Utleie: Gjester med veggedyr i kofferten

Gå til hovedinnhold

Utleie: Gjester med veggedyr i kofferten

Leier du ut boligen din, kan de uønskede krypene ha blitt med i gjestenes bagasje.

Stadig flere nordmenn som leier ut boligen sin får veggedyr opplyser skadedyrtekniker Erik Thomas Gjølme i Anticimex i en pressemelding. Hvis du tilbyr korttidsuteleie av boligen din, som stadig flere gjør, er det grunn til å være årvåken. Firmaet blir stadig oftere kontaktet av privatpersoner som har mistanke om veggedyr etter utleie av boligen sin, 

Kraftig økning

Veggedyrene var nesten utryddet på 50-tallet. Immunitet mot forskjellige insektmidler, forbud mot enkelte komponenter og økt reisevirksomhet, har ført til at Norge har hatt en økning på 600 prosent i veggedyrtilfeller siden 2007. I løpet av 2016 passerte antallet årlige registrerte bekjempelser 3000, opplyser Folkehelseinstituttet, og problemet er stadig økende. Det har derimot ikke noe med mangel på hygiene å gjøre.

– Veggedyr sprer seg ved at de følger med bagasje når folk reiser. Overnattingssteder, hvor nye gjester stadig flytter ut og inn, er spesielt utsatt, og private utleieboliger er intet unntak, sier Gjølme.

I motsetning til hoteller og profesjonelle utleiere som ofte har rutiner for å sjekke madrasser og sengerammer, har ofte ikke kortidsutleiere den samme refleksen. Det kan straffe seg. Når veggedyret først har etablert seg i et rom, kan det på egenhånd spre seg til flere rom eller andre leiligheter i samme bygning.

Vit hva du skal sjekke

Hvis du ikke vet hva du skal se etter, kan veggedyrene få tid til å etablere seg. Derfor vil en god rutine være å gå gjennom boligen din etter utleie. Veggedyrene vil oppholde seg i nærheten av steder hvor mennesker sover. Derfor er det første stedet du bør sjekke, sengen, men ikke glemme sovesofaen. Veggedyrene som lever av blod fra mennesker eller varmblodige dyr, kommer frem om natten for å spise.

Gjemmestedene vil typisk være under madrasser, sømmer og skjøter eller i små sprekker i overflater som i vegger eller bak tapet. Utenfor disse gjemmestedene vil man kunne finne avføringsflekker.

For å sjekke grundig, bør man løfte på madrasser, og sjekke sømmer, knapper og glidelåser. Anticimex anbefaler også å sjekke sprekker eller skjøter i senga, hodegjerdet, sengebunn og bein. Det kan også være aktuelt å sjekke møbler ved siden av sengen. Hvis du finner små tegn på at du har fått veggedyr i hus, kan du bekjempe dem før de har spredd seg og funnet seg til rette.

Til kamp

Det viktigste er å foreta jevnlige inspeksjoner hvor man ser etter tegn til aktivitet av veggedyr. Finner du bare en liten mengde avføring, kan du være heldig. Da må du iverksette tiltak straks. Et råd vil være å støvsuge nøye, bruke Silica-pulver og diatomejord. Disse pulverne dreper ved at de skader insektenes hud og tørker dem ut. Det finnes også feller som kan plasseres ut. Disse fellene tiltrekker veggedyrene med feromon når de leter etter gjemmesteder.

Veggedyrenes biologi er med på å vanskeliggjøre bekjempelsen. De kan overleve lenge uten mat, ha mange gjemmesteder, og kan vandre mellom rom og leiligheter. Finner du flere tegn på veggedyr bør du vite at effektiv veggedyrbekjempelse er vanskelig å gjennomføre, og du kan bli nødt til å søke profesjonell hjelp. Dersom du finner flere spor etter blodsugerne, bør saken håndteres av fagfolk. En slik operasjon kan koste fra 25 000 kroner og oppover alt etter omfang.

Finner man levende dyr eller egg på tøy vil man kunne drepe krypene ved å fryse tøyet i fryserom eller fryseboks i -18 ºC i 3 døgn, eller med varme i badstue, tørketrommel eller lignende hvor du oppnår minimum 50 ºC i et par timer. 

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler