Pass opp for kabelkaos

Gå til hovedinnhold

Pass opp for kabelkaos

Syv av ti nordmenn kobler elektriske produkter til brannfarlige skjøteledninger. Dette kan få store konsekvenser.

LEDNINGKAOS: Pass på å ha orden i kabler og ledninger, for å unngå brannfare. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix

Bruk av skjøteledninger er ikke farlig i seg selv, men mange bruker dem på feil måte. Ofte har man en skjøteledning med mange koblinger på som brukes fast. Det kan for eksempel være bak TV-en eller i forbindelse med PC og kontorløsning. Dette bør man så godt det er mulig forsøke å unngå, ifølge ekspertene.

Enkelt, ryddig og brannsikkert

Rundt TV-området anbefales det minimum seks uttak for at du skal slippe å ty til skjøteledninger og forgreninger. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bruker så mange som syv av ti nordmenn skjøteledninger når de kobler til elektriske produkter. På kjøkkenet og ved arbeidspulten har vi også ofte mye utstyr og stort behov for strømuttak.  

– I dag har man behov for veldig mange el-punkter i nærheten av TV-en. Her er mange kreative, og mange kobler også skjøteledninger inn i andre skjøteledninger. Dette er det bare å advare mot, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.  

En god tommelfingerregel er at produkter som bruker mer enn 1000 watt ikke skal kobles via skjøteledning. Disse bør ifølge DSB kobles rett til en stikkontakt i veggen. Årsaken er at stor belastning over tid kan føre til varmgang og dette igjen kan føre til brann. Etter hvert som antallet apparater, bokser og tilkoblinger stiger, så øker behovet for flere strømuttak. I stedet for å fylle på med skjøteledninger og forgreninger, kan du få installert multistikk som kan bygges i ramme etter behov.  

– Til daglig bør man se over ledninger, støpsler, kontakter, brytere og elektriske apparater. Oppdager du svimerker, deformasjoner, skader eller uvanlig varmgang, kan det være fare på ferde. Når du har kontroll på ledningene dine er det også enklere å holde området fritt for støv. Støv og strøm er en skummel kombinasjon som lett kan føre til brannfarlige situasjoner, sier Kalheim. dek@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler