TAKVINDUER: Varme hindrer lekkasje

Gå til hovedinnhold

TAKVINDUER: Varme hindrer lekkasje

Mange sliter med lekkasjer fra takvinduer vinterstid fordi snø og is bygger seg opp på nedsiden av vinduene. Simen Sæther på Lillehammer har funnet en løsning på problemet.

TAKVINDU: Smeltematter rundt vinduet hindrer isdannelse rundt takvinduet ditt. Foto: Nina Granlund Sæther.
TAKVINDU: Smeltematter rundt vinduet hindrer isdannelse rundt takvinduet ditt. Foto: Nina Granlund Sæther.

I mange områder av landet vil snø legge seg på takvinduene om vinteren. Men fordi det er betydelig varmelekkasje gjennom vindusglasset hvis rommet innenfor er oppvarmet, vil snøen ganske raskt smelte. Men når smeltevannet renner av og treffer den kalde takflaten, fryser det raskt til igjen. I løpet av kort tid dannes det en issvull på nedsiden, nytt smeltevann demmes opp og vannlekkasjer oppstår. Smeltevannet kan også føre til isdannelser og istapper fra takutstikk og renner.

Problemene er ifølge Sintef Byggforsk størst på steder med mye snø og lave temperaturer.  Et tiltak som kan redusere snøsmeltingen er å bruke vinduer med god isolasjonsevne. Også innvendig solavskjerming kan hjelpe, påpeker Sintef Byggforsk.

 

Petter Smart



Det skal ikke komme mye snø før det bygger seg opp en issvull på nedsiden av vinduene, forteller Simen Sæther på Lillehammer.  

– Når sola skinner på ruta virker den som ei stekepanne. Vannet smelter og renner inn vinduet – og drypper ned i leiligheten under. Problemet oppstod hver eneste vinter på vinduene som har litt slak helling. Der takvinkelen er litt brattere er dette imidlertid ikke noe problem. Der sklir snøen av før det rekker å bli noen svull, sier han.  

Både de som bodde i underetasjen og Sæther var ganske fortvilet. I lange tider måtte husværet stå tomt. Men så så han en reklame for smeltematter som kunne legges i trapper. De må da også kunne brukes på taket, tenkte han.  Det var akkurat plass til de tynne elektriske smeltemattene under taksteinen på nedsiden av vinduene. De synes ikke, og de sklir ikke av.  

– Når det kommer et skikkelig snøfall setter jeg i kontakten, snøen smelter og problemet er løst, forteller han. Frostpunktet forskyves nedover, og vannet renner ikke inn. Når det ikke lenger snør, skrur han av strømmen igjen. Derfor er ikke takoppvarmingen noe kostbart tiltak. ngs@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer