Gjør uteplassen lun og fin

Gå til hovedinnhold

Gjør uteplassen lun og fin

Bygg i vei, eller kjøp i en fei. Det viktigste er at du får den skjermingen og det uttrykket du ønsker, samtidig som du holder deg innenfor gjeldende regelverk.

Vår og sol betyr at de aller fleste av oss lengter etter late dager i hagen og på terrassen.

Med noen enkle grep kan en utendørs skjermvegg og eksempelvis en pergola, bidra til å definere uterommet og skape en lun uteplass. Med på kjøpet får du beskyttelse mot vær og vind, samt innsyn.

I tillegg slipper du inn etterlengtede solstråler når sommeren endelig er her.

 

Pergola

UTELOUNGE: Pergola kommer i mange varianter. Noe av det vanligste er den åpne varianten med klatreplanter, men det er også mulig å sette inn glass. Foto: Byggmakker.UTELOUNGE: Pergola kommer i mange varianter. Noe av det vanligste er den åpne varianten med klatreplanter, men det er også mulig å sette inn glass. Foto: Byggmakker.

En pergola er som oftest en åpen trekonstruksjon av søyler med åpne takbjelker eller sperrer. Med klatreplanter blir den dekorativ og fin, og den gir lett skjerming mot både innsyn og sol.

Her er det også bare fantasien som stopper deg. Du kan eksempelvis benytte flere lag med kryssende sperrer, et såkalt åpent sperretak, og vips så filtrerer du solstrålene istedenfor å få direkte solinnstråling. Da har du ikke beskyttelse mot regn, men til gjengjeld en fin og lun oppholdssone.

En pergola kan være både frittstående eller sammenbygd med bygning. Med plassering inn mot hus, skjermer den lite for rommene innenfor.

Det er også fullt mulig å legge tak over pergolaen. Her kan du bruke både plast og glass, for å få renere linjer og et litt mer minimalistisk og moderne uttrykk. Her må du imidlertid huske på at det du legger må tåle vekten av snø og nedbør.

 

 

 

 

Levegg/skjermvegg

SKJERMER: En levegg kan brukes til mange ting. Selv om du ikke har innsyn, så kan den også skjerme mot vær og vind. Foto: Arnøy Engros AS.SKJERMER: En levegg kan brukes til mange ting. Selv om du ikke har innsyn, så kan den også skjerme mot vær og vind. Foto: Arnøy Engros AS.

Mange kombinerer skjermvegg og pergola for å få den perfekte uteplassen. De gir en meget god skjerming mot både vær, vind og naboen, og er enkle å sette opp.

Korte sperrebiter på toppen av skjermveggen er også en måte å gjøre det på. Skjermveggen lages som oftest av kledningsbord, og bør ha en tykkelse på rundt 2 cm.

Husk at skjermveggen ikke må være helt tett, da det ofte vil skape vindvirvler og turbulens på baksiden av veggflaten. Alternativt kan du løfte den nedre kanten opp fra bakken.

 Det finnes også uttrekkbare levgger, en form for markise, som man enkelt kan dra inn og ut når man ønsker.

 

 

Overbygget terrasse

Overbygget terrasse er populært, og den gjør det lunt og godt siden verken regn eller vind slipper inn. Foto: Byggmakker.Overbygget terrasse er populært, og den gjør det lunt og godt siden verken regn eller vind slipper inn. Foto: Byggmakker.

En overbygget terrasse er det alternativet som gir både deg og møblene best beskyttelse, og det tette taket gjør det lunt og fint. At det kommer litt regn gjør heller ingenting.

 Mange velger å bygge taket i samme vinkel som huset, og bruker glass eller lysplater, kupler eller takvinduer for å beholde en følelse av åpenhet. Dette slipper også mye lys inn, og sørger for at rommene på innsiden ikke taper så mye lys av overbygget.

Mange går også for påbygg med flatt tak. Bølgeplater og plast slipper også gjennom mye lys, og er mye brukt i slike konstruksjoner.

 

 

 - Lager mindre selv

Nå til dags finnes det masse å velge i av ferdige moduler i alle prisklasser, men det er også helt overkommelig å lage både levegg, pergola og en overbygget terrasse selv.

Byggevarehusene har masse å velge i, både for deg som vil snekre på egenhånd, og for deg som vil bruke tiden på noe helt annet.

 - Det er fullt mulig for folk flest å bygge skjermingen på uteplassen selv, og varehuset vil være behjelpelig med både info, kunnskap, veiledning og kutting av materialer hvis du trenger det. Likevel ser vi at vi selger stadig mer ferdigmoduler. Vi prioriterer gjerne litt annerledes enn før, og bruker tiden på andre ting, forteller Marianne Senderud, redaktør i Byggmakkers inspirasjonsmagasin Forandring.

De aller fleste ønsker seg ly mot regn og vind, men vil samtidig ha det lyst og fint på uteplassen. Mange kombinerer derfor overbygg med glass og plast.

- Vi følger med på hva folk søker på nett både hos oss og på Google, for å kunne tilby det folk ønsker. Vi ser at vinter-/hagestue, pergola og overbygg er veldig populært, og er på ingen måte på vei ut, avslutter Senderud.

 

 

Bare å sette i gang?

Mange tror at de siste regelendringene gjør at det er fritt frem, men det er det ikke.

Men merk deg at den som vil bygge fortsatt har ansvar for å avklare om terrassen eller tilbygget er i samsvar med regelverket, som arealplaner, reglene i plan- og bygningslovgivningen og annen offentligrettslig lovgivning.

Det er blant annet viktig å sjekke kommunens plan for området der man bor før man setter i gang. Så en god huskeregel er å alltid ta kontakt med kommunen før du setter i gang med arbeidet.

 

 

Ikke glem naboen

Selv om man er unntatt fra plan – og bygningslovens regler om saksbehandling og nabovarsel, er det fortsatt smart å ta en prat  med naboen.

Mange nabokonflikter er unødvendige og skyldes mangel på kommunikasjon. Så selv om et tiltak er unntatt fra søknadsplikt etter plan- og bygningsloven, er det viktig å huske at det kan være hindre av privatrettslig art, eksempelvis nabolovens bestemmelser eller privatrettslige servitutter.

Dersom terrassen kan bli til skade eller ulempe på naboeiendommen skal man varsle naboen på forhånd etter reglene i naboloven.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler