Barnebasseng i hagen kan gjøre poden syk

Gå til hovedinnhold

Barnebasseng i hagen kan gjøre poden syk

-Ville du badet i vannet som er i barnebassenget selv? Hvis ikke bør ikke barnet ditt gjøre det heller.

Barnebasseng kan være en bakteriebombe

Det sier forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) Vidar Lund. Er vannet i barnebassenget varmt er det et perfekt arnested for bakterievekst.

- Holder vannet 20 grader eller mer får du ganske god bakterievekst på bare et døgn. Folk er altfor sløve med å skifte vannet i disse bassengene, sier Lund.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Skift vannet hver dag

Oppblåsbare barnebasseng ser man overalt når gradestokken viser sommerlige temperaturer. Barna elsker å plaske i vannet og det kjøler kroppen. Samtidig varmes vannet fort opp av sola og barna drar med seg skitt og møkk oppi vannet.

- De senere årene har bassengene blitt større og større. Det er jo forståelig at det er upraktisk å tømme store bassenger hver dag og fylle de opp neste dersom det er meldt varmt vær i flere dager. Våre anbefalinger er allikevel at dette vannet må skiftes hver dag for å unngå å bli syk.

Forveksler smitten

Barn kan få oppkast og utslett når vannet bli stående for lenge. I tillegg er urinveisinfeksjon et problem når vannet står slik over lengre tid. Bader man mye med hodet under vann tar det ikke lang tid før ørebetennelsen kommer.

- Jeg tror det er mange som ikke er klar over at en mulig årsak til at barna får ørebetennelse og oppkast om sommeren kan være disse bassengene. Oppkast er ikke nødvendigvis omgangssyke slik som mange tror, men kilden kan rett og slett være slike basseng med uhygieniske forhold. Foreldre må rett og slett tenke på at de ikke bør la barna bade i vann de ikke ville badet i selv. Det bør være en generell tommelfingerregel, sier Lund.

Dersom vannet ser skittent bør det skiftes. Enkelt og greit.

- Barn drar med seg mye skitt når de vandrer til og fra disse bassengene. Da drar man med seg mye skitt som trives i varmt vann. Selv om barna ikke gjør fra seg i bassengene så har man bakterier fra underlivet som skilles ut i vannet og som ikke er gunstig at får utvikle seg over lengre tid, sier Lund.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Skatteblemme

Les mer