Ga låven nytt liv

Gå til hovedinnhold

Ga låven nytt liv

I Lensvik utenfor Trondheim, bor Per Oskar Anderssen og kona på et småbruk. Som pensjonert lærer ønsker han å gi seg i kast med oppussing, men uten å bruke for mye penger.

På gården har det vært minkoppdrett og jordbæråkre; det var farens «attåtnæring». En rød låve rommer mange skatter og mye skrot. På «lemmen» vil Anderssen lage ei furtebu hvor han ønsker å kombinere kosekrok, snekkerbod og oppbevaring. Det skal ikke være design, og det kan gjerne være litt røft, og så vil han gjerne ta i bruk noe av det gamle han og faren har samlet opp gjennom årene.  

FØR: Både Per Oskar Anderssen og Kristin Iversen er litt tvilende og litt avventende til hva de kan få til.FØR: Både Per Oskar Anderssen og Kristin Iversen er litt tvilende og litt avventende til hva de kan få til.Læm-rock står det på et håndmalt skilt over inngangen til låven. Her har Anderssens sønn ofte samlet kompisene til vorspiel mens han fortsatt bodde hjemme. Det andre rommet Anderssen nå vil pusse opp var et tidligere kjølerom som faren tok i bruk til oppbevaring. Nå er begge rommene fylt av materialer, verktøy, gamle møbler og skrot. Her skal det bli andre boller!

 – Det er mye å ta tak i, men motivasjonen har jeg, sier Anderssen.

Med seg har han fått Kristin Iversen som er daglig leder i Interiørkonsult as. Hun har sagt seg villig til å prøve noe nytt. Hun kommer for å ta en befaring hvor hun tar mål, bilder og snakke med Anderssen om hvilke ønsker og behov som skal dekkes.  

– Ved et “normalt” prosjekt vil jeg, basert på befaringen, tegne et forslag med planløsning og 3D bilder og komme med forslag på farger, materialer, tekstiler og innredning, men det blir kanskje ikke så mye puter og tekstil her, ler hun.  

– Nei, det må nok bli mer maskulint og funksjonelt, repliserer Anderssen smilende.

Rydde først

ETTER: Verkstedet er blitt lyst og ryddig. Interiørdesigner Kristin Iversen så muligheter det det før var bare rot. ETTER: Verkstedet er blitt lyst og ryddig. Interiørdesigner Kristin Iversen så muligheter det det før var bare rot. Det er vanskelig å se for seg mulighetene i kaoset, men etter de første grimasene synes ikke Iversen at det er uoverkommelig. Sammen går de gjennom Anderssens ønsker, og interiørkonsulenten kommer med forslag.  

– Det første som må skje er at alt tømmes selvsagt, innrømmer han.  

Anderssen tror selv at det blir den tyngste jobben. Han viser frem gamle, delvis hjemmesnekrede redskaper, et bord med bordbein laget av trådsneller og kassevis med forskjellig verktøy og skrot. Et og annet gammelt bilde har han også. På ei hylle er det malt «Heng eller bli hengt!! – orden – tradisjon – troskap» av Anderssens far, som kanskje hadde reagert på rotet som har samlet seg opp. Anderssen ler. Faren var spesiell.

– Far hadde nok en spesiell form for humor, og dette skiltet kan nok leses på flere måter, men det er så artig at jeg tar vare på det, sier han.  

Han har satt seg som mål å bli ferdig med prosjektet i løpet av våren, og venter spent å få interiørkonsulentens forslag.

Pågangsmot

Anderssen setter i gang med ryddingen, og etter et par uker kan han jobbe ut i fra arbeidstegningene til Kristin Iversen. Det meste vil han forsøke å få til, men noe forkaster han.  

– Det blir nok ikke til at jeg kjøper to nye lenestoler, sier han da han ser forslaget.  

Han har en svart stressless som fungerer helt utmerket, og dessuten er det hans furtebu og han ser ikke for seg noe særlig selskap.  Da Anderssen i mars gir beskjed om at vi kan komme og se resultatet, er han veldig fornøyd selv. Det er også Iversen, som synes at han har greid seg bra.  

– Da kona mi så hva jeg fikk til begynte hun selv med noen prosjekter her på låven, forteller han.  

Ved å åpne veggen mellom de to rommene, fikk han et stort og luftig rom hvor den ene delen brukes som snekkerverksted, mens den andre er innredet med kosekrok, arkivhyller og mimrevegg.  

– Kona mi klarte ikke helt å holde fingrene unna, så litt mer pynt enn det jeg tenkte i utgangspunktet har det blitt, ler han.  

Da vi spør Anderssen hvor mye penger han har investert i furtebua, kan han stolt fortelle at det var godt i underkant av 10000 kroner. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer