Nå våkner mauren

Gå til hovedinnhold

Nå våkner mauren

Har det så smått begynt å kravle på kjøkkenet ditt? Nå våkner mauren etter vinterdvalen – og den er sulten.

EFFEKTIVT: Forgiftet åte er effektivt mot maur. Foto: Rikke Åserud.
EFFEKTIVT: Forgiftet åte er effektivt mot maur. Foto: Rikke Åserud.

 

Sukkermaur bor som oftest ute i skogen, men også i plenen, under steinheller og langs blomsterbed. Om vinteren ligger de i dvale, men når det begynner å bli varmt i været våkner de til liv. Og da er de sultne. De legger i vei for å finne mat.

Mat og varme inne

- Det er flere grunner til at mauren ofte kommer inn i husene våre på denne tiden av året, men en viktig grunn er at den våkner så tidlig på året at det er vanskelig for den å finne mat ute i naturen. Senere i sesongen har den mye mer å velge i, men på denne tiden må den virkelig lete.  For maur som bor i tuer like ved en bolig, er veien til kjøkkenet ofte kort. I tillegg er det varmt og godt inne i husene våre, sier Stein Norstein, skadedyrekspert hos Anticimex.

Det er ikke mye mat som skal til før mauren fornøyd kan ta det med seg til tuen. Kjekssmuler på gulvet eller sukkerrester på bunnen av en tom saftflaske er skikkelige godbiter for mauren. De kan også kose seg med matrestene som legger seg i risten etter at oppvaskmaskinen har gått. Ved oppvaskmaskinen får de også god varme, så der kan småkrypene få i både pose og sekk.

Les også: Maur elsker isopor >>

 

Gjør liten skade

Det er først og fremst i perioden frem til kulda virkelig slipper, og mauren igjen finner mat ute i naturen, at den trekker inn i husene våre. Det positive er at den sjelden eller aldri gjør noen skade, verken på folk eller bygninger.

- Maur kan gnage ganger gjennom isopor, men det er ytterst sjelden at isoporens isolasjonsevne svekkes nevneverdig på grunn av noen maurganger. Det gjør altså ikke så mye å ha maur i isoporen. Sukkermaur gnager ikke i treverk, men trives ofte i råteskadet materiale, som er porøst. Da får ofte mauren skylden for skadene, men det er feil – fukten er egentlig problemet, og så kommer maurene når materialene først er skadet, forklarer Norstein.

 

Kanel eller åtestasjon

Selv om mauren altså er en forholdsvis ufarlig samboer, oppleves det for de fleste forstyrrende å få småkrypene inn i huset. Det finnes flere kjerringråd for å bli kvitt maurene. Noen mener at de skyr kanel – andre anbefaler en blanding av melis og bakepulver som maurene visstnok ikke tåler. Som seriøs skadedyrbekjemper kan ikke Norstein anbefale bruke enn midler med bevist effekt.

- Men på den annen side – kjerringrådene vil neppe gjøre noen skade, sier Norstein. Hvis du vil prøve å bli kvitt maurene uten gift, kan de altså være verdt et forsøk. Norstein på sin side anbefaler åtestasjon for maur.

- Små bokser eller tuber med mild maurgift er ofte veldig effektive. Maurene som er innom åtestasjonen bringer giften tilbake til tua, og slik kan man bli kvitt hele problemet. Det er imidlertid viktig å bruke det nå. Venter du til langt utpå våren, kan maurene finne mye mat andre steder, og da vil åtestasjonen bli mindre effektiv, sier Norstein.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer