Slik lysner du gulnet panel

Gå til hovedinnhold

Slik lysner du gulnet panel

Trepanel gulner med årene, men det finnes produkter som kan lysne overflaten, samtidig som trestrukturen bevares.

GOD SAMVITTIGHET: Setter du av noen timer av påsken til oppussing, kan du kose deg med god samvittighet resten av ferien. Foto: Alanor.
GOD SAMVITTIGHET: Setter du av noen timer av påsken til oppussing, kan du kose deg med god samvittighet resten av ferien. Foto: Alanor.

Det er ikke få norske fjellhytter som lider samme skjebne: det gamle trepanelet har satt preg på hytta i flere tiår, men det gulner for hvert år som går. I påsken kan du bruke noen timer av ferien til å gi det nytt liv.

– Mange ønsker å bevare den synlige trestrukturen, men samtidig få veggene lysere eller i en annen farge, sier Thor-Ingar Røneid hos Scanox.

Les også: Slik fjerner du strie på veggen

 

Naturlig innfarging

Han anbefaler at man lysner eller farger panelet med en panelbeis eller panellysner.

– Tyrilin Panelbeis og Panellysner er gode løsninger for både ubehandlet og tidligere behandlet treverk. Hvis du er usikker på om panelet er behandlet tidligere, er det lurt å bruke noe du vet også egner seg på underlag som tidligere har vært lakkert, oljet eller beiset, sier Røneid.

Finn Robøle hos IBG anbefaler en lignende løsning med Panelhvit som basis, hvis du ønsker å lysne panelet.

– For de som derimot vil sette litt farge på treverket er PanelCover en god løsning. Den har en dekkende effekt, uten at den gjemmer bort treverket. Den kan brukes på ubehandlet og tidligere lakkert panel. Hvis panelet har vært lakkert, må det mattes med fint sandpapir før rengjøring og påføring, forklarer han.

 

Mye pigmenter

Hvilken løsning du velger å gå for avhenger av hvor mye av det originale panelet du ønsker å dekke. Ønsker du at minst mulig av det brungule skal skinne gjennom, kan det vært lurt å bruke en behandling med mye pigmenter.

– Ønsker du å gjemme bort mest mulig av det brune, men ikke male, kan du for eksempel bruke Dekorvoks Intensiv. Den er veldig fyldig og har mye pigmenter, sier Tom Eidsether hos Osmo Nordic.

 

Olje eller lakk

Audun Klauseie hos Alanor anbefaler at du enten bruker Liberon Hardvoksolje eller Bloom Panelvoks på ubehandlet treverk.

– Panelvoksen fungerer som en lakk, og du må passe på at du ikke har for høy romtemperatur når den påføres. Dette gjelder alle vannbaserte produkter. Hardvoksoljen er enkel å jobbe med, siden den ikke skjolder lett og den tørker sakte, forklarer han.

– Panelvoksen er også ideell for bruk på tidligere behandlet panel. Den er enkel å jobbe med, og har en geléaktig konsistens, så den renner ikke, sier Klauseie.

 

Tips til samarbeid

Hvis dere er flere som skal gå løs på det samme rommet, hold dere til hver deres oppgave. Gjerne samarbeid, men la samme person påføre på alle fire veggene. Nestemann kan gå over med en fordriver. Dette er fordi vi alle maler forskjellig, og dersom fire ulike personer påfører maling eller beis på hver sin vegg i samme rom, vil forskjellene synes godt.

– Bruk også samme type verktøy og samme påføringsmetode når dere først har begynt, råder Thor-Ingar Røneid, og legger til at det kan være lurt å gjøre et prøveoppstrøk på et lite synlig sted, for å sjekke hvordan fargen blir.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer