Varmekabler lokker maur

Gå til hovedinnhold

Varmekabler lokker maur

Maur våkner naturlig fra dvale om våren. Varmekabler kan derimot lure mauren til å tro at våren kommer tidligere.

Maur finnes over hele landet og er mest aktive om våren og sommeren. Høysesongen starter når våren kommer i april og varer utover sommer og høst, frem til de igjen går i dvale på senhøsten.

– Vi opplever allerede en økning i antall skademeldinger vedrørende maur inne i hus og hytter, forteller Øyvind Magerøy fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Mistenker du maurangrep i huset eller på hytta er det spesielt noen typiske tegn du bør se etter. Det kan for eksempel være at du ser maur inne om vinteren, dersom hører en hul lyd når du dunker på veggen, eller du finner gnagespon, som ser ut som sagspon, inne. 


I dvale om vinteren

Dersom det går mot vår og du oppdager større mengeder maur kan forklaringen være langt enklere enn at du har et problem. Maur går i dvale på senhøsten. Maur som er aktive på vinteren er derfor tegn på et angrep inne på vinteren er derfor et typisk tegn på angrep.

Når de våkner etter dvalen utover våren, er de sultne og på jakt etter mat. Normalt våkner de til liv igjen utover i april, men allerede nå opplever vi en økning i antall forsikringstakere som melder om mauraktivitet, sier Magerøy.

Lurt av varmekilder inne

Varmekilder innendørs, som for eksempel varmekabler, kan føre til at mauren våkner fra dvale tidligere enn normalt.

– Det handler om biologi. Eksempelvis kan varmekabler forstyrre maurenes livssyklus slik at de våkner tidligere enn de egentlig skal. De blir lurt til å tro at det er vår, forklarer Magerøy.

Når mauren ligger i dvale bruker den veldig lite energi, men når den våkner må den ha næring. Fordi det fortsatt er for kaldt ute starter de å søke etter mat inne i huset.

Slik unngår du uønskede småkryp

Dersom det dukker opp uønskede småkryp og maur i bolige er det ingen grunn til panikk.

– I de aller fleste tilfeller kan man løse maurproblemet selv og med enkle midler. Det trenger dessuten ikke å være særlig kostbart, sier fagsjef Johan Mattsson i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Hvis maur trekker inn i bygninger, er det ofte enkeltindivider som kommer inn for å lete etter mat. Når det blir enda varmere i lufta har de nok mat ute og problemet forsvinner gjerne av seg selv.

Er problemet med maur vedvarende, anbefaler han at du kartlegger problemet før noen tiltak blir gjennomført. Det vil gjøre bekjempelsen enklere og mer effektiv.

Lag en logg over hvor du ser maur, hvor ofte du ser dem, og når på døgnet. Kryper de inn fra utsiden av huset eller kommer de fra et skjulested inne i huset?

Den mest effektive måten å unngå skadeinsekter er å holde det rent, samt å ha en tilfredsstillende tetting av boligen slik at de ikke kommer seg inn i huset. Insektene er i de fleste tilfeller på jakt etter mat. Sørger du for at de ikke finner det, vil boligen din være et mindre attraktivt tilholdssted.

Det er vanskelig å forebygge et maurangrep, men det hjelper å holde utearealet ryddig. Mauren liker ikke småstein, og derfor kan et belte av grus rundt grunnmuren virke forebyggende. Det anbefales også å unngå busker og planter helt inntil grunnmuren.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer