Kjøkkenoppussing: Derfor blir det dyrere enn du tror

Gå til hovedinnhold

Kjøkkenoppussing: Derfor blir det dyrere enn du tror

Det er lett å la seg friste når kjøkkenleverandørene viser bilder og tegninger av komplette kjøkken til den og den prisen. Men mange glemmer noe viktig i planleggingsfasen.

Rehabilitering av kjøkken krever ofte mye elektrisk arbeid.

I de fleste gamle boliger er det elektriske anlegget svært lite tilpasset nye kjøkken, og ofte må det omfattende elektrisk arbeid til når kjøkkenet skal fornyes.

- Når man kjøper kjøkken er det gjerne noen ivrige selgere som ønsker å få solgt mest mulig. Stadig oftere i dag har man leveranse av hvitevarer sammen med innredningen, og dermed planlegges det som går på strøm gjerne uten at man som kunde har sett på hva som kreves av elektrisk arbeid for å få inn de ulike installasjonene.

 225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Det sier installatør og prosjektleder Kjell Erik Aulie hos Leithe Elektro, et Oslofirma som blant annet har spesialisert seg på elektrisk arbeid på kjøkken. Han ser at mange kunder får seg noen overraskelser underveis. At nytt utstyr krever nye kurser, mer strøm og kanskje omfattende elektrisk arbeid, kommer brått på mange.

 

Gammelt opplegg

- Kursene i gamle leiligheter er ofte underdimensjonert. Mange er klar over at de må gjøre noe med komfyrkursen når de kjøper separat ovn og induksjonstopp, men det man kanskje ikke tenker over er sikringsskapet: Det kan være fullt, slik at man rett og slett ikke får plassert ny kurs. Særlig i små, eldre leiligheter er dette ofte tilfellet. Kanskje må hele skapet byttes ut. Og så kan hovedsikringen være for liten slik at man må legge mer strøm inn. Slikt er ikke gratis. I tillegg må de aller fleste legge opp langt flere stikkontakter enn tidligere, og nå når vi har LED-produkter på lys, er også lamper og tilhørende utstyr som dimmere blitt dyrere i anskaffelse enn vanlige lamper var tidligere, sier Aulie.

I tillegg kommer kravet om komfyrvakt. Ved rehabilitering må dette inn som en fast installasjon, som elektriker må utføre.  

Et vanlig anslag på hvor mye det koster i elektrisk arbeid på et nytt kjøkken ligger rundt 30 – 35 000 kroner. Men det vil være store variasjoner utfra blant annet faktorene nevnt over.

 Les også: Tenk over dette når du pusser opp kjøkkenet

Sikkerhet

Fagsjef for elektroteknikk i landsforeningen Nelfo, som organiserer elektro, ekom- og heisbedriftene, forklarer at regelverket for elektiske installasjoner i hjemmet er utformet for å ivareta et grunnleggende sikkerhetsnivå. Dette er nedfelt i normen NEK 400. Den angir minstekravene til elinstallasjoner. For kjøkkenrehabilitering er det NEK 400-2018 som gjelder. Der finner vi følgende regler:

Hvert apparat av typen fast elektrisk utstyr, som kjøleskap, fryser, komfyr og så videre, skal ha et eget uttak. Det skal dessuten være to uttak per meter benk, og fire uttak i forbindelse med spiseplass. I tillegg skal det være minst to uttak per to meter fri vegg. Komfyrvakten skal være fast installert (det finnes også løse komfyrvakter man kan sette inn selv på eldre kjøkken, men ved rehabilitering holder ikke dette.) Det er også omfattende dokumentasjon som kreves: Det skal leveres samsvarserklæring, kursfortegnelse, rapport om risikovurdering, rapport fra sluttkontroll, pluss utstyrsdokumentasjon.

- Når det gjelder lys er det ikke regelverket som gjør at elektroinstallatørens jobb blir omfattende, men selve produktene. De gamle glødepærene kunne styres med alle brytere og dimmere. Slik er det ikke med LED; LED-pærer inneholder elektronikk, og de enkelte LED-pærene må matches med riktige brytere og dimmere, forklarer fagsjef Jon-Steinar S. Hanstad.

Med andre ord – kjøkkenet er langt mer enn fronter, farger og type kjøkkenbenk.

 

Advarer mot kjøkkenleverandørens utstyr

Hanstad advarer forbrukere mot å kjøpe elektrisk utstyr fra kjøkkenleverandøren. Den enkle grunnen er at det kan oppstå tvist om hvem som er ansvarlig dersom noe går galt.

- Kjøper du alt av elektronisk utstyr gjennom installatøren, så står denne personen for kvaliteten på både arbeidet og produktet. Dersom noe ryker har du ett sted å klage. Men dersom installatøren monterer ting du har kjøpt fra kjøkkenbutikken, kan ikke vedkommende gå god for produktkvaliteten.

- Så man risikerer at elektrikeren og kjøkkenbutikken skylder på hverandre, dersom noe blir ødelagt?

- Ja, det kan man risikere. Hvis elektrikeren står for alt, er det ingen tvil om hvem som skal reparere hvis det oppstår en feil, sier Hanstad.

 

Tips til deg som planlegger kjøkken

  • Ta en prat med elektroinstallatør tidlig i prosessen. Sammen kan dere se på hvilke endringer som må gjøres for å få det kjøkkenet du ønsker.
  • Sjekk at installatøren er kvalifisert og registrert i elvirksomhetregisteret på DSB sine hjemmesider. Du eier det elektriske anlegget i boligen din og er dermed ansvarlig for at fagfolk jobber på det. I verste fall kan du få regress fra forsikringsselskapet dersom noe går galt og det viser seg at det som ifølge reglene skal utføres av fagfolk ikke var gjort av fagfolk.
  • Nytt kjøkken innebærer ofte også nytt gulv. Vurder behovet for varme og varmestyring i gulvet.
  • Det er ikke påkrevd, men ofte lurt å ha egne USB-kontakter til mobilladere på kjøkkenet. Det finnes nå en rekke ladeløsninger som kan skjules helt i benken.
  • Sjekk etterpå at du får all dokumentasjonen du skal ha.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvordan skal fremtidens strømstøtte se ut?

Les mer