Pollenallergi: Dette kan du gjøre hjemme

Gå til hovedinnhold
PLAGSOMT: For mange kommer våren også med en del plager.

Pollenallergi: Dette kan du gjøre hjemme

Det er flere tiltak du kan gjøre i hus og hage for å begrense plagene.

De av oss som reagerer på hassel og or er allerede godt i gang med allergisesongen, mens vi også nærmer oss bjørkepollensesongen med stormskritt. Er du veldig plaget kan de ellers så lyse og fine vårmånedene være ganske så plagsomme.

- Det aller viktigste er å rengjøre ekstra nøye og ofte i denne perioden. Pollen fester seg til overflater og klær og kommer derfor inn i boligene våre. Blir det liggende mye pollen i huset vil det virvle opp når vi beveger oss inne, forklarer Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos Astma- og allergiforbundet.

Et godt råd er å ikke ta med yttertøy inn i huset, men alltid henge dette i yttergangen hvis det er mulig. En rask vask av hender og ansikt idet du kommer hjem er også nyttig.

- Dusj eller skyll håret før du legger deg på kvelden, så du ikke trekker med deg så mye pollen i senga. Det er også viktig å skifte putevar oftere enn ellers, råder Bistrup.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Varmere kvelder

Med våren kommer lysere og varmere kvelder, og frisk luft inn i boligen er viktig for inneklimaet. For allergikere er det imidlertid viktig å ikke lufte på det varmeste av dagen. Pollennivåene topper seg i ti-tiden om morgenen. Anna Bistrup, NAAFAnna Bistrup, NAAF

- Må du lufte bør det gjøres sent på kvelden eller natta. Mange velger å kjøpe pollennett som gjør at du kan ha vinduet åpent uten å få pollenkorn inn, sier Bistrup.  

Slike pollennett kan du blant annet kjøpe på apotek.

Har du hund, katt eller andre kjæledyr kan det være lurt å ha «dyrefri sone» på soverommene. Pass også på å børste dyrene så godt som mulig når de kommer inn.

Har du allergi anbefales det å bruke tørre renholdsmetoder, og du bør bruke minst mulig rengjøringsprodukter i sprayform.

Husk å tørke støv ofte, og vask jevnlig på steder hvor pollenstøv ofte samler seg, som i vinduskarmer.

- Si også fra til arbeidsgiver hvis du er veldig plaget. Og gå til legen! Det finnes gode hjelpemidler mot allergi. Hvis du ikke kommer i mål med nesespray, øyendråper og antihistaminer kan det være at allergivaksinasjon kan være noe for deg, sier Bistrup i NAAF.

Utendørs

Har du en hage som krever litt vårarbeid kan det være en mulighet å kjøpe en pollenmaske. Flere velger også å bruke slike masker hvis de skal trene eller være lenge utendørs.

NAAF anbefaler allergikere å unngå å trene utendørs i de verste periodene.

Er du allergisk mot bjørkepollen og har en bjørk med masse rakler rett utenfor soveromsvinduet ditt bør du kanskje vurdere om treet skal få stå eller ikke.

- Noen opplever at det hjelper å fjerne trær som står tett på boligen, selv om det kan være trist å fjerne flotte trær. Hvis du skal planlegge og anlegge hage kan det være lurt å begynne med å undersøke hvilke vekster som er allergivennlige, sier Bistrup.

Er det gress som plager øyne og nese mest kan du prøve å få noen andre til å gjøre plenklippingen for deg. Holder du deg også unna en liten stund mens klippingen pågår vil du kunne unngå en del ubehag.

Unngå også å klippe plenen rett etter at det har regnet – etter regn kan nemlig de vannløselige allergenene i pollenkornene avdampes til luften av solvarmen og utløse reaksjoner.

- Det er en del tiltak du kan gjøre, men det viktigste er nok å ta medisiner. Følg med på varselet og begynn med medisiner i alle fall en uke før spredningen begynner, råder Bistrup. 

Pollenallergi:

Rundt 20 prosent av befolkningen, altså omtrent én million nordmenn, antas å ha mer eller mindre alvorlig pollenallergi.

Kalles på folkemunne høysnue.

Immunforsvaret overreagerer mot noe som egentlig er ufarlig, pollen – altså blomsterstøv som planter og trær slipper ut i lufta.

Vanlige symptomer på pollenallergi er mye nysing, rennende, kløende og tett nese, hoste og rennende, røde og kløende øyne.

Er du usikker om du er allergisk kan du be om en test hos legen for å finne ut hva du reagerer på.

På varme, tørre og vindfulle dager er ofte pollennivåene høye. Det topper seg i ti-tiden om morgenen.

Ikke tørk klær utendørs i pollensesongen. Hold vinduene i bilen lukket og ha gjerne på tettsittende solbriller når du er utendørs.

Luftforurensning, tobakksrøyk og insektmidler kan forverre allergien.

Kilde: helsenorge.no og NAAF

.