Vet du temperaturen?

Gå til hovedinnhold

Vet du temperaturen?

Halvparten av oss sjekker sjelden eller aldri om kjøleskapet er kaldt nok, og ikke vet vi hvilken temperatur som er anbefalt heller.

VIKTIG: Mange har ikke temperaturmåler i kjøleskapet, og bryteren på innsiden fra 1 til 5 lurer mange til å tro at dette er temperaturen. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Man skulle tro at de fleste av oss har en god formening om hvordan man skal oppbevare matvarene man kjøper på riktig måte, men hele sju av ti bommer på hva som er anbefalt kjøleskapstemperatur. 

– Jeg er ikke veldig overrasket. Mange tenker nok ikke mer over dette enn at det skal være kaldt i  kjøleskapet og skikkelig kaldt i fryseren, sier Hanne Høgberg, næringsmiddelteknolog i Anticimex.

Hele 47 prosent tror at anbefalt temperatur strekker seg til sju grader, og ytterligere 11 prosent tror en temperatur på åtte grader er greit.

Og hvis du er en av dem som lurer; anbefalt temperatur i kjøleskapet er mellom én minusgrad og fire plussgrader. 

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Bryteren lurer oss

Lettbedervelige matvarer som kjøttpålegg, fisk og kylling er ekstra sårbare hvis de oppbevares i feil temperatur.

– Det er viktig å huske på at holdbarhetsdatoen på matvarer gjelder ut fra anbefalt temperatur i kjøleskap. Hvis maten oppbevares varmere, reduseres holdbarheten. Bakterier formerer seg fort og noen typer kan fordoble seg i antall på bare litt over en halvtime allerede fra fem grader, sier Høgberg.

Nyere kjøleskap viser som regel hva temperaturen er, men langt fra alle.

Det betyr at mange er i besittelse av kjøleskap som ikke har noen informasjon om dette.

– Kjøleskap har som regel en bryter som går fra én til fem. Men det er viktig å huske på at tallene ikke er temperatur, kun en gradering der fem er kaldest, sier Jan Adelsten Røsholm, administrerende direktør i Elektronikkbransjen. 

Både Røsholm og Høgberg slår et slag for gjeninnføring av hengende termometer i kjøleskapet for å få bedre kontroll med temperaturen.

Varmere øverst

Godt voksne sjekker kjøleskapet oftere enn yngre. Blant nordmenn over 55 år oppgir 35 prosent at de sjekker temperaturen ukentlig eller månedlig.

I aldersgruppen 18 – 34 år er andelen bare 18 prosent.

– Varm luft stiger oppover, så i litt eldre kjøleskap vil det derfor være varmere øverst enn nederst. Det kan dreie seg om flere graders forskjell. Moderne kjøleskap har en vifte som sprer luften rundt i kjøleskapet, så der blir forskjellene mindre, sier Røsholm. 

Gode kjøleskap har egne skuffer for rask nedkjøling og svalerom for varer som ikke skal ha det like kaldt, som frukt og grønnsaker.

Nyeste generasjon har også en dør i døren, så du slipper å åpne hele skapet når du for eksempel skal ta deg noe drikke.

Gode huskeregler

Husk at temperaturen i et kjøleskap vil påvirkes av hvor ofte og lenge du åpner døren, men også hvor fullt det er.

– I et stappfullt kjøleskap vil sirkulasjonen av kald luft bli dårligere. Da kan temperaturen stige så mye at det går ut over ferskvarene, sier Høgberg.

I tillegg er det viktig at varm mat ikke settes rett i kjøleskapet fordi det øker temperaturen i hele skapet.

Men tiden på kjøkkenbenken må heller ikke bli for lang, fordi da trives bakteriene.

– Bakterier har gode vekstvilkår i lunken mat. Alle som lager mat profesjonelt bruker maksimalt to timer på å kjøle ned mat fra 60 til 10 grader, sier Høgberg.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer