Solskjerming i trekantvinduer: Få valgmuligheter

Gå til hovedinnhold

Solskjerming i trekantvinduer: Få valgmuligheter

Vinduer som følger takets skrånende vinkel er lekkert og gir godt med lys og varme i boligen. Men hva gjør man når det blir litt for mye lys og varme?

Har du lekre vinduer som følger skråtakets linjer? Er det deilig med det flotte lysinnslippet – men også litt irriterende, dersom du har tv-stue eller soverom med et slikt vindu? Innimellom har man behov for å stenge solen ute, uansett hvor glad man er for at den endelig viser seg etter en lang, mørk vinter.

Men der du har et vell av valgmuligheter for innvendig og utvendig solskjerming i firkantede vinduer, er valgmulighetene svært få for vinduer med tre kanter.

Én utvendig mulighet

- Dersom du er ute etter noe som reduserer både lys og varme, er det utvendig solskjerming som gjelder. Og for trekantede vinduer er det egentlig bare én løsning, dersom du vil ha noe du kan regulere, og det er persienner, sier Rune Klemetsen, prosjektleder i Solskjermingsgruppen.

Utvendige persienner.

Utvendige persienner. Foto: solskjermingsgruppen.no

Det er langt fra alle persienner som kan brukes. De må bestilles fra en av nokså få produsenter som har dette i sitt sortiment, og deretter spesialtilpasses vinduets vinkel. Denne vil jo variere fra hus til hus.

Medlemmer i Huseierne får inntil 40 % rabatt på byggevarer! Les mer og meld deg inn her!

Lamellene i persiennene blir altså liggende parallelt med den øverste skråkarmen, eller trekantens hypotenus, om du vil. Men lamellene kan vinkles, åpnes og lukkes som på andre persienner, forklarer Klemetsen.

- Det høres dyrt ut?

- Ja, dette vil være en dyrere løsning enn vanlige persienner, både fordi slike persienner er dyrere å produsere, og fordi de nødvendigvis må spesialtilpasses i enda større grad enn andre persienner, sier Klemetsen.

To valg innvendig

Hvis du bare vil regulere lysinnslippet, men ikke varmen, kan du velge en innvendig solskjerming. Der har du dobbelt så mange muligheter som utvendig, altså to: Du kan bruke plisségardiner, eller lammellgardiner. Det vil si – hvis vinduet er veldig stort, er det egentlig bare lameller som vil fungere.

- Plisségardiner har en begrensning på hvor store de kan være – det avhenger av den lange, øvre skråkarmen på vinduet. En plisségardin vil monteres slik at den slippes ned som en vifte fra vinduets øverste karm, og det er begrenset hvor stor man kan lage den styrende teknikken. Så dersom du har et veldig stort vindu, er det bare lamellgardiner som vil fungere, sier Klemetsen.

Lamellgardiner vil monteres slik at de kan trekkes inn mot vinduets loddrette karm. Selv om lameller leveres i ulike stofftyper med varierende transparens, vil det være vanskelig å få det særlig lystett, fordi lyset fort vil finne veien i gliper mellom lamellene. Så for å mørklegge et soverom vil ikke lameller være ideelt, i en stue eller annet oppholdsrom vil det derimot kunne fungere helt fint.

Problematisk

I nyere hus kan skråvinduer rett og slett by på store problemer sommerstid, påpeker Robert Selvaag, salgssjef i Fasadeprodukter. Rent arkitektonisk er det mange som ivrer for å få inn slike vinduer fordi det gjerne ser eksklusivt ut, men hus som bygges etter Tek 10 og Tek 17, og som ikke får skjermet sør- eller vestvendte vinduer om sommeren risikerer å bli fryktelig varme.

- Skråvinduer er i grunnen uegnet for solskjerming. Vil du redusere varmepåvirkningen fra sola om sommeren, må du skjerme utvendig, og all standard utvendig solskjerming er laget for firkantede vinduer. Vi ser at arkitekter og husdesignere bruker masse skråvinduer for tiden, men uten tanke på kravet til termisk inneklima i byggteknisk forskrift, sier salgssjef Robert Selvaag i Fasadeprodukter.

Vet du hvordan man lager en kjølevegg for de varmeste dagene? 

Skuffende få muligheter

Han forteller at de har mye etterspørsel etter solskjermingsprodukter for trekantede vinduer, men at folk blir skuffet når de ser at det er så få muligheter.

- Vi leverer lameller og plissé til innsiden, de vil ta av for lyset. En plisségardin i lystett stoff vil kunne mørklegge et soverom ganske bra, mens lameller på grunn av lysinnslippet i glipene nok er å anbefale til stue. Men uansett vil det meste av varmen være sluppet inn allerede om du ikke gjør tiltak på utsiden, sier Selvaag.

Han legger til at det finnes sikkert gode, permanente solskjermende løsninger for utvendig bruk.

- Men gode løsninger som du selv kan regulere, er rett og slett mangelvare til denne typen vinduer, sier han. raa@huseierne.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer