Her lyner det mest og minst

Gå til hovedinnhold

Her lyner det mest og minst

Tiden vi går inn i nå, sensommer og høst, er høysesong for brann etter lynnedslag. Slik sikrer du deg ved lyn og torden.

Meteorologisk institutt registrerer antall lynnedslag i Norge, og i 2016 registrerte de totalt 89 406 lynnedslag.

Hittil i år er det registrert 27 124 lynnedslag, som foreløpig er lite mot toppåret i 2014 på hele 630 118 lynnedslag.

For deg som er boligeier er det greit å vite hvordan du best mulig kan sikre deg mot skader på tingene dine etter lynnedslag

Dekkes av forsikringen

Skader på tingene dine etter lynnedslag dekkes gjennom en innboforsikring, mens skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring.

Skadene dekkes under brannforsikringen som er en obligatorisk del av forsikringen. Skulle fryseren ryke, erstattes også innholdet.

- 80 prosent av alle skader grunnet lynnedslag meldes inn i årets tredje og fjerde kvartal. Vi ser en kraftig økning juli, august og september hvert eneste år, sier skadesjef i Frende Forsikring, Petter Lassen i en pressemelding.

I hele 29 av de siste 32 årene har det vært et klart flertall branner etter lynnedslag tredje kvartal, viser brannstatistikk fra Finans Norge.

Det meldes også om matvarer som blir ødelagt i kjøleskap og frys, samt kaskoskader som ødelagte TVer og annen elektronikk.

I 2016 ble det meldt inn drøyt 5100 skader til forsikringsselskapene i Norge etter lynnedslag. Snaut 190 millioner kroner ble utbetalt i erstatning.

Enkel tommelfingerregel

For å estimere hvor langt unna lynet du er, finnes det en enkel tommelfingerregel du kan bruke.

Hvis du teller tre sekunder fra du ser lynet til du ser tordenbuldringen er du ca. en kilometer unna. Dette fordi tordenskrallet beveger seg med en hastighet på 333 meter i sekundet.

Men husk at et lynnedslag i en kraftledning kan lede til skader i nettet én kilometer lenger unna.

På Østlandet er sensommeren høysesong for fenomenet, mens Vestlandet og kysten av Nord-Norge også får en del om høsten og vinteren.

Gode tips

Installer overspenningsvern i sikringsskapet slik at sikringen kobler seg ut ved overbelastning som lyn og torden. 

Trekk ut støpsler fra stikkontaktene på elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller, hvis du ikke har installert overspenningsvern. 

Bruk ekstern lader og datatrafikk hvis du trenger å bruke nett og strøm mens uværet står på. 

Lynet slår stort sett ned i det høyeste punktet, så ikke gå på fjelltur, spill golf, ta deg en båttur eller slapp av under et tre. Dropp også fiskesstang og paraplyen, da disse gjenstandene kan lede lynet.

Bli heller i bilen enn å gå ut, fordi lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.

Ikke ta deg et bad når det lyner fordi vann leder elektrisitet. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så dropp karbadet også.

Du kan bruke mobilen hvis den ikke står til lading, men ikke bruk fasttelefon.

Så er det også verdt å nevne at det heldigvis er svært sjelden at mennesker blir skadet eller drept av lynnedslag. Mellom 1996 og 2013 ble tre personer drept av lynnedslag i Norge, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer