Nå blir det lettere å bygge om

Gå til hovedinnhold

Nå blir det lettere å bygge om

Har du en kjeller eller et loft du gjerne vil ta i bruk som oppholdsrom? Fra 1. januar 2016 blir kravene når du skal bygge om mindre strenge.

Enklere: Nå blir det enklere å gjøre om bod, kjeller og loft til oppholdsrom. - En gladmelding til boligeiere, mener Jan Tore Sanner og Siv Jensen.
Enklere: Nå blir det enklere å gjøre om bod, kjeller og loft til oppholdsrom. - En gladmelding til boligeiere, mener Jan Tore Sanner og Siv Jensen.

Mange har boliger der deler av arealet kanskje ikke er ideelt for eiers behov. Det kan være en kjeller som hadde gjort seg som kjellerstue; en bod man godt kunne tenke seg å innrede til hobbyrom eller et loft hvor det hadde passet perfekt med en lesekrok. Frem til nå har det imidlertid vært strenge regler å forholde seg til for dem som har villet gjøre om slike rom til bruksareal. Det har blant annet vært krav om minst 2,20 meter takhøyde, om utsyn fra vindu og så videre. Nå senker kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner kravene. Dersom du vil gjøre om for eksempel boden til et soverom eller kjøkken, er det nå tillatt med blant annet lavere takhøyde, og mindre total bodplass. Direktoratet for byggkvalitet (DIBR) lister opp noen av endringene som gjelder fra 2016:

 • Takhøyden kan være ned til to meter
 • Det er nok med ett vindu i hvert rom, så lenge dette fyller kravene til rømningsvindu.
 • Det stilles ikke krav til utsyn fra vinduet
 • Du bestemmer selv hvor mye bodplass du vil ha
 • Rommet må være isolert, men du bestemmer selv hvor mye isolasjon rommet trenger
 • Rommet kan luftes med ventil og vindu hvis uteluften er god nok
 • Det er ikke krav om at rommet skal være tilgjengelig for rullestolbrukere eller andre med nedsatt funksjonsevne
 • Det er ikke krav til radonsperre og radonbrønn. Hvis du får for mye radon i rommet kan du løse dette med andre egnede tiltak

Det er imidlertid verdt å merke seg at dette kun gjelder boliger bygget før 2011. For nyere boliger gjelder andre regler.

Du må fortsatt søke kommunen for å gjøre om bod til oppholdsrom, og rommet du vil endre må ligge inntil andre oppholdsrom, det vil si at rommene må dele vegg, tak eller gulv.

Krav som fortsatt må være oppfylt er de som er knyttet til sikkerhet. Det vil si at du fortsatt må passe på å oppfylle blant annet:

 • Krav om brannsikkerhet
 • Krav om at bærekonstruksjoner må være sikre (gjelder særlig loft som ikke har oppholdsrom fra før)
 • Krav om at du må bygge så det ikke blir fukt, mugg og råte i rommet (spesielt viktig hvis du bygger i kjeller)
 • Krav om at rommet må være godt nok isolert og ventilert slik at det blir et behagelig inneklima uten støy. Det er anbefalt at oppholdsrom kan holde temperatur på minst 19 grader i løpet av vinteren.

Mindre strenge krav vil gjøre det lettere for folk som for eksempel vil leie ut en hybel i kjelleren eller lignende. Hus & Bolig skrev om saken da kommunalminister Jan Tore Sanner og finansminister Siv Jensen lanserte endringsforslagene vinteren 2015. Saken kan du lese her >>

Se også kommunal- og moderniseringsdepartementets informasjon om endringene her >>

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer