Matcher utleiere og leietakere digitalt

Gå til hovedinnhold

Matcher utleiere og leietakere digitalt

Visste du at du kan sitte foran skjermen og velge din matchende leietaker papirløst og uten å gå ett skritt?

I dagens digitale samfunn er det stadig mindre vi behøver å reise oss opp fra godstolen for å gjøre. Vi kan få kolonialvarer levert på døren, servert frokost på søndagen, vi handler klær og møbler som blir levert hjem, og vi kan finne kjærester og venner fra sofakroken. Du kan også velge din ideelle leietaker med et tastetrykk. Det er egentlig bare å venne seg til tanken for dette er kommet for å bli. Hus & Bolig har sjekket to slike plattformer.

Enklere og raskere

Hybel.no ble startet av tre studenter allerede i 2000. De ønsket å gjøre det enklere for studenter å finne en bolig til leie. I dag har de rundt 280 000 opprettede profiler, og formidlet i overkant av 31 500 utleieobjekter i 2016. Siden ligner litt på en datingside, med bilder og profiler av potensielle leietakere. Utleieobjektene er presentert etter type og pris og illustrert med bilder av utleieobjektene.

- Man går inn på nettsiden vår og lager en profil før man enten registrerer en bolig til leie eller melder seg som leietaker, sier Christian Rasmussen, en av gründerne i Hybel.no.

Gratis formidling

Formidlingen i Bergen, Oslo, Trondheim og Stavanger er gratis både for utleier og leietaker. Plattformen tilbyr også digital opprettelse og signering av leiekontrakt, kredittsjekk og ID-verifisering. Gjennom sin partner BN Bank, tilbyr de digital opprettelse av en depositumskonto som koster 300 kroner.

- Men tjenesten er i kontinuerlig utvikling, forteller Rasmussen, som legger til at de regner med at de vil formidle rundt 40 000 boliger i 2017.

Viktig med kjemi

For Christian Wierød (23) en av to gründere i selskapet Uninite.no var det hans to år på reise rundt i verden som førte til at han kom på tanken om å «matche».

- Jeg bodde sammen med folk jeg ikke hadde kjemi med, og det var ikke hyggelig, sier han.

Da han kom hjem hadde han forretningsideen i hodet. Sammen med den jevnaldrende kompisen Øyvind Hasund Dahl lanserte de den digitale plattformen Uninite.no for utleiere og leietakere i mars i år. Plattformen har også som mål å matche leietakere seg imellom som ønsker å finne noen de kan trives med å bo sammen med.

Digitalt og automatisert

- Vi digitaliserer og automatiserer utleiemarkedet sammen med utleiere, og ønsker at alle (utleiere) enkelt skal kunne komme på samme kunnskaps- og kvalitetsnivå som de profesjonelle og seriøse utleieaktørene, forteller Wierød.

Uninite.no som lanserte plattformen i vår har allerede flere tusen brukere i plattformen og mange boligannonser i Oslo, Bergen og Trondheim. I løpet av høsten skal man ha tilgang til digitale kontrakter og skjemaer.

Lisenssalg

Tjenesten gründerne tilbyr utleier er foreløpig gratis. Planen er at de skal kunne leve av å selge lisenser til plattformen sin.

- Dette er en del av delingsøkonomien, sier Wierød.

De jobber også med en forsikringsløsning.

- Vi har utviklet et helt nytt forsikringsprodukt som fjerner depositum, forteller gründeren.

Leietaker skal da betale 15 prosent av egentlig depositum som fører til at utleier er forsikret for opptil 6 måneder tapt husleie, 500 000 kr i hærverk og juridisk bistand. 

kgd@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler