Slik kan du bygge ut loftet

Gå til hovedinnhold

Slik kan du bygge ut loftet

Mange hus kan gi deg muligheten til ekstra rom i høyden eller et ekstra plass ned i bakken. Dette hever verdien på huset, men må gjøres skikkelig.

LOFT: Nå får du veiledning til hvordan du kan bygge ut loftet. Illustrasjon: SINTEF.
LOFT: Nå får du veiledning til hvordan du kan bygge ut loftet. Illustrasjon: SINTEF.

Innredning av loftsrom øker både bruksmulighetene og salgsverdien av boligen. Utbygging av loftet kan frigjøre plass til utleiebolig i underetasjen, eller generasjonsbolig der de eldre bor nede og de yngre oppe.

Taket er skadeverstingHvert år koster byggskader det norske samfunnet flere milliarder kroner. Mange av skadene oppstår i forbindelse med tak, og de aller fleste kunne ha vært unngått med riktig planlegging og utførelse.

– Når du lager rom på loftet, er det spesielt viktig å isolere, lufte og tette taket på riktig måte før du setter i gang med innredningen. Riktig løsning avhenger av hvordan konstruksjonen er i utgangspunktet, forklarer seniorrådgiver Jan Chr. Krohn ved SINTEF Byggforsk.

Boka "Lag rom på loftet" fra SINTEF gir råd om hvilke løsninger du bør velge på loftet ditt, hva du kan gjøre selv og hva en profesjonell håndverker bør gjøre. Løsningene er basert på SINTEF Byggforsks årelange erfaring med å kartlegge byggskader på loft og i boliger generelt.

– Vi vet hva både håndverkere og hobbysnekkere gjør feil, og ønsker med denne boka å vise hvordan det må se ut under de synlige overflatene for å unngå skader, sier Krohn. Gode råd for nye og gamle hus Boken viser hvordan du bør gå fram når du skal innrede loft i småhus. Her finner du blant annet råd om:

• romhøyde,
• ildstedsregler
• rømningsveier
• isolering i taket

• oppbygging av golv, himling og vegger

Innsetting av takvinduer og utbygging med ark eller takopplett er også omtalt. Utgangspunktet kan være et nytt hus der loftarbeid gjenstår, eller et eksisterende hus med potensial på loftet.

Oppdatert etter TEK10Bøkene i faktaserien fra SINTEF Byggforsk viser hvordan sjiktene i tak, vegger og golv må være bygd opp under og bak de synlige overflatene. Løsningene tilfredsstiller plan- og bygningslovgivningen. Figurene i boka kan brukes som arbeidsbeskrivelse, avtaleunderlag mellom huseier og håndverker eller som dokumentasjon i en byggesak.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler