BARNEROM: Enkelt å fornye

Gå til hovedinnhold

BARNEROM: Enkelt å fornye

Smak og behag utvikler seg like raskt som barnet vokser. Da er det enklest for deg om du tenker langsiktig slik at du enkelt kan forandre på detaljer som gjør at barna trives på rommene sine når blir eldre.

BARNEROM: Med enkle grep får barnerommet en personlig og morsom stil Foto: Kristian Owren/Ifi.no

Når barna ikke trives på rommet, fører det til at lekser, leker og venner spres over hele huset og roter det til for foreldrene. Senere skjønner man at det er fordi rommet verken var innbydende eller praktisk.

Kom og se på rommet mitt!

Adele Kløve er interiørarkitekt MNIL, og anbefaler den klassiske fondveggen, som vil være den kulørte motparten til de andre veggene. Veggen kan også med fordel dekoreres, og enkelt fornyes. En tapetstrimmel, malte striper, collager, wallstickers; det er bare fantasien som setter grenser. Puter og gardiner blir nye med noen meter stoff. Det koster deg et malingsspann å forvandle gamle møbler til nye og freshe innslag ved å male dem. Tresenger kan males, og en rammemadrass kan man enkelt skifte trekk til.

Merkevaresjef i Jotun, Ingerid Husebye Karstensen anbefaler en titt på inspirasjonsbildene på bloggen og en maling som gjør at rommet kan males på dagen, og likevel brukes kommende natt.

Rosa og lyseblått er ut

- Velg heller dypere, støvete toner, og la heller duse pastellfarger være innslag i rommet, råder boligstylist Tina Leqvamb Steensen.

Men barnerommet kan like gjerne være holdt i kjønnsnøytrale farger som gir større muligheter til utfoldelse.

Har du en grei gulvsflate, kan en «paradis» laget av solid maskeringstape være et artig innslag, eller hvorfor ikke en «bilbane»?

Sjarmerende gjenbruk som vokser med barnet

Har du småbarn, så har de kanskje ikke så store tanker om hva de ønsker, men de liker å ha tingene i tilpasset høyde. Det har de i barnehagen. Spesialbygde møbler for barn er kostbare, og blir raskt for små. På loppis kan du finne gammelt småplukk til gi-bort-pris som gjerne er laget av solide materialer. Et lavt blomsterbord kan bli akkurat passe til en treåring som vil tegne, male eller bygge Lego. En fotskammel blir krakk. Senere kan bordet bli nattbord eller et lampebord ved sengen eller i en sofakrok, mens krakken kan brukes til å stable blader og bøker.

Finner du en gammel hylle, kan den brukes til å romme favorittlekene til de små, for senere å flyttes oppover på veggen og oppgraderes til bokhylle eller toaletthylle. Et gammelt speil blir helt nytt med nymalt ramme, for hvem av oss har ikke «gjort seg til» i hemmelighet foran speilet i entreen?

Ryddig og oversiktlig

Når barna er små, er en kommode eller et skap komplisert å bruke. Sett opp skinner på veggen som du kan feste kurver og en garderobestang på, så lærer de raskere å bli selvstendige. Når de blir større kan garderoben enkelt utvides og tilpasses, og når de blir tenåringer kan du gjemme alt bak skyvedører.

Tenåringen vet

Det er fortsatt noen år til tenåringen skal flytte, men soverommet er blitt litt for barnslig; la dem bestemme farger, og la dem gjerne male det selv med gode råd og hjelp til forberedelser. Lag en liten skillevegg mellom seng og sofa, så står sengen urørt av skitne bukserumper, tyggis og potetgull. Blir det for mørkt bak skilleveggen, så finn et gammelt vindu til skilleveggen, da beholdes også lyset og det blir kult.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Støttemur i hagen

Les mer