Brannfarlige avfallssekker

Gå til hovedinnhold

Brannfarlige avfallssekker

Plastsekkene som hjelper deg å håndtere rot under oppussing er praktiske, men de kan også være brannfeller hvis de ikke brukes riktig.

Under oppussing blir det mye byggavfall og skrot som samles opp, og såkalte «big bags» i plast ble raskt populære. Du slipper containerleie, sekken er mobil og den er praktisk i by og andre steder hvor det er trangt om plassen. Du fyller den, og du gir selv beskjed når du ønsker henting og tømming. Men mange tenker ikke over brannfaren de utsetter seg selv og andre for ved å sette disse inntil husvegg og fasade. 

Fem meter

På fortau landet rundt er det ikke langt mellom disse sekkene som er stappfulle av planker og annet skrot. Brann- og redningsetaten er bekymret for sikkerheten, og har den siste tiden vært ute for å legge igjen visittkortet sitt i form av skum og vann på avfallssekker som står for tett inntil bygninger.  

– Mange er ikke klar over at disse sekkene må plasseres minst fem meter fra nærmeste bygning, og at man bør bestille henting av sekken samme dag hvis man fyller dem med lettantennelig materiale. Husk at en sneip eller fyrstikk er nok til å starte brann, sier Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør og informasjonsansvarlig i Brann- og redningsetaten.  

Hvis sekkene står inntil husveggen, kan brannen raskt spre seg videre til bygningen. Sekken bør heller ikke settes under vinduer.  

– Det er særlig sekkene som blir stående over natten, i helgene og over tid uten tilsyn vi er bekymret for. Det er viktig å gjøre folk bevisste på faren disse kan utgjøre før skaden er skjedd, og før menneskeliv går tapt, sier han.  

I de tilfellene hvor man ikke har fem meter å gå på, noe som ofte forekommer i byer og tettbebygde strøk, er det sunn fornuft som gjelder. Se an gatebildet, og sørg for at sekken ikke utgjør noen fare eller er til hinder for fremkommelighet eller trafikk.

Jobber med lovverk

Når Brann- og redningsetaten ser brannfarlige avfallssekker som står inntil bygninger i helger og på netter, prøver de å flytte eller fjerne sekkene bort fra fasaden som et nødtiltak. De mener selv at dette er feil bruk av etatens ressurser.  

– For containere følger en klar instruks som sier at de skal plasseres fem meter fra husvegg. Det er huseier som setter ut containerne, og de har derfor ansvaret. Når det kommer til sekkene så er det et vanskeligere område å regulere siden de kan flyttes på, og siden selger ikke har kontroll på når de er i bruk. Selger kan være flink til å informere, men her er det foreløpig forbrukerne som må bruke hodet, sier Folgerø.  

I 2015 var det 214 container- og søppelkassebranner, noe som viser at det er stor sannsynlighet for at avfallssekker kan begynne å brenne. Etaten oppfordrer publikum til å melde fra dersom de ser slike brannfeller. loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer