus

På bare en uke klarte musene å ramponere boligens inventar totalt.

STORE ØDELEGGELSER: På en uke har musene spist seg gjennom alt som er i kjelleren. 150 mus har huseieren fanget så langt. Foto: Privat.

Ferieidyllen ble brått snudd til totalt fortvilelse da samboerparet fra Hurumlandet like utenfor Oslo kom hjem etter en ukes ferie i Ungarn. Kjelleren var fullstendig ødelagt av herjelystne mus. Fra aldri å ha sett ei mus på verken tomt eller i hus, har de nå fått hendene fulle med å rydde opp i skadene.

– Jeg har nå fanget 150 mus på tre uker. De blir ikke færre og jeg er per i dag nærmest ekspert på hvilke produkter for mus som virker best, sier huseieren.

Han ønsker å være anonym, men Hus & Bolig har fått lov til å publisere noen av bildene som brukes til dokumentasjon overfor forsikringsselskapet. Bildene viser tydelige hvilke enorme skader musene gjør.

Disse sykdommene spres av gnagere >>>>

 

- Det er helt grotesk. Jeg ante ikke at mus kunne gjøre så mye skade, men de spiser til og med kadavrene av sine egne. I mange feller finner jeg kun musehoder. Resten av kroppene er spist opp, forteller han.

Nå trekker de inn

Nå som det blir kaldere ute trekker musene inn for å få dekning for vinteren. I Norge finnes det fire ulike gnagere som gjerne tar seg inn i husene våre: rotter (brunrotter), husmus og den lille og store skogmusen.

– Høsten er årstiden da skogmus gjerne trekker inn i hus og hytter for å bygge vinterbol. I tillegg er høsten preget av råtnende kompostering og nedfallsfrukt i hagen, noe som er en fristende buffét for rotter, sier Erik Thomas Gjølme, Produktsjef Skadedyr i Anticimex.

Slik kommer de seg inn >>>>

 

Stor skade på kort tid

- Det er veldig fortvilende. Jeg har aldri sett mus her tidligere. Etter bare en uke på ferie i Ungarn kom vi hjem til en kjeller som var fullstendig invadert. De har spist seg gjennom alt og vi finner museavføring på de utroligste steder.

Får du rotter og mus i huset kan det bety alt fra gnaging på kabler og rør, ødelagt isolasjon, vond lukt og gnagehull i treverk og på møbler.

I verste fall kan skadene føre til både brann, vannlekkasjer og fuktproblemer i huset. I tillegg kan gnagere være smittebærere av flere ulike sykdommer, blant annet salmonella.

Her har musene spist seg inn i en flyttekasse.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler