Bør man kjøpe malersprøyte?

Gå til hovedinnhold

Bør man kjøpe malersprøyte?

Malerpensel eller malersprøyte – det kan bli det nye spørsmålet.

Vi har alle sett han i nabolaget eller på hytta. En håpløs familiefar prøver å balansere malerbørste, malerspann og kropp i en litt halvsliten stige for å male toppen av husveggen. Der har jeg vært før og jeg kan si det først som sist – jeg hater å male og jeg hater å beise.

Til denne testen fikk vi låne malersprøyte fra Bosch og Black & Decker.

Takk og farvel til malerbørster fulle av maling som aldri går helt av. Takk og farvel til gris og søl i gamle malerspann og bøtter. Vi har testet malersprøyter og er hektet.

Kom i gang

Før du kjøper bør du tenke etter hva du skal male. Skal du male små ting som møbler, gjerder og liknende trenger du ikke en maskin med mye watt. Skal du derimot male større flater bør du velge en større maskin, hvis ikke blir det umulig å få et jevnt resultat.

Det første du bør gjøre er å sette deg inn i manualen. Ikke gjør mannetabbe nummer en! Det er viktig å bli kjent med arbeidsredskapet og dets funksjoner. Det mest påfallende for min del var kanskje lettelsen over at maskinene består av forbausende få deler. Montering og demontering går innmari kjapt, og før du vet ordet av det er du klar til kamp.REKKEVIDDE: Lange slanger gjør at du kan bevege deg over store områder uten å ta med maskinen.REKKEVIDDE: Lange slanger gjør at du kan bevege deg over store områder uten å ta med maskinen.

Bruk

Først og fremst – skal du male ute er du nødt til å se an vinden. Malingen kommer ut av dysene i fine partikler og blir lett tatt av vinden. Før du vet ordet av det maler du langt mer enn bare veggen du står foran. Etter montering, som er ganske kjapt, fyller du beholderne med maling og er klart til dyst.

Du lærer fort hvordan du best bruker maskinen. Start gjerne på flater hvor du kan øve deg litt uten fare for å gjøre noen bommerter. Når du er godt i gang kommer du fint inn i rytmen. Litt av kunsten er å lære seg hvordan du beveger sprayen. Det er lurt å maskere områder som ikke skal males. I tillegg bør du dekke til ansiktet. Ha på vernebriller eller tilsvarende og gjerne munnbind. Partiklene er små og de finner lett veien inn steder du ikke ønsker å ha maling. 

Du får en vesentlig mer effektiv påføring av maling med en slik sprøyte enn med kost ettersom du slipper å dyppe kosten i et spann. Sprøyten henter maling fra en beholder under sprøyten. Denne trenger du bare å etterfylle med maling etter hvert som den blir tom.

Rengjøring

ENKELT: Få komponenter gjør maskinene enkle å montere.ENKELT: Få komponenter gjør maskinene enkle å montere.Dette gjør vi til et eget kapittel, for er det noe alle som har tatt i en malerpensel vet er at maling og beis er synonymt med forferdelig mye gris. Som nevnt tidligere er det lite smådeler som skal festes i hverandre på maskinen. Dette er også en kjempefordel med tanke på rengjøring. Jo færre deler å rense, jo færre deler å holde orden på, jo raskere går det. Ha tilgang på mye whitespririt og vann. Følg instruksjonene og du har renset den ganske kjapt. Ved førstegangsbruk vil alt naturligvis gå litt senere, men læringskurven er meget bratt og du håndterer disse delene av prosessen ganske greit etter et par forsøk.

Konklusjon

Å bruke malesprøyte er først og fremst artig og meget tidsbesparende på store flater. Det er en ny og spennende måte å male eller beise huset på. Liker du maskiner, en ny måte å gjøre ting på og du er flink til å ta i bruk «ny» teknologi er dette helt klart et produkt du kommer til å elske. Ettersom det føles renslig kan en pertentlig fyr som meg male et hus eller en hytte uten å irritere seg over søl og gris. Det er renslig, men du må dekke deg selv for ikke å puste inn de små partiklene eller få dem i øynene. I tillegg til å være rask og effektiv klarer sprøyten å nå inn i kriker og kroker som er vanskelig å male med en børste. Bruker du penger på en slik maskin hersker det fint liten tvil om at jobben du skal gjøre blir kjappere og artigere.

Malesprøyte er et anbefalt produkt om du ønsker å legge penger i det.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer