Unngå pipebrann

Gå til hovedinnhold

Unngå pipebrann

Det kan brenne i pipa selv om du ikke merker det. Hør etter rumlelyder fra skosteinen når du fyrer for å oppdage pipebrannen i tide.

Lite trekk og fuktig ved kan bidra til at det danner seg et lag med beksot på innsiden av pipa. Antenner tjærelaget, kan temperaturen på pipebrannen bli så høy som opptil 1300-1400 grader celsius, opplyser forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Lite trekk og fuktig ved kan bidra til at det danner seg et lag med beksot på innsiden av pipa. Antenner tjærelaget, kan temperaturen på pipebrannen bli så høy som opptil 1300-1400 grader celsius, opplyser forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Brenner veden i ovnen eller peisen dårlig, kan innsiden av pipa bli dekket av brannfarlig tjære. Fuktig ved og liten trekk fører til røyk som omdanner seg til såkalt beksot og løssot som setter seg på innsiden av pipa. Flammene fra ovnen eller peisen kan sette fyr på det brennbare tjærebelegget. Slik oppstår pipebrann.

– Beksot antenner lett. Den kan ta fyr ved temperaturer ned mot rundt 100 grader celsius. Hvis beksoten begynner å brenne, kan brannen nå temperaturer opptil 1300-1400 grader celsius, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

 

Merker ikke brannen

Hvert år er det rundt tusen pipebranner i Norge som brannvesenet rykker ut til, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Men det faktiske antallet pipebranner er langt høyere enn antallet utrykninger, fordi mange av brannene først blir oppdaget i etterkant ved inspeksjon.

- Mange oppdager ikke selv at pipa brenner. Problemet er at den ekstreme varmen likevel skader pipa ved å forårsake sprekkdannelser, på grunn av den ekstreme varmen, forklarer Clemenz.

Lurer du på om det foregår en pipebrann mens du fyrer, bør du bruke ørene.

 

Rumler og buldrer

- Pipebrann høres gjerne som en rumling fra pipa. Alle ildsteder lager sine lyder, men denne rumlingen eller buldringen er i mange tilfeller mulig å skille fra de vanlige fyringslydene, sier Clementz.

Synes du det buldrer fra pipa bør du komme deg ut og se etter flammer som stikker opp fra skorsteinen.

- Ring heller brannvesenet en gang for mye enn en gang for lite dersom du er i tvil. Og for all del: Ikke forsøk å slukke en pipebrann selv. Heller du vann ned i en brennende pipe får du en slags eksplosjonsartet reaksjon på grunn av den høye temperaturen. Brannvesenet slukker pipebranner kontrollert med kjemikalier og i noen tilfeller sand, forklarer Clementz.

 

Ikke brenn julegrana

Faren for pipebrann er en av grunnene til at du heller ikke bør hive juletreet i peisen – selv om det kan være fristende på denne tiden av året. Stammen er ikke tørket, og kvaeinnholdet i granbar skaper også problemer og ufullstendig forbrenning.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer