Isroser - et vakkert faresignal

Gå til hovedinnhold

Isroser - et vakkert faresignal

Har du isroser på ruta om vinteren når det er kaldt? De kan gi tydelig beskjed om at du har altfor dårlig ventilasjon. Men bare dersom de sitter på innsiden.

Vakre: Isroser er vakre, men er de på innsiden av ruta varsler de om dårlig ventilasjon.

Isroser er vakre, men kan også være tegn på at boligen din ikke er særlig sunn.

- Isroser som dannes på innsiden av vindusruta er et tydelig tegn på at du har for dårlig ventilasjon i forhold til fukten som produseres innvendig. Innvendige isroser er vanndamp som fryser på ruta. De forteller i tillegg at vinduene har dårlige ruter med lav isolasjonsevne. Både ventilasjonen og vinduene bør i slike tilfeller utbedres, sier seniorforsker Sivert Uvsløkk ved Sintef Byggforsk.

 

Varevindu

Ofte er det gamle vinduer som får isroser om vinteren, og dersom du bor i verneverdig eller fredet bygning er det ikke helt enkelt å skifte dem ut. Men et ekstra varevindu på innsiden, som gjør at du får et ekstra glass pluss hulrom, uten at vinduenes utseende endres, vil kunne gjøre stor forskjell for varmetapet.

Også dersom du bare har antydning til isroser i ytterkanten av ruta, er det tegn på at noe bør gjøres.

- Normalt er det lavest temperatur i randen på ruta, altså i overgangen mellom glasset og rammen. Det vil alltid kondensere først der overflatetemperaturen er lavest. Innvendig vil det gjerne være langs nedre kant av ruta og i hjørnet, sier Uvsløkk.

 

Utvendige isroser

Etter hvert som stadig flere boliger bygges og oppgraderes etter nye energikrav er de innvendige isrosene for en utdøende art å regne. Uvsløkk påpeker at innvendig kondens ikke er noe problem i moderne hus. Moderne trelagsruter er varme på innsiden og kalde på utsiden – men vil kunne dugge på utsiden. Dette vil kunne fryse til rim eller isroser, omtrent som på bilvinduene når det er kaldt.

- Når det fortsatt er varmegrader får du utvendig kondens. Men når du har kalde, klare netter, vil varmen fra ruta stråle ut i den iskalde himmelen, temperaturen på overflaten synker og du får rim eller isroser, foklarer Uvsløkk. Jo mer vinduene vender mot himmelen, jo mer varmestråling forsvinner på kalde, klare netter. Et takvindu vil dermed være spesielt utsatt. Et vindu som er skjermet av et takutstikk vil derimot ikke bli like nedkjølt og rimet.

 

Ikke noe galt

- Mange tror at det er noe galt med de splitter nye vinduene i den splitter nye boligen når det dugger eller rimer på utsiden av vinduet. Men det er det ikke. Det viser bare at isolasjonsevnen til vinduene er svært god, sier Uvsløkk.

Dersom man lar seg irritere av nye, rimete vinduer på kalde morgener kan man unngå problemet ved å bestille vinduer med et lavenergibelegg eller såkalt hardbelegg på ytterste flate. Har du et slikt belegg på utvendig side av ytterste glass vil det føre til litt høyere overflatetemperatur, som gjør at det ikke kondenserer på ruta.

 

Vakre formasjoner

Om de er gode eller dårlige tegn – isroser er i hvert fall vakre. Og det er ikke tilfeldig hva slags mønster de danner. Iskrystaller er nemlig, som snøfnugg, alltid sekskantede.

– Når vann fryser til is oppstår hydrogenbånd mellom vannmolekylene slik at seks og seks vannmolekyl går sammen i en «ring» til en sekskant. Ved at flere slike sekskanter går sammen, får vi mange unike iskrystaller, sier meteorolog Kjersti Opstad Strand til Yr.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer