Slik får du dreisen på peisen

Gå til hovedinnhold

Slik får du dreisen på peisen

For å lykkes best med peisen bør du ha fokus på renslighet og riktig fyring. Da blir opplevelsen slik du drømmer om.

Peis eller peisovn er forbundet med god og direkte varme, men også den stemningsfulle lyden av kubber som brenner, og det beroligende synet av flammer som kjærtegner vedkubber. Men alt dette kan ødelegges dersom ildstedet ikke benyttes på riktig måte. Det er mye som kan ødelegge den gode stemningen, og for at du ikke skal gå i fella har vi laget en oversikt over hvordan du får skikkelig dreisen på peisen.

Det visuelle

Nedsotede ovn- og peisdører er ikke et spesielt vakkert syn, og det ødelegger litt for peiskosen når flammene stenges inne bak sort glass. Det er mange ovner og peiser med glassdører som bærer spor etter fyring sist vinter, med sot og smuss som har festet seg. Heldigvis er det relativt enkelt å fjerne.

– Hvis sot og fastbrent smuss fra fjoråret setter en demper på stemningen, er det på tide å finne fram rengjøringsmidlene. Bruk et spesialmiddel som er utviklet spesielt for å ta bort sot og smuss fra glassvinduer på peiser og ovner. Det funker mest effektivt, og du får tak i det i hos fargehandleren, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Er du av de som ikke ønsker å bruke spesial midler er et klassisk kjerringråd å utnytte askens egenskaper for å rense glasset. Fukt bare avispapiret med litt vann, dypp papiret i gammel aske fra peisen og smør det utover glasset. La det virke en kort stund og tørk av med mer papir eller en klut.

Ved riktig fyring vil du også kunne brenne bort mye av soten som legger seg på glasset. Mange sliter med å fyre riktig og mye av den feilaktige fyringen fører til nedsoting av glasset. Riktig fyring gjør også at opplevelsen av peisen som en stemningsfull måte å varme boligen på løftes mange hakk.

Unngå pipebrann

Det er ikke bare for stemningens skyld at peisen bør få litt ekstra omsorg før kulda kommer for fullt. Tar du deg også tid til å rense pipen, gjør du nemlig ditt for å forhindre pipebrann. Brenner veden i ovnen eller peisen dårlig, kan innsiden av pipa bli dekket av brannfarlig tjære. Fuktig ved og liten trekk fører til røyk som omdanner seg til såkalt beksot og løssot som setter seg på innsiden av pipa. Flammene fra ovnen eller peisen kan sette fyr på det brennbare tjærebelegget.

– Ved å holde røykrør og piper rene gjennom fyringssesongen, forhindrer du oppbygging av belegg, som kan føre til pipebrann. En sotfjerner er enkel å bruke, det er en pose som legges på «bålet» når det er god fyr, og den virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindeler, forklarer Løvaas.

Alternativt kan man få feieren på besøk for å feie pipa ren for sot. Det gir bedre trekk, bedre forbrenning og dermed også mer økonomisk fyring. Du bør få feid pipa jevnlig i forhold til hvor mye ildstedet brukes. Ta kontakt med brannvesenet eller feievesenet for å finne ut hvor ofte ditt ildsted bør feies.

I tillegg skal du være nøye med hvordan du fyrer i peisen din. Ikke alt materiale egner seg ikke til fyring.

- Fyr ikke med trykkimpregnert treverk og plankebiter med gamle malingsrester. Det kan gi fra seg svært giftige gasser når det blir brent og etterlate tungmetaller i asken. Det vil også kunne skade både ildstedet og pipa fordi varmen blir ekstremt høy, slik at pipebrann kan oppstå, sier leder i Feiermesternes forening, Tom Erik Galambos.

Tøm asken forsvarlig

- Uaktsom håndtering av aske er helt klart et potensielt problem, selv om vi ikke hører slike tilfeller altfor ofte. Det viktigste er at folk ikke undervurderer hvor lenge glør kan leve og at man er nøye med å bruke riktig utstyr for håndtering av asken, sier seniorrådgiver Sturle Hagen i Norsk brannvernforening.

Det er fordelaktig å la et lag aske ligge igjen. Asken isolerer og beskytter bunnen på ildstedet og gulvet under mot den sterke varmen fra bålet. Fordi aske isolerer godt, finner man ofte små, glødende kullbiter mange timer etter at bålet har slukket. Bruk en metallbøtte med lokk når du skal tømme asken, og la den stå til du er helt sikker på at det ikke er glør igjen. Ikke bli fristet til å bruke støvsugeren. Bruk heller en askesuger. Denne er et godt alternativ til deg som ønsker en kjappere og enklere måte og kvitte deg med asken på.

 

Kilde: ifi.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer