Kjøkkenråd fra ekspertene

Gå til hovedinnhold

Kjøkkenråd fra ekspertene

Det er lett å se for seg drømmekjøkkenet – men vil det fungere i praksis? Vi har bedt ekspertene om de beste tipsene når drømmene om et nytt kjøkken skal realiseres.

Snekkerens tips: Planlegg godt 

Thomas Koldre Larsen driver enkeltmannsforetaket TK Montasje, og har lang erfaring med blant annet montering av Ikea-kjøkken og andre kjøkkenløsninger.

— God planlegging er alfa og omega. Butikkenes tegneprogrammer er gode i planleggingsprosessen – men bare hvis du er flink med tommestokken. Riktige mål i er ekstremt viktig. Mange bommer på målene, eller glemmer at når de gjør en forandring ett sted, forplanter den seg og endrer målene andre steder. Da sitter de der, med skap og benker som ikke passer og rare løsninger som ikke fungerer. Jeg anbefaler gjerne folk å rive hele det gamle kjøkkenet, for så å gå en ekstra rundt med tommestokk og tegninger, for å sjekke at den nye løsningen virkelig kommer til å passe.

God planlegging handler også om å kjenne sine egne begrensninger. Mange vil ha nytt kjøkken så billig som mulig; de drar på Ikea og handler, kommer hjem og setter sammen skapene – og det går stort sett bra. Men så skal skapene henges opp, og de prøver uten riktige festematerialer, eller de glemmer å vurdere avstanden mellom benk og overskap; og så møter de veggen og må ha hjelp av snekker til å rette opp feilene de gjør. Da blir billigløsningen fort unødvendig dyr. Det er bedre å få noen til å gjøre jobben riktig fra starten av.

 

Interiørselgerens tips: Funksjonalitet først

Anna Andersson jobber som interiørselger ved Norema Kjøkken i Vika i Oslo.

— Tenk først på funksjonaliteten; deretter på estetikken. Dette er litt omvendt for mange; de begynner gjerne med drømmen; de vil ha det moderne, og helst uten overskap. Da må vi minne dem om at en slik løsning kan gjøre innryddingen av glass og servise fra oppvasken mer tungvinn. Den kan også gi et oppbevaringsproblem. Når det er sagt; ikke alle kan montere overskap. Dersom det ikke er spikerslag i veggen i riktig høyde vil det by på problemer. Vi ber alltid folk om å sjekke slike fysiske begrensninger før de handler.

Kjøkkenet kan deles inn i fem soner etter hovedarbeidsområdene: Du skal ta ut maten, skylle den, kutte, tilberede og servere. Logisk nærhet mellom sonene, slik at du slipper å løpe for eksempel mellom stedet der du kutter grønnsaker og stedet der du steker dem, gir et godt kjøkken.  

Smarte løsninger kan gi kjøkkenet lenger levetid. Vi anbefaler for eksempel underlimt vask, det vil si at vasken kommer ferdig montert i benken, noe som gir et sømløst skille og gjør det mye lettere å tørke vekk vannsøl. Når det gjelder benkeplate bør man også tenke praktisk; alle materialer har sine fordeler og ulemper. Tre er følsomt for vann; det er også laminat. Stein tåler mye, men er følsomt for syre. Her styrer selvfølgelig også lommeboken. Derfor bør man lage et budsjett på forhånd. Da er det mye lettere for oss i butikken å hjelpe folk videre.

 

Mesterkokkens tips: Detaljene teller

Tom Victor Gausdal har flere medaljer i internasjonale kokekunst-mesterskap; han har vært på kokkelandslaget i flere år, gitt ut flere kokebøker og vært meddommer i TV-programmet Master Chef.

— Irriterende småting kan minske lysten til å bruke kjøkkenet, derfor er detaljene viktig. Vasken bør for eksempel være stor nok til at du får vasket stekebrettene uten at vannspruten står over hele kjøkkenet. Avtrekksviften må være kraftig, så det ikke lukter over hele huset når du steker noe. Og søppelsystemet må fungere. En stor, god søppelbøtte på hjul står i hvert fall på min ønskeliste; det blir så mye søl med sånne små søppelspann.

Mange nedprioriterer benkeplass, men for meg er det viktig med en god, stor arbeidsbenk som gir armslag. En lang kjøkkenbenk er dessuten barnevennlig; hos oss sitter barna gjerne på benken og er med når vi lager mat. Det blir litt gris, men vi får igjen for det; det er lettere å lage middag når de er involvert, og mye hyggeligere enn TV.  Et annet tips for å gjøre kjøkkenet mer barnevennlig er å ha noen lave skap med plastkopper, -asjetter og så videre, ting som barna kan få tak i og bruke når de skal være med på matlagingen. Da kan de også være med og dekke bordet.

 

 

Interiørarkitektens tips: Spesialtilpassede løsninger

Taran Grønlie har jobbet som interiørarkitekt i det Oslobaserte firmaet Raffinert Interiør siden 2006.

— Svært få gamle kjøkken er tilpasset dagens sosiale bruk av rommet, derfor bør man starte med å tenke gjennom hvem som skal bruke kjøkkenet: Hvor stor er husholdningen? Skal det være plass til å servere gjestene en kaffekopp mens du gjør ferdig middagen? Skal barna ha plass til å gjøre lekser, eller være med på matlagingen? Å gi plass til alle er viktig. Derfor er også enhver form for plassnekrede og kreative løsninger for å utnytte arealet å anbefale. Man kan få mye ut av hjørner, skråtak og rare vinkler. Det blir ikke nødvendigvis så veldig mye dyrere, heller, men du får en funksjonell løsning du blir mer fornøyd med i lengden.

Innbygningsløsninger er populært, men innebygde ovner, oppvaskmaskiner og så videre er stort sett mye mindre, og mye dyrere, enn frittstående. Du kan få et lekkert kjøkken uten innbygningsprodukter. To oppvaskmaskiner, slik at man alltid har en å ta ut av og en å sette inn i, har vært populært lenge. Men dette er ikke nødvendigvis så lurt som man skulle tro; en del rydding inn og ut blir det nok likevel.

 

 

Hvitevareprodusentens tips: Miljø i fokus

Lena Wånemark er markedsansvarlig i Electrolux, som selger over 40 millioner produkter årlig i 150 land, og er et av verdens største selskaper innen husholdningsprodukter.

— Vi anbefaler folk som skal fornye kjøkkenet å tenke miljø, og velge produkter som har så lavt vann- og strømforbruk som mulig. Energiforbruket i de maskinene som brukes mest på kjøkkenet har mye å si, både for miljøet og økonomien. Elektriske produkter er i dag godt merket, så det er lett å finne ut av hvilke som er best på dette området. Husk også på innemiljøet: Sjekk lydnivået på kjøkkenutstyret. Spesielt om du har åpen kjøkkenløsning er det viktig med et så lavt lydnivå som mulig på produktene.

Sikkerhet er også et viktig aspekt på kjøkkenet, spesielt for familier med små barn. Hvor varm blir ovnsdøren? Det er kjempeforskjell på enkle ovner med ett glass i døren og de litt mer avanserte med tre.

Det er mye nytt innen kjøl og frys. I gamle kombiskap med kjøleskap oppe og fryser nede, hentes ofte den kalde luften fra fryseren, noe som gir veldig tørr luft. Dette er ikke bra for maten. Nyere skap har separate, dynamiske systemer som beholder luftfuktigheten. Det gjør at maten holder seg frisk lenger.

 

 

Hobbykokkens tips: God plass, lys og luft

Espen Nersveen er ivrig hobbykokk og mannen bak matbloggen Heia Mat, som raskt er blitt en av Norges mest kjente matblogger.

— Overskap er roten til alt ondt. De er bare i veien og ødelegger for arbeidet, i hvert fall for meg som er to meter høy; med overskap ser jeg ikke hva jeg driver med på benken. Da vi nylig skulle gjøre om kjøkkenet hjemme, kvittet vi oss med alle overskap. I tillegg prioriterte vi benkeplass. Selv etter at Kitchen Aid-en og alt utstyret er kommet opp, er det mye plass igjen til kutting og slikt. Husk at standardløsningene ikke alltid passer alle; vårt kjøkken bygde vi for eksempel litt høyere enn normalen. Det er viktig å tenke over hvordan man selv får en best mulig arbeidsstilling, og ikke blir stående krokbøyd over benken.

Personlig synes jeg også det er viktig med nærhet til spisebordet; det er praktisk enten om man lager middag for to eller for et helt selskap. Vi valgte derfor å slå ned noen vegger da vi gjorde om vårt kjøkken. Det ga også mer lys og luft, og plass til en kjøkkenøy.

For en hobbykokk som meg er det også viktig å ha tilgang til favorittkokebøkene på kjøkkenet. Man trenger kanskje ikke å ha en hel bokhylle, men noen av de mest brukte bør få sin egen plass, så kan heller resten få stå i stua.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer