Brannfarlig big bag

Gå til hovedinnhold

Brannfarlig big bag

Store plastsekker har gjort oppussingen enklere for mange, men Brannetaten i Oslo er ikke begeistret for den nye trenden.

GODT SYNLIG: iSEKK er et av firmaene som tilbyr denne tjenesten, og som henter sekken din når den er full. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Å samle alt byggavfall hjemme hos seg selv er ofte en omfattende jobb, og mange jublet da såkalte ”big bags” kom på markedet.

De store avfallssekkene i plast har helt klart minsket behovet for leie av container, og har derfor raskt blitt en populær trend.

Men alle er ikke like glad for det.

Praktisk og enkelt

Å leie en container kan være en utfordring mange steder, blant annet på grunn av plassmangel i trange gater.

De er også tunge og uhåndterlige, og har mye større plass enn det mange kanskje trenger under opprydding eller oppussing hjemme.

En annen ulempe er at naboene kan benytte seg av din container for å bli kvitt sitt eget skrot mens du er borte, og da er det er du som sitter igjen med regningen som går på kilopris.  

De store sekkene plasseres i hagen, utenfor døra eller på verandaen, og kan hentes og tømmes ved behov av firmaet du leier av.

Den kan brukes til nesten alle typer avfall, og stadig flere firmaet tilbyr leie av slike sekker.

Stor brannfare

På fortauer landet rundt er det ikke langt mellom alle disse sekkene som er stappfulle av skrot.

De fleste av oss vil umiddelbart tenke at problemet er at det er stygt og sjenerende, men Brannetaten er på sin side bekymret for sikkerheten.

Problemet er at de ofte blir stående for nær fasader og bygårdsvegger, og etaten er bekymret for brannfaren.

Har fjernet mange sekker

Etter å ha sett seg lei på brannfellene, har Brann- og redningsetaten nå sendt brev til Bymiljøetaten.

I brevet understreker de at brannfaren er stor når en full sekk står inntil fasaden eller under et vindu, og de forteller også at de har vært borti flere episoder allerede.

Enkelte ganger har etater kommet over tilfeller der de har vurdert brannfaren til å være så stor at de selv har valgt å fjerne sekken på stedet.

De mener selv at dette er helt feil bruk av etatens ressurser.

Vil ha klare regler

Nå ber de om regler som kan regulere dette området, på samme måte som vi fikk regler for containere etter en rekke branner.

I dag er det slik at containere skal stå minst fem meter fra fasade, men disse sekkene er et vanskelig område fordi man ofte klarer å flytte dem helt på egen hånd.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor mange kan du leie ut til?

Les mer

Gull på loftet

Les mer