Lei ut sommerhuset eller hytta i sommer

Gå til hovedinnhold

Lei ut sommerhuset eller hytta i sommer

Det er mangel på gode utleieobjekter for turister i sommer. Har du hytte eller sommerhus som står ubrukt, kan du tjene en hyggelig slant med penger.

Fjorårets rekordvarme sommer har hatt en innvirkning på nordmenns ferie- og reisevaner i år. Det kommer frem i en ny reiseundersøkelse FINN reise har gjennomført i samarbeid med Opinion. Mens fjorårets reiseundersøkelse viste at over 70 prosent av nordmenn skulle til utlandet i løpet av sommerferien, svarer kun 50 prosent av respondentene det samme i år. Og årsaken er klar: flere av oss svarer at vi skal tilbringe hele eller deler av sommeren hjemme i Norge.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

- Tallene viser at det er flere som skal feriere i Norge i år, noe som trolig har sammenheng med den fantastiske sommeren vi opplevde i fjor. Flere har også blitt påvirket av klimadebatten og legger ferien til nærliggende destinasjoner. Norge som feriedestinasjon står meget sterkt, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

Tjen penger på feriehuset eller hytta

Ifølge Berge er det såpass stor etterspørsel etter feriehus- og hytter til leie nå, at man kan tjene gode penger på å leie ut, spesielt i fellesferiene. I de mest populære områdene er det få tilgjengelige leieobjekter i høysesong, så det gjelder å være tidlig ute for å sikre seg sin favoritt.

- Sitter du på en hytte eller et feriehus du ikke får brukt så mye i fellesferiene, er det kjempesmart og mye penger å tjene på å leie den ut, sier Berge.

Det er ingen egne skatteregler ved såkalt korttidsutleie av fritidseiendom. Korttidsutleie er underlagt de samme skattereglene som mer tradisjonell langtidsutleie. Dersom du selv bruker hytta eller fritidseiendommen jevnlig, vil utleieinntekter inntil 10 000 kroner årlig være skattefrie, såkalt bunnfradrag. Leier du ut for en større sum enn dette, vil 85 prosent av det overskytende regnes som skattepliktig inntekt.

- For kortere leieforhold gjelder en sjablongregel. Ved korttidsutleie regnes 85 prosent av inntekten som overstiger 10 000 kroner som skattepliktig inntekt. Man får ikke fradrag for faktiske kostnader i tillegg. Bunnfradraget gjelder per bolig for hele inntektsåret. Flytter man i løpet av året, får man altså to bunnfradrag. Men bunnfradraget gjelder for hele året, ikke for hvert utleieforhold, forklarer advokat Bård Erlend Hansen i Skattebetalerforeningen.

- Korttidsutleie er gjerne mest aktuelt ved utleie gjennom plattformer som Airbnb og Finn.no. Skattedirektoratet har avklart at provisjon til utleiebyrå eller bookingfirma ikke skal trekkes fra ved beregning av leieinntekten. Gebyr som leietakeren er forpliktet til å betale til disse skal heller ikke inngå i grunnlaget for beregning av skattepliktig leieinntekt, ifølge Hansen.

Aiarbnb: Lite å frykte, mye å tjene

Toppdestinasjonene i Norge

- I vinter så vi at de mest populære områdene for leie var steder med gode skimuligheter, som Trysil, Hemsedal, Hafjell, Geilo, Norefjell og Sjusjøen. Om sommeren ser vi at folk trekker mer mot kysten, med sjø, båt og badeliv, selv om det er mange som er glad i å være på fjellet i sommerferien også. Blant de mest søkte destinasjonene for sommeren, finner vi kystbyer og tettsteder som Kristiansand, Kragerø, Hvaler og Stavern, sier Berge.

Airbnb: Slik gjør du det

De mest populære destinasjonene varierer naturligvis med årstid. Nå i sommerferien er det destinasjonene på Sørlandet, Vestlandet og Nord-Norge som er på topp. I tillegg er Oslo et populært reisemål for mange, viser undersøkelsen.

- Sørlandet er generelt veldig populært om sommeren med sine sjø- og bademuligheter. I tillegg ser vi at stadig flere ønsker seg til Vestlandet, som er en utrolig vakker destinasjon, og Oslo er ettertraktet for de som kanskje ikke har det i sin umiddelbare nærhet ellers i hverdagen, sier Berge.

- Nord-Norge, med Lofoten i spissen, har også vært en svært populær feriedestinasjon i noen år nå, og tall fra FINN reise viser at søk på flybilletter til destinasjoner som Hammerfest, Leknes og Svolvær har mer enn doblet seg de siste tre årene. Man ser også en økning på solgte flybilletter til Nord-Norge på nesten 15 prosent sammenlignet med i fjor, så at folk ønsker seg nordover i ferien er en trend som bare øker.

Stor økning i hytteleie - og her vil vi leie

Fjorårets rekordvarme sommer har ikke bare gjort at flere velger å være hjemme i sommer - vi ønsker også å være mer på hytta!

Hele 45 prosent av respondentene på årets undersøkelse svarer nemlig at de skal tilbringe hele eller deler av sommerferien i Norge på selv- eller familieeid hytte, mens 35 prosent svarte det samme i fjor.

Også leie av hytter- og feriehus i Norge har blitt mer ettertraktet, med over 20 prosent av årets respondenter som oppgir at de har planer om å leie i løpet av årets sommerferie - mot 17 prosent i fjor.

Slik er skattereglene ved utleie

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer