Tenk over dette når du pusser opp kjøkkenet

Gå til hovedinnhold

Tenk over dette når du pusser opp kjøkkenet

Hvis du allikevel skal pusse opp kjøkkenet ditt, kan det være smart å tenke på energisparende tiltak samtidig. Det kan spare deg for mye penger.

Når du planlegger oppussingen av kjøkkenet, tenk også på energisparende løsninger. Foto: Andy Dean - ScanStockPhoto

Det er mye å tenke på når man skal pusse opp. Det første man gjerne tenker på er hvordan kjøkkenet skal organiseres, hvilke funksjoner man vil at det skal ha og hvordan innredningen skal se ut. Men det kan samtidig være lønnsomt å nøye vurdere hvilke typer hvitevarer man bør kjøpe, og også ta en prat med håndverkeren man har tilgjengelig slik at man kan installere eller forberede energibesparende løsninger samtidig. Hus & Bolig har tatt en titt på Lavenergiprogrammet som er et tidsbegrenset samarbeid mellom statlige etater og byggenæringen. Der finner man råd og tips om energisparende tiltak når man ikke helt vet hva man skal spørre håndverkeren om. At han ikke alltid tenker på å foreslå slike utbedringer kan både Elfag og Rørleggersentralen bekrefte.

 - En elektriker ute på oppdrag vil gjøre det han kom for, og så dra videre til neste kunde. Da er det viktig at huseier etterspør løsninger når elektrikeren er tilgjengelig, mener Trond Timmerman, kjedekoordinator i Elfag.

- Våre elektrikere er kompetente og oppdateres fortløpende ved kurs, forteller Timmerman, men de tar kanskje ikke selv initiativet til å foreslå disse løsningene når de bare har i oppdrag å plassere en stikkontakt, sier han.

 Standbyfunksjon

Enkelte apparater bruker betydelig med energi når de står i standby, spesielt når de har en transformator på ledningen, disse vil bruke energi selv om apparatet er slått av. Denne energien går til varme, og kan i verste fall utgjøre en brannfare. Man sparer altså strøm ved å velge apparater som benytter strømmen direkte fra stikkontakt.

Elektronikkprodukters energimerke gir informasjon om produktets energiforbruk i kWh per år under normal bruk. Merket skal også ha annen relevant informasjon som volum av kjøl og frys til kjøleskapet samt vannforbruk og lydnivå for oppvaskmaskin. På kjøkkenet er det størst energimengde å spare på kaffemaskiner, radio og oppvaskmaskin. Det vil også være aktuelt å undersøke standby-forbruket til varmtvannsbereder dersom kjøkkenet har en egen.

 Etterisolere varmtvannsrør

En bedre isolasjonskvalitet kan redusere energitapet med inntil 30 prosent og vil redusere forbruk av energi med 2 kWh per kvadratmeter i året. Einar Kjus, daglig leder i Rørleggersentralen, bekrefter at han ikke nødvendigvis spør kunden om rør er isolerte.

 - Hvis det dreier seg om en totalrenovering vil vi oppgradere installasjonen slik at den samsvarer med tekniske krav, sier han.

- Hvis det derimot kun er installasjon av en maskin, vil vi sannsynligvis ikke befare resten av boligen, tror Kjus.

Hvis man allikevel endrer rørsystemet eller bytter varmtvannsbereder vil det være enkelt å isolere varmtvannsrørene eller skifte disse ut med ferdigisolerte rør. Rørsystemet vil være tilgjengelig og håndverker er til stede. Isolering av varmtvannsrør, rørbend, eventuelle kraner og ventiler er et enkelt og effektivt tiltak, og har størst effekt dersom rørene går gjennom kalde rom som for eksempel kjeller og boder.

 Energimerking på hvitevarer

Når du vurderer å investere i nytt utstyr til kjøkkenet er det smart å velge et produkt som er energiøkonomisk, og være oppmerksom på at det er stor forskjell på energikvaliteten på produktene. Kjøper du utstyr av god kvalitet kan det vare 15 til 20 år, og du vil derfor tjene inn igjen det ekstra utlegget over tid. Dette gjelder spesielt vaskemaskin og tørketrommel. Å oppgradere til utstyr med energimerke B til A++ gir 50 prosent energibesparelse på teknisk utstyr, og vil redusere energiforbruket med 9 kWh per kvadratmeter årlig.

 Styring av lys, varme og ventilasjon

God styring av lys, varme og ventilasjon sørger for at energi ikke sløses når ingen er til stede, og kan redusere energiforbruket med 25 kWh per kvadratmeter årlig. Når man allikevel pusser opp, og hvis vegger er åpne, kan elektrikeren enkelt installere et skjult anlegg. I tillegg er det nyttig å vite at Enova gir støtte til sentral styring av hele boligen.

Man kan velge mellom flere typer styring. Det kan være tidsstyrte systemer, aktiv styring med sensorer for tilstedeværelse eller programmering av nattsenking. Det er en fordel å kunne koble systemene sammen, slik at man drar fordeler av at systemene ikke jobber mot hverandre. En annen fordel er at man kan få alle systemer til å gå i standbymodus samtidig når huset ikke er i bruk.  Ved balansert ventilasjon er det vanlig å ha konstant avtrekk gjennom bad og kjøkken fordi det balanserer med tilluften ellers i bygget. Timmerman har selv installert et styringssystem med nattsenking, og er fornøyd med å spare energi på kveld og natt med denne løsningen.

 Energieffektiv belysning

Ved å velge belysningsløsninger som reduserer energibruk, kan man oppnå en reduksjon med opptil 80 prosent ved for eksempel bruk av LED-lys. Lysstoffrør og LED bruker betydelig mindre energi enn tradisjonelle glødelamper og halogenpærer. LED og sparepærer har i tillegg en vesentlig lengre levetid, og finnes i forskjellige fargetoner. Lumen angir hvor mye lys en pære gir, og Watt angir hvor mye strøm den bruker.

 - Belysning er helt klart en stor utgiftspost, sier Timmerman, og tror mange husholdninger ville tjene på å se over boligen og vurdere mer energieffektive løsninger.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer