Har du slikt utslett etter ferien? Da bør du ringe et skadedyrfirma

Gå til hovedinnhold

Har du slikt utslett etter ferien? Da bør du ringe et skadedyrfirma

Det er høysesong for veggedyr. Har du oppdaget kløende bitt som ligner på dette kan det hende du har fått uønsket besøk.

Foto: Therese Visted / Folkehelseinstituttet

De siste 15 årene har det vært en jevn økning av de blodsugende insektene veggedyr. Toppen kommer ofte i august og september, noen uker etter at mange av oss har kommet tilbake fra sommerferie. Har du vært uheldig å få med deg de usjarmerende krypene hjem, har de da rukket å begynne å formere seg.

- Bittene er ofte i en rad, men de kan også være enkeltstående. Mange reagerer ikke på bittene med en gang, men utvikler etter hvert en slags form for allergi. Etter omtrent to måneder har de gått gjennom en generasjon og avkommet begynner å fa barn. Det er da de virkelig begynner å bli mange, forteller Anders Aak, forsker ved Folkehelseinstituttet.

De små dyrene stikker som regel om natten og smyger seg raskt tilbake til skjulestedet etter å ha sugd blod i 5-10 minutter. Det er her fordøyelse, hudskifte og egglegging foregår. Her avlegger det også de karakteristiske brunsvarte ekskrementene.
Les også: På hotell? Sett kofferten i badekaret for å unngå veggedyr

Biter på armer og bein

Veggedyrene biter på stedet som ikke er dekket av klær, som for eksempel armer, ben og hals. Reaksjonene kan variere fra person til person. Mens noen får kraftige, kløende merker, får andre kun en liten reaksjon. Det er også noen som ikke får noen reaksjon i det hele tatt.

Det er sjelden veggedyrene overføre smittsomme sykdommer til mennesker, men bittene i seg selv kan være svært irriterende. Klør du veldig mye på dem kan det føre til infeksjoner.

- De trives i hovedsak best i senger, hvor de har tilgang på blod. Det er forholdsvis store dyr, så hvis du mistenker at du har fått dem i hus bør du lete etter dem, sier Aak ved Folkehelseinstituttet.

Han forteller at det i noen tilfeller kan ta opptil 2-4 måneder før du oppdager at du har fått småkrypene i hus.

Topp i august og september

Økt reisevirksomhet, begrensinger på bruk av giftige insektmidler, og resistens hos veggedyrene har gitt de små blodsugerne gode vekst- og levevilkår etter at de på 1950-tallet nesten var utryddet her i landet.

- Det er en økning av veggedyr i hele verden, også i Norge, selv om økningen fortsatt er noe lavere her. Vi håper selvfølgelig å få bukt med dette på sikt, men disse dyrene er vanskelige å bli kvitt, sier Aak.

Han forteller at et av problemene er at det foreløpig ikke finnes noen virkelig god måte å effektivt fjerne småkrypene på. Det er ikke uvanlig å måtte ha besøk av et skadedyrfirma i flere omganger fordi man ikke blir kvitt dem i første omgang.

Av alle henvendelser om akkurat veggedyr ser Folkehelseinstituttet en klar topp i august og september, gjerne noen uker etter at folk har vært uheldige og fått de med seg etter ferien.

Har du oppdaget små bitt på hender eller bein, eller har mistanke om veggedyr av andre grunner, bør du derfor så raskt som mulig ta kontakt med et skadedyrfirma for å få hjelp.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer