Derfor dugger nye vinduer

Gå til hovedinnhold

Derfor dugger nye vinduer

Vi tetter boligene og gjør energibesparende tiltak. Dette skaper nye utfordringer. Vinduene våre er blitt tettere, men nå kondenserer de på utsiden.

DUGG: Nye vinduer og nye hus kan være en dårlig kombinasjon i forhold til dugg.
DUGG: Nye vinduer og nye hus kan være en dårlig kombinasjon i forhold til dugg.

Noen gang lurt på hvorfor det samler seg masse dugg på utsiden av vinduene dine?
Ronald H. Seim byttet etter 30 år ut sine gamle vinduer. De gamle var trelags glassvinduer med U-verdi på 1,9. Fordi noen av vinduene måtte skiftes på grunn av punktering tok han like godt alle sammen. Da han byttet til det som nå er pålagt standard, U-verdi under 1.2, opplevde han noe nytt.
- Dette hadde aldri opplevd tidligere med mine gamle vinduer. Nå så jeg plutselig at det begynte å dugge og ise på utsiden av de nye, forteller Seim, som mye heller ville beholdt sine gamle fremfor den nye standarden.

- Dette er en kjent problemstilling og vi får en del henvendelser på dette. Problemet nå er at glasset er så isolert at det ikke slipper varme igjennom til det ytterste laget. Dermed blir det dugg på utsiden når temperaturforskjellene er for høye, sier Per Steinar Graarud hos glassprodusenten Bøckmann Saint-Gobain.

Nedkjøling av det ytre glasset om natta og høy luftfuktighet om morgenen kan forårsake utvendig dugg- eller isdannelse.

Litt teknisk info

Det er nasjonale og internasjonale skjerpede krav til energiforbruket. Minstekravet til U-verdi er 1,2 på nybygg. Ved bruk av glass med lavere U-verdier vil det oppstå dugg eller ising på utsiden av glassene i enkelte tilfeller. Hvor og hvordan de nye vinduene blir plassert i veggen vil også ha betydning for dannelse av dugg eller ising på utvendig side.  

- Det spesielle her er at to vinduer som står i tilnærmet lik høyde men litt unna hverandre kan oppleve helt forskjellige værforhold, som gjør at det ene dugger og ikke det andre, sier Graarud. 

Beregninger utført i et tidligere prosjekt gjennomført av SINTEF byggforsk finansiert med støtte av Norges Forskningsråd og Glassbransjeforbundet i Norge, viser at uteluftens relative fuktighet må være over 85 prosent før kondens inntreffer.

Løsninger finnes

- Bygger du nytt hus burde man i hvert fall tenke litt på vinduets plassering i huset. Et vindu som sitter ytterst i veggen ubeskyttet mot vær og vind vil dugge under gitte forhold. Når det er en kald nattehimmel som stråler ned på et uskjermet vindu vil det dugge, sier direktør i Glassbransjeforbundet Sverre Tangen.  

Tangen sammenlikner løsningen med det å ha en car-port til bilen.  

- Når du kjører bilen under en car-port vil den være nok beskyttet slik at det ikke iser og dugger på rutene. Slik må man tenke med vinduet også. Har du muligheten til å bygge tak over, eller vegger på siden er dette gode tiltak. Dette skjermer mot solvinkelen inn og ut av vinduet, som skaper dugg.  Kan du ikke det er det også en løsning å skaffe seg markise. Trekk denne litt utenfor vinduet, sier Tangen.  

Samtidig påpeker han at ingenting er garantert å fungere.  

- Det er alltid umulig å forutsi hvordan ytre forhold vil påvirke vinduene, men er det sjenerende ville jeg forsøkt ett av alternativene, sier han.  Det finnes imidlertid vinduer som tåler disse temperatursvingningene litt bedre enn vanlige vinduer. Selvrensende vinduer har en hinne utenpå glasset som har vist seg å hindre dugging.  

- Disse Bioclean-vinduene er i grunnen de eneste vinduene som kan sies å ha en viss motstand mot dugg, men selv dette er ingen sikker vitenskap. I mange tilfeller vil disse være bedre enn vanlige vinduer, men ikke forvent at de hjelper i alle tilfeller, påpeker Graarud.

Liten pris å betale

- Det er viktig å påpeke at det bare er i enkelte tilfeller, og de er sjeldne, at det vil dugge på ruten. Er du uheldig vil det også ise. Allikevel er gevinsten med å ha gode isolervinduer såpass høy at det er en relativt lav pris å betale for å øke varmen inne, og spare penger. Dessuten er disse vinduene langt bedre i forhold til innvendig dugging. Det betyr at vinduskarmene dine ikke lenger vil bli råtne, og skulle det allikevel dugge inne er det et tegn på at du har andre utfordringer med inneklimaet ditt, sier Tangen.  

Ronald Seim er imidlertid ikke overbevist om at prisen er liten. Han gremmes over å våkne om morningen uten utsikt gjennom vinduene.  

- Jeg synes det er ille at det ikke opplyses om dette når man kjøper slike vinduer. På soverommet mitt vil jeg ha det kaldt. Der har jeg aldri fyrt. Da spiller det ingen rolle hva slags vindu jeg har. Disse ville jeg aldri byttet ut hadde jeg visst det jeg nå vet, sier han.  Samtidig bekrefter han at tipsene bransjen kommer med fungerer i praksis.  

- Sinne kan sette i gang mye. Jeg følte jeg måtte komme til bunns i dette og tok derfor for meg SINTEF-rapporten. De to store stuevinduene mine sitter plassert under et takutspring på 50 cm. Disse dugger ikke, nettopp fordi utspringet dekker for solvinkelen som skaper dugg. Jeg mener virkelig at husbyggere og arkitekter må ta dette i betraktning i fremtiden dersom det ikke kommer bedre glass, avslutter Seim.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer