Ikke tull med jordinga i jula

Gå til hovedinnhold

Ikke tull med jordinga i jula

I førjulstiden skal huset pyntes og lamper kobles. Jordfeil kan være farlig og hvert år rykker elektrikere ut til nordmenn som gjør de samme koblingstabbene år etter år.

- Det er veldig vanlig at vi kommer på oppdrag hvor jordfeilbryter slår ut. Da spør vi alltid om kunden har skjøteledninger ut til julelysene. Her er det ofte at svaret er ja, forteller Terje Kaksrud i Hurum Elektro.

Utelys er som alle vet veldig populært i jula. Vi pynter trær, vi pynter hus og vi har installasjoner som krever strøm. Mange legger opp skjøteledninger, men feiler når de skal sørge for å beskytte koblingspunktene fra fukt.

- Det vi ser at mange gjør, er at de pakker koblingspunktene inn i plastposer, fordi man tror at det skal hindre vanninntrenging. Faktum er at det nesten ikke er mulig å hindre at vann kommer inn, dessuten oppstår det fukt inne i plastposene. Da oppdager systemet feilen og jordfeilbryteren vil slå ut og kutte anlegget, forteller Terje Kaksrud i Hurum Elektro.

- Ha heller kontaktpunktet et sted hvor det ikke regner. Det er mye bedre og du kan glede deg over utelysene uten bekymring, fortsetter Kaksrud.

Skal du lyse opp utendørs bør du følge følgende sjekkliste fra Elsikkerhetsportalen:

- Vær sikker på at lysene er egnet for utendørs bruk! Forsikre deg om at produktet har en IP-klassifisering. Dette skal være tydelig merket på emballasjen.

- Bruk skjøteledning beregnet for utendørs bruk! En skjøteledning for innendørs bruk kan føre til strømgjennomgang, jordfeil og andre skader hvis den benyttes ute.

- Utendørs lys skal plugges i jordete stikkontakter som er montert ute. Du må aldri strekke ledninger gjennom dør- eller vinduskarm der de kan komme i klem.

- Benytt LED-belysning. Den blir ikke like varm som tradisjonell julebelysning.

- Slå alltid av julebelysningen om natta og når du er borte!

- Plasser julebelysningen i god avstand fra brennbart materiale.

Til jord er du blitt

I mange år har det nå vært krav til at alle stikkontakter skal være jordet av sikkerhetsmessige årsaker. Fra slutten av 1990-tallet har det blitt benyttet stikkontakter med jord i alle rom, rett og slett fordi det er tryggere. Tidligere kunne dette være forskjellig fra rom til rom. Dette skapte farlige situasjoner før, men også nå når folk strekker skjøteledninger.

- Det er farlig å strekke skjøteledning fra et ujordet rom og over til et jordet rom. En stue i et hus fra 90-tallet eller tidligere kan ofte ha ujordete kontakter i stuen, mens kjøkkenet har jordete kontakter. En feil gjør at du kan ende opp med å bli jordleder.

En jordfeilbryter skal automatisk koble ut strømmen dersom det oppstår en jordfeil i det elektriske anlegget eller i noen av de tilkoblede apparatene. På denne måten beskyttes du mot støt og strømgjennomgang ved jordfeil. Jordfeilbryteren vil også beskytte mot brann som kan oppstå dersom jordfeilstrømmen blir stor.

- Jordingen er der for at du ikke skal ende opp med å bli en strømleder. Står du barbeint på et flisegulv og tar i noe som ikke er jordet og som har en feil blir du en jordleder. Derfor er det så farlig å strekke skjøteledning fra et ujordet rom til et jordet rom. Hvis folk dør av strøm, er det dette folk dør av, sier Kaksrud.

Livsfarlige tabber

Men i jula gjør vi flere tabber. Kaksrud ser at mange ikke er nøye nok når de strekker og kobler ledninger.

- Strekkavlastning er viktig. Det betyr at det ikke blir så stramt at du drar ut ledningen. Ofte har man for lange ender slik at den hvite delen av ledningen blir værende på utsiden av klemma. Det er farlig. Da kan du ende med å dra ut ledningen og rett og slett få strøm. Her er det også fare for at barn kan komme i kontakt med kobberet og dyr som også kan gnage på det, sier Kaksrud.

Han minner også om at man må være nøye når man kobler ledninger til støpsler slik at man ikke blander hva som er jord og hva som er de strømførende ledningene. Jordingen er den gule og grønne. Den brune og den blå er de strømførende ledningene.

- Dette ser vi at folk stort sett er ganske flinke på, men det er viktig at jordinga kommer der det skal være jording. Har du et støpsel uten jording bør du i stedet for å koble heller kjøpe et støpsel med jord.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler