Så stor skade gjør mus

Gå til hovedinnhold
STORE ØDELEGGELSER: På en uke har musene spist seg gjennom alt som er i kjelleren. 150 mus har huseieren fanget så langt. Foto: Privat.
STORE ØDELEGGELSER: På en uke har musene spist seg gjennom alt som er i kjelleren. 150 mus har huseieren fanget så langt.

Så stor skade gjør mus

På bare en uke klarte musene å ramponere boligens inventar totalt.

Ferieidyllen ble brått snudd til totalt fortvilelse da samboerparet fra Hurumlandet like utenfor Oslo kom hjem etter en ukes ferie i Ungarn. Kjelleren var fullstendig ødelagt av herjelystne mus. Fra aldri å ha sett ei mus på verken tomt eller i hus, har de nå fått hendene fulle med å rydde opp i skadene.

– Jeg har nå fanget 150 mus på tre uker. De blir ikke færre og jeg er per i dag nærmest ekspert på hvilke produkter for mus som virker best, sier huseieren.

Han ønsker å være anonym, men Hus & Bolig har fått lov til å publisere noen av bildene som brukes til dokumentasjon overfor forsikringsselskapet. Bildene viser tydelige hvilke enorme skader musene gjør.

Disse sykdommene spres av gnagere >>>>

 

- Det er helt grotesk. Jeg ante ikke at mus kunne gjøre så mye skade, men de spiser til og med kadavrene av sine egne. I mange feller finner jeg kun musehoder. Resten av kroppene er spist opp, forteller han.

Nå trekker de inn

Nå som det blir kaldere ute trekker musene inn for å få dekning for vinteren. I Norge finnes det fire ulike gnagere som gjerne tar seg inn i husene våre: rotter (brunrotter), husmus og den lille og store skogmusen.

– Høsten er årstiden da skogmus gjerne trekker inn i hus og hytter for å bygge vinterbol. I tillegg er høsten preget av råtnende kompostering og nedfallsfrukt i hagen, noe som er en fristende buffét for rotter, sier Erik Thomas Gjølme, Produktsjef Skadedyr i Anticimex.

Slik kommer de seg inn >>>>

 

Stor skade på kort tid

- Det er veldig fortvilende. Jeg har aldri sett mus her tidligere. Etter bare en uke på ferie i Ungarn kom vi hjem til en kjeller som var fullstendig invadert. De har spist seg gjennom alt og vi finner museavføring på de utroligste steder.

Får du rotter og mus i huset kan det bety alt fra gnaging på kabler og rør, ødelagt isolasjon, vond lukt og gnagehull i treverk og på møbler.

I verste fall kan skadene føre til både brann, vannlekkasjer og fuktproblemer i huset. I tillegg kan gnagere være smittebærere av flere ulike sykdommer, blant annet salmonella.

Her har musene spist seg inn i en flyttekasse.

Dette bør du vite om mus

 

Tegn på angrep

Krafsing i vegger og tak av små museføtter.

Muselort.

Lukt: musereir avgir en lukt som ligner på ammoniakk.

Gnageskader: De gnager ofte på tre, plast, ledninger og andre harde materialer.

Reir: De bygger gjerne reir på bortgjemte steder og bruker materialer som for eksempel istykkerrevet isolasjon, papir og stoffbiter.

 

Forebygging

Gjør det vanskelig for musene å komme inn ved å tette åpninger.

Hold det ryddig, klipp gresset og plant ikke busker og trær tett opptil fasaden.

Gjennomgå bygningen regelmessig slik at du oppdager eventuelle spor tidlig.

Rengjør regelmessig, spesielt under komfyr kjøleskap og skap.

 

Bekjempelse

Musefella er det mest effektive hjelpemiddelet for bekjempelse. Sett ut mange feller hvis du oppdager angrep.

Gift kan settes ut i åtestasjoner, men kan forårsake noe lukt dersom mus kommer seg inn i veggen og dør der. Det er ikke lov å sette ut ubeskyttet gift. La autorisert personell ta seg av behandling med gift.

Kilde: Norsk Hussoppforsikring