Trengte kjeller – gravde seg ned

Gå til hovedinnhold

Trengte kjeller – gravde seg ned

Hva gjør du hvis du har et hus uten kjeller, men ønsker det? Det lurte Marius Løvig Husby på. I dag har han 45 kvadratmeter underetasje.

I blad nr 1 - 2015 skrev Hus & Bolig om ekteparet Marius Løvig Husby og Tinna Kuld Gudmundsdottir som følte de trengte mer plass i huset de eier i Ski i Akershus. Løsningen for ekteparet ble å utvide sin eksisterende kjeller. Kjelleren var ikke godkjent til bruk, men Løvig Husby hadde en visjon om å grave seg ned, skjøte på grunnmuren og bygge full kjeller. Nå står den klar og er det en ting Marius Husby ikke angrer på, så er det valget.  

– Det har vært en utrolig fin reise. Jeg har gjort det meste selv. Det var to motivasjonsfaktorer for å gjøre ting selv. For det første sparte jeg penger, men det var også fordi dette er noe jeg liker å gjøre. Jeg fikk en god følelse av å bygge mitt eget rede, sier han.  

Løvig Husby startet med å kjøre inn en minigraver i kjelleren og grave seg nedover. Etter hvert som han gravde ned, bygget han grunnmuren dypere i omganger.

Slik så det ut da graveren stod midt i kjelleren.Slik så det ut da graveren stod midt i kjelleren.

– Jeg fikk hjelp til alt som må utføres av fagfolk; alt av det elektriske og de tingene på bad som må gjøres skikkelig. Det er viktig at man har alt i orden selv om man føler man kan gjøre alt selv, sier Husby. Han hentet også inn hjelp til noe av finishen. som for eksempel gipsdelen, sparkling og pussing.

Traff på skjulte skjær

Hadde det ikke vært for en del skjær i sjøen underveis hadde det nok kostet mindre og tatt kortere tid, ifølge Løvig Husby. Til sammen tok prosjektet to år. Han forteller om flere episoder hvor planene forandret seg. Det skulle vise seg at huset var i dårligere forfatning enn han hadde gjort regning med.  

– Det var jo et gammelt hus, så vi ble ikke overrasket over at det skjulte seg ett og annet som vi ikke var forberedt på. Vi fant etter hvert ut at hele huset var skeivt. Bæringen var spist opp av borebiller og måtte sjekkes. Det elektriske var rett og slett en vits. Der måtte vi skifte ut alt. I tillegg var veggene kliss våte av fukt, noe som tok lang tid å tørke, sier han.  

NYTT BAD: Med 45 nye kvadratmeter å boltre seg på ble det plass til et meget stort bad.NYTT BAD: Med 45 nye kvadratmeter å boltre seg på ble det plass til et meget stort bad.

At prosjektet tok så lang tid skyldes at Løvig Husby hadde lagt inn god tid. Han ønsket å ha reelle forventninger til prosjektet. Å gå på en tidssmell var aldri aktuelt.  

– For meg var det viktig å ha reelle forventninger. Det er bedre å belage seg på at det skal ta litt lang tid i stedet for at man tror det skal gå fort, før det viser seg at det går lengre enn forventet. Dette er noe jeg tror mange selvbyggere brenner seg på, sier han.

Mener flere bør ta sjansen

Løvig Husby kan virkelig anbefale andre med slike muligheter til å gjøre denne jobben. Dersom man har tid, ork og interesse kan man virkelig dra nytte av det.  

– Til syvende og sist ble dette veldig billige kvadratmeter. Totalt med drenering og planering av hage har det kostet mellom 700- og 800 000 kroner og jeg har fått 45 kvadratmeter ekstra. Det gir en kvadratmeterpris på 17 000 kroner. Regner man det i forhold til vanlig markedspris er dette god butikk, sier Husby.  

BILLIG: Totalt ble prisen på 17 000 kroner per kvadratmeter. Det er ganske billig sett i forhold til dagens kvadratmeterpris i Ski som ligger på rundt 42 000 kronerBILLIG: Totalt ble prisen på 17 000 kroner per kvadratmeter. Det er ganske billig sett i forhold til dagens kvadratmeterpris i Ski som ligger på rundt 42 000 kroner

Massene han gravde ut av kjelleren ble brukt til planering av hagen. Tallene på kostnaden stemte bra med anslaget til informasjonsstedet «kjeller.no».  

– Avhengig av hvor stor egeninnsats man utfører, regner man med at en fiks ferdig sokkel med utleieleilighet vil koste mellom 500 000 og 600 000 kroner, sier Arne Skjelle i kjeller.no.  

Skjelle lar seg forundre over at ikke flere ser denne muligheten, selv også når de bygger hytte.  

– For denne prisen får mange for eksempel en utleieleilighet på 40 til 50 kvadratmeter. Trenger man ikke leie den ut, har man altså fått en stor arealøkning på boligen sin. Ved et eventuelt videresalg får man utrolig mye igjen for pengene man investerte i å bygge kjeller, sier han. dek@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer